Bejgli - bajgle fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 17. decembra 2014

V niektorých rodinách na Vianoce bajgle nesmú chýbať:-) Tiež sú trvanlivejšie, upiekla som makové a orechové.

30
porcií
50 minút
príprava
33-35 minút
na 200-180 °C

Suroviny

Cesto:
400 g
160 g
40 g
10 g
1 dcl
1 ks
štipka
Plnka:
150 g
150 g
1 dcl
80 g
40 g
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ks
0,5 ks
Na potretie:
1 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Deň predtým si zarobíme cesto: V múke rozmiešame štipku soli, práškový cukor, žĺtok a studené pokrájané maslo. Prilejeme v studenom mlieku rozdrobené droždie.

    Bejgli - bajgle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dobre prepracované cesto zabalíme do fólie alebo mikroténového sáčka a necháme do druhého dňa v chlade.

    Bejgli - bajgle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Odpočinuté cesto rozdelíme na dva diely. Pripravíme si náplne do oboch dielov. Pomelieme orechy aj mak, postrúhame kôru z chemicky neošetreného pomaranča a citróna. Do misky s makom dáme polovičku postrúhaného jablka, pol lyžičky z oboch kôr a pol lyžičky mletej škorice. Takisto do misky s orechami, len bez jablka.

    Bejgli - bajgle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V kastróliku zvaríme sirup do plnky: 1 dcl vody, 80g medu a 40g cukru. Horúci ho nalejeme pol na pol do oboch misiek s plnkami, dobre premiešame a necháme vychladnúť.

    Bejgli - bajgle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Za ten čas vyšľaháme vaječný bielok a tiež ho rozdelíme do vychladnutých plniek.

    Bejgli - bajgle (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto rozvaľkáme na pomúčenej podložke nie veľmi natenko do tvaru štvorca. K žĺtku, čo ostalo, priklepneme jedno celé vajce, rozmiešame ich a natrieme oba boky a vrchnú časť cesta.

    Bejgli - bajgle (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na cesto nanesieme plnku nie úplne k okrajom. Boky prehneme na plnku.

    Bejgli - bajgle (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zakryjeme papierom na pečenie alebo umelohmotnou podložkou pod taniere a prevaľkáme. Urovná sa tým plnka a prehnuté okraje.

    Bejgli - bajgle (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Cesto začneme stáčať do rolády od spodného okraja. Dbáme na to, aby sme nestáčali moc natesno, vtedy môže závin prasknúť. Takže radšej voľnejšie. Stočený závin uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Tak isto urobíme s makovým závinom. Oba potom navrchu popicháme špáradlom, potrieme vaječnou zmesou a necháme v chlade, aby vajce na povrchu úplne uschlo. Ja som ho dala na balkón a uschlo do sucha za pol hodinky.

    Bejgli - bajgle (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Usušené záviny opakovane potrieme vajíčkom a teraz necháme preschnúť už na teple. Toto dvojité natieranie po zaschnutí prvej vrstvy zaručí mramorovú vzorku po upečení, tak typickú pre bajgle:-) Na orechami plnený závin sa zvykne prilepiť polovička orecha, aby sme vedeli, ktorý závin je čím plnený. Medzičasom zapneme rúru na 200°C. Záviny vkladáme do rozpálenej rúry a na tejto teplote pečieme prvých cca 8 minút, potom znížime na 180°C a dopečieme ich ešte asi 25 minút. Ak by sa moc chytal vrch, zakryjeme ho alobalom. Upečené bajgle necháme úplne vychladnúť pred krájaním.

    Bejgli - bajgle (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ak máte radi, môžete do plnky pridať hrozienka namočené v rume, dodajú správnu vianočnú chuť. My sme mali hrozienok v posledných dňoch dosť, tak som ich sem nedala:-)

    Bejgli - bajgle (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pridávam ešte fotku v reze

    Bejgli - bajgle (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    A pár kúskov na tanieriku. Výborné sú s teplým mliekom, čajom, či kakaom. Vyskúšajte!:-)

