Slivkové gule
Bezlepkové slivkové guľky bez vajec
Autor receptu: novalim
Slivková sezóna je v plnom prúde a tradične sme sa opäť pustili do prípravy slivkových guliek - v našej bezlepkovej verzii.* Ak
máte na ne chuť aj vy, ale máte alergiu na vajíčka, prichádzame vám na pomoc s naším receptom na bezlepkové slivkové guľky
bez vajec. Vajíčka v ceste sme nahradili jablkovým pyré, ktoré pomáha cesto udržať pohromade. Fantázii na posýpku sa medze
nekladú. My sme použili vlašské orechy, škoricu a med. Tak dobrú chuť!
3 porcie |
60 minút príprava |
20+10 minút tepelná úprava |
Postup
- Z uvarených, ošúpaných a pretlačených zemiakov, múky, jablkového pyré a štipky soli vypracujeme ručne alebo hnetacím nástavcom kuchynského robota vláčne mäkké cesto. Umyté a vykôstkované slivky posypeme kryštálovým cukrom.
- Polovicu cesta vyvaľkáme na hrúbku asi 7 mm a nakrájame nožíkom na približne rovnaké časti tak, aby sa na každú časť s rezervou dala uložiť slivka. Každú slivku potom zabalíme do časti cesta a vytvarujeme guľku. Postup opakujeme s druhou polovicou cesta.
- Guľky vložíme do vriacej osolenej vody a varíme asi 5 minút po tom, ako vyplávaju na povrch. Uvarené guľky posypeme mletými orechami zmiešanými so škoricou. Polejeme medom a trochou roztopeného masla.