Slivkové gule

Bezlepkové slivkové guľky bez vajec

Autor receptu: novalim

Slivková sezóna je v plnom prúde a tradične sme sa opäť pustili do prípravy slivkových guliek - v našej bezlepkovej verzii.* Ak máte na ne chuť aj vy, ale máte alergiu na vajíčka, prichádzame vám na pomoc s naším receptom na bezlepkové slivkové guľky bez vajec. Vajíčka v ceste sme nahradili jablkovým pyré, ktoré pomáha cesto udržať pohromade. Fantázii na posýpku sa medze nekladú. My sme použili vlašské orechy, škoricu a med. Tak dobrú chuť!

3
porcie
60 minút
príprava
20+10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Z uvarených, ošúpaných a pretlačených zemiakov, múky, jablkového pyré a štipky soli vypracujeme ručne alebo hnetacím nástavcom kuchynského robota vláčne mäkké cesto. Umyté a vykôstkované slivky posypeme kryštálovým cukrom.
  2. Polovicu cesta vyvaľkáme na hrúbku asi 7 mm a nakrájame nožíkom na približne rovnaké časti tak, aby sa na každú časť s rezervou dala uložiť slivka. Každú slivku potom zabalíme do časti cesta a vytvarujeme guľku. Postup opakujeme s druhou polovicou cesta.
  3. Guľky vložíme do vriacej osolenej vody a varíme asi 5 minút po tom, ako vyplávaju na povrch. Uvarené guľky posypeme mletými orechami zmiešanými so škoricou. Polejeme medom a trochou roztopeného masla.