    Bejgli - bajgle (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

kukulienka71
Som naozaj poctená vaším záujmom a pochvalami, ďakujem. Pravdupovediac, toto sú moje druhé bajgle v živote.-) prvé som piekla ako čerstvá dvadsiatka, praskli mi a zanevrela som na ne. Teraz som natrafila na recept, čo sľuboval neprasknutie závinov, boli tam vychytávky, ktoré som vám opísala. Som rada, že sa vydarili:-) polovicu som vzala susedkám, tu také nepoznajú a polovica putovala do mrazničky, takže ostane do Vianoc. Niekde som čítala, že sú lepšie také pár dní odstáte, ale ja nebudem riskovať. Optimálne je upiecť ich deň pred Vianocami. Prajem veľa úspechov pri skúšaní;-)
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Netreba nič ani písať, tie koláče kričia z fotografie "ZJEDZ MA" :-)
kukulienka71
@jujoska , nikto ti nekáže robiť môj recept:-) ak sa ti páči ten od @babkamt , peč ten;-) bajgle je pomenovanie ako napr. vianočka, palacinky, kysnutý závin, parené buchty atď. A koľko ich je druhov, s inými pomermi surovín, s iným ochutením, že? Prezrela som si veľa receptov na bajgle, veľa ich dávalo cesto odpočívať do chladu na pár hodín, iné na celú noc. @babkamt má recept nazvaný Bratislavské pajgle. Mám snáď ten istý názov?:-) @mariamka , @dr. ďakujem vám:-)
milanblaho1
preco mate taku paniku z toho, ze prasknu..ved na tom nic nei je..u nas sa odjakziva piekli na Vianoce bajgle a vzdy boli prasknute..aj ja ich tak peciem podla receptu ktory som prebral od svojej omamy...neviem cim to je..nam vzdy chutili, aj ked boli prasknute a uz sme si vianoce bez nasich bajgli, ani predstavit , ci uz prasknutych alebo nie... :D
tiginko
bajgle SÚ pôvodne bratislavskou špecialitou, a ide o "bratislavské rožky" . Zložením sa určite recept od @babkamt podobá viac na pôvodné bajgle ako tvoj @kukulienka. Tvoj recept je síce zaujímavý, a výsledok určite chutný, ale nehrajme sa na "bajgle" prosím. Urazilo by to všetky bratislavské rožky a záviny. Kdeže nejaké bielka a jablká do plnky a uležanie do druhého dňa. A plnky musí byť buď rovnaké množstvo, alebo o kúsok menej ako cesta!
tiginko
a prasknuté sú známkou domácej práce, naši ich napríklad majú najradšej :-)
1x giussa
svedka
@kuku prekrasne,dokonala praca,klobuk dole...nevsimaj blbe komenty,jasne,ze kazdy chce nepopraskane domace zaviny,to je vizitka sikovnej gazdinky.Mne sa take pekne este nikdy nepodarili,ale tak jasne,vsetko sa zje :) Napln si daj tiez aku chces,aj si to nazvi,ako chces,ale je to perfektne.Vela ludi vie tu na varecheze ty ked nieco vylepsis,tak je to ozaj aj lepsie :)
milanblaho1
kukulienka pridal som si ta do oblubenych, ak sa nenahnevas, lebo vidim ze ta kuchyna bavia to sme tym padom na jednej lodi ... budem robit bajgle aj ja na vianoce... rad sem ponuknem svoj recept, ale musim urobit najprv foto dokumentaciu bez toho by to nebolo ono...
luss44
si ma Teda navnadila :) neplánovala som, ale ak stihnem, deň pred Vianocami orechový upečiem. Máš ich nádherné :)
kukulienka71
@milanblaho , je mi cťou, ďakujem:-) rada si na ten tvoj fotorecept počkám, máš veľa skúseností, rada sa priučím;-) @luss44 , :-))), ja som na tom tiež nejak tak, čím sú sviatky bližšie, tým viac toho chcem napiecť:-)) milá @radost , áno, málo droždia, to je hutnejšie cesto ako na normálny závin, nemá byť nadýchané. Ani nečakaj mäkké cesto po upečení.
jozka2
@jujoska ,vsetky kolace a jedla tebou urobene vyzeraju bezpochyby bajecne a nikto ich nekomentuje,neviem ako si zbehla v peceni,ale postup a pomer ingred.ako pouzila a robila kukuc je na mieste a hovori o tom,ze vie co robi.Niekedy by bolo dobre sa zamysliet nie len za kazdu cenu kritizovat.Nic ti to nehovori?
Kukuc,tvoje bajgle-zaiste si tieto zaviny nazvala bajgle,lebo sa potieraju ako bratislavske bajgle,ale inac podla zlozenia ingred. musia byt uzasnej chute,lebo kysnute cesto nechane cez noc odpocivat v chlade urobi svoje na kvalite cesta.Mas ich nadherne,mozes ist s nimi aj na vianocne trhy vo Svajci.Prajem Dobru chut.5*****
jerica
@kukulienka , ešte ako som zbadala úvodný obrázok, len ma tak jemne miklo, povedala som si, óóóó´, krásne bajgle, očarená som bola krásnou prácou čo som videla na začiatok, ale keď som začala čítať zloženie surovín, akosi som tomu neverila, hovorím si len tak v duchu, veď bajgle majú iný pomer surovín, išla som rolovaním k fotopopisu, prídem na koniec, a vidím v reze krásu! , ale poviem si, to by bajgle mali mať tenučké cesto a viac plnky, za to som si povedala, že je to krásna práca, aj ked som len tak si pohmkala, že to nie sú bajgle, hoci krásny obrázok tomu dodáva "výzor bajgle "podotýkam, nečítala som ešte komentáre.
Ale keď som išla ku komentom, čítala som jednu aj druhú stranu, @kukulienka v dobrom , mne neprišlo nič urážlivé keď sa vyjadrili k receptu k názvu, keby sa im recept nepáčil, alebo by recept hanili, to by som povedala, že to nie je fér, ale že napísali ako vyzerajú tie pravé bajgle, nie je to na to, aby si sa hneď urážala (čo si nemyslím , že si taká) máš recepty, nielen pre oko, ale určite aj krásne prezentované. Si veľmi šikovná, je vidieť, že varíš s láskou, preto si myslím, že aj s láskou treba sa pozrieť na druhých ktorí to komentovali , lebo to zle nemyslia.
sovka62
Bejgli, bajgle, bratislavské rožky - škoda sa sporiť o názov, starí Bratislavčania vedia, že tých "zaručenie pravých" receptov sú desiatky. To máte ako s kapustnicou, gulášom, segedínom, francúzskymi zemiakmi a podobne.
Podľa mňa sú ukážkové, aj keď ja napr. vynechám jablká do plnky, ale sneh z bielkov určite dám. Doteraz som pridávala surový nešľahaný bielok a už to pomohlo, aby záviny nepukli. Aj to vaľkanie naplnených cez papier vyskúšam, lebo na reze vyzerajú výborne.
Všetkým prajem nech sa vám pečenie darí a nezdvíhajte si adrenalín negatívnymi myšlienkami, škodí to zdraviu.
Kukulienka, blahoželám, si šikovná a precízna.
dogagador
Damy a pani, idu Vianoce, sviatky pokoja, ukludnite sa, orechovnik a makovnik sa podarili, tesme sa spolu s kukulienka1, mozno, ze aj nam sa taky, alebo podobny podari, nech uz mame rozne recepty. Ja mam tiez iny, ako tento, strasne mi chuti, casto praskne a aj tak sa zje. Moj svagor je archivar a hladal ten najstarsi recept na bajgle a nasiel niekolko, kazdy iny, velmi podobne. Takze nemoze nikto povedat, ze ma ten jediny a pravy recept na bajgle. Vsetci len tusime, ake by mali byt. Pekne sviatky a vela uspechov pri peceni tradicnych kolacikov.
salinka
Bejgli - bajgle som počula prvýkrát v živote, preto sa nebudem vyjadrovať k sporom o pravosti receptu. Teraz ich už piecť nebudem, lebo Štedrák:-) Ale určite ich vyskúšam a dám vedieť. Pre mňa je tento závin kandidátom na víťaza za december:-)
kukulienka71
Ďakujem všetkým, ktorí sa vyjadrili k receptu, pochvaly ma veľmi potešili. Nemám právo sa urážať, ani sa tak nestalo:-) Aj u na Vareche sú recepty na bajgle všakovaké, dokonca aj taký, čo sa dáva na noc cesto do chladničky, ten si kritici iste nevšimli:-) V maďarských videách dokonca postupujú takto známi kuchári.
Mojím cieľom bolo podať vám niekoľko tipov k príprave dobrého závinu, cením si tých, ktorých zaujali. Pokojný predvianočný čas!
marikafil
toto ma na vareci najviac srdí - skvelý recept, krásne fotky, plno dobrých rád - ale niektorý rypáci musia komentovať názov a dohadovať sa o pravosti a nepravosti receptov. veď keď sa mi recept páči, uložím si ho a vyskúšam, keď sa mi nepáči, nechám tak - učitelia, dajte si už pohov a nepoučujte. @kuku - dokonalé, raz by som aj ja chcela také upiecť:-)
pusta1
Bajgle sú typickým vianočným tradičným bratislavským koláčom v tvare závinu, ktoré sa plní makovou alebo orechovou plnkou.
Bratislava čiže Pressburg alebo Pozsony v minulosti, bola pôvodne nemeckým mestom s mnohými národnosťami, názov "Bajgle" je skomoleninou nemeckého slova, ktoré prevzali Madari, Slováci, Česi a iné národnosti.
bratislavské rožky - Pozsonyi kifli, majú iné cesto a iný tvar, súhlasím s @lencsejani.
obe tieto vianočné typicky bratislavské a tradičné špeciality sú veľmi obľúbené a líšia sa maličkosťami v základnej receptúre tak povediac od domu k domu a sú pýchou každej domácej panej, sú natoľko obľúbené, že sa rozšírili do okolitých krajín strednej Europy a sú populárne v celej Europe a inde.
babkamt
prezentovala si sa excelentnými závinmi. Niet čo dodať. Predo mnou ti ich vychválili. Mám tu jeden recept, kde som robila závin z lístkového cesta, kde som do orechovej plnky dala aj bielok. Ty si šikovná, kreatívna nielen kuchárka, ale aj cukrárka. Mám rada tvoje recepty.
jujoska
@jozka2 skvely argument hodny genia, citujem: "...zaiste si tieto zaviny nazvala bajgle,lebo sa potieraju ako bratislavske bajgle" Nemyslim si, ze by som cokolvek alebo kohokolvek urazila mojim komentarom
jozka2
Jujoska ,kukuc nerobila bratislavske bajgle od ciarky do bodky.Urobila vynikajuce zaviny a podla mna ma ich natierane ako bratislavske rozky ci bajgle preto ma ten nazov.Ty pises preco robila takym zlozitym sposobom,ked @babkamat ma jednoduchsie urobene bajgle/ak som dobre pochopila tvoj coment/,niekto sa chce pohrat s receptom,ked ich nechavala cez noc odstat to cesto nabera trochu na kvalite inac ako kysnute a hned spracovane,tym som ti chcela povedat,ze aj jedne aj druhe su vyborne,ze netreba stale len byt negativne naladeny a hlavne v tie predvianocne dni ,ktore su plne radosti.Ja viem preco som to napisala takto.
martamm
Ľudkovia milí, divím sa Vám, že v tomto krásnom predsviatočnom období tu chytáte autorku za slovíčka, ja oceňujem jej snahu vložiť sem pekne spracovaný fotorecept, ktorý určite pomôže mnohým varecháčom pripraviť si vynikajúci vianočný koláč doma. @kukulienka , tebe odkazujem - nedaj sa odradiť ľuďmi, ktorí sa tu zaoberajú nepodstatnými vecami.
katka78
@kuku , parádne záviny si napiekla! Vyzerajú skvele a ako chutia zistím neskôr - keď prejde vianočný ošiaľ a domácnosti nebudú preplnené koláčikmi tisícich tvarov, chutí a vôní, lebo ja nenosím drevo do lesa. Potom ich rada vyskúšam a ak sa mi podaria čo i len spolovice tak ako tebe, budem rada ;-)
arasid
Hi hi, čo sú to "vajgle", to som vedela už dávno, ale čo sú to "Bajgle", to som sa dozvedela až teraz, keď som si to prečítala :) Šak tot hen, klasické makovnýky a orechovnýky.
Ná šak, tý aby nám na stole chýbali? A aby bol aj "dzedko s babku", upečem ešče aj ščedrák, aj tam bude orechové s makovým, aj tvarohové, aj lekvárové aj kakaíčkové :))
Ale musím ti povedať, dzifča jedno, velice len pekné vypadajú. MNAM!
boxik
Mám už hodne rokov a celý život a dokonca ani moja nebohá mama čo ich robila fantastické, nevedela že jeme Bejgli - bajgle. Nuž čo človek sa učí celý život, hlavne že tie bajgle či po našom orechovníky a makovníky chutia.
tiginko
@lencsejani všetko je v poriadku, presne ako hovoríš - toto sú pekné maďarské bejgli a nie bratislavské rožky - bajgle. Takže vlastne so mnou súhlasíš:-) Pre ostatných, ktorí sa zbytočne hnevajú - ja som nehovorila nič o pravých bajgloch/bratislavských rožkoch, to by som si nikdy nedovolila. A vôbec nič nemám proti pekne vyzerajúcim @kukulienkin ým makovníkom a orechovníkom, bože chráň
garanco
Kým som nebola na Vareche, nikdy predtým som nepočula slovo "bajgle", "pajgle" a pod. Tebe sa krásne vydarili a určite nimi potešíš svojich blízkych. U nás sa vždy piekol orechovník a makovník a iste má každá gazdinka svoj "naj" recept. Ja nedám dopustiť na tento:  varecha.pravda.sk/recepty/sviatocny-makovnik-a-orechovnik...

aj keď ich cez rok pečiem iba s obyčajného kysnutého cesta, na Vianoce je vždy tento sviatočný:-))
kukulienka71
@tiginko , keby si nič nebola mala proti môjmu receptu, tak by si tu nevypisovala už dva dni:-)) Dobre si všimni prvé slovo v názve receptu. Bejgli. Dnes večer už uznávaš, že to sú maďarské bejgli, tak načo sa tu hádaš dva dni? Nanič, ako obvykle... len aby si vírila pokojnú hladinu. Bajgle som dala preto, že tento závin poznajú niektorí pod týmto názvom, viď  varecha.pravda.sk/recepty/bajgle-tvarohove-orechove/11880...
Takže pre niekoho sú bajgle bratislavské rožky, pre niekoho závin;-) Úplne zbytočné rýpanie...
kukulienka71
Takže dnes 17.27 @tiginko :" Pre ostatných, ktorí sa zbytočne hnevajú - ja som nehovorila nič o pravých bajgloch/bratislavských rožkoch, to by som si nikdy nedovolila." nejak si protirečíš tomu, čo si písala včera o 20.15 @tiginko :"bajgle SÚ pôvodne bratislavskou špecialitou, a ide o "bratislavské rožky" . Zložením sa určite recept od @babkamt podobá viac na pôvodné bajgle ako tvoj @kukulienka. Tvoj recept je síce zaujímavý, a výsledok určite chutný, ale nehrajme sa na "bajgle" prosím. Urazilo by to všetky bratislavské rožky a záviny. Kdeže nejaké bielka a jablká do plnky a uležanie do druhého dňa. A plnky musí byť buď rovnaké množstvo, alebo o kúsok menej ako cesta!"
Tak sa nečuduj. Ty sama sa zamotávaš do toho červeného súkna:-))
Bola by som rada, ak by si tu ďalej už nespamovala, dobrú noc!
jozka2
kukuc,ale aj ja taky chcm mat.Neprinesie Jezisko dva?Jeden by bol pre mna.
beatacsontosova
tak ja som včera upiekla koláče podľa tohto receptu nech ich už nazveme akokoľvek, krásne mi vyšli, vršok pekne vzorovaný, popraskali trošku po bokoch (plnka ale nevytiekla jupí), inak krásne vysoké, plnky habadej, akurát sa mi trošku ťažšie pracovalo s cestom, bolo hodne tuhé, tak museli svaly zapracovať, ale inak super, netrhalo sa, zrolovať išlo pekne. a že vydrží dlho? cha, ani náhodou, dnes sa po tom zapráši :-) drahý chcel chutnať už včera, no keďže som to dopiekla až večer o desiatej, tak som mu klepla po prstoch a poslala spať :D
pusta1
@all
@beatacsontosova , čítala som práve včera na jednej stránke, že ak sa stane také, že bajgle popraskajú, tak ich hned po vybratí z rúry ešte za horúca treba prikryť doskou, ktorú treba zaťažiť niečím primerane a rozídené časti sa vlastným teplom znovu spoja a povrch bude krásne hladký. na budúce vyskúšaj
chlapom treba vždy klepnúť po prstoch :D
pusta1
@kukulienka71 , veľmi presne :-)))
máš absolútnu pravdu!
súhlasím do bodky s tvojim komentárom 18.12.2014 o 20, 50 hodine,
1x pusta1
kukulienka71
@jozka2 , poslúchala si celý rok?:-)), @garanco , tvoj recept na záviny sa mi páči tiež, určite upečiem aj taký, aby som vedela porovnať. Vidím, že @hubata ti ho nazvala bajglami, takže aj na Záhorí takýto závin niekto pozná pod tým názvom:-) @beatacsontosova , teším sa spolu s tebou, že sa ti vydarili pekne:-)
Možno si cesto hneď vaľkala, ako si ho vybrala z chladu, ja som ho mala na linke, kým som robila plnky, tak povolilo, nebolo tak tuhé aj keď to nie je klasické poddajné kysnuté cesto. Chudák manžel:-)) Keďže tie plnky nie sú robené s mliekom a je tam naozaj minimum tekutiny, je možnosť prasknutia a vytečenia oveľa menšia + nesmie sa rolovať natesno. Prepichnúť záviny po zrolovaní je dobré úplne k spodnej vrstve cesta, aby para mohla unikať počas pečenia. Ďakujem ti pekne za odozvu, pekný deň!
beatacsontosova
@pusta nabuduce vyskusam, ono to na krase neubralo, plnka ostala dnu takze nevadilo :)
@kukulienka71 mas veru pravdu, mala som ho z chladnicky vonku kratko, plnky som robila vopred ale podarili sa. A teda splnilo sa co som pisala - uz su fuc. Brala som dnes kolegom na vianocne posedenie a zmizli ako prve, drahy dostal do prace na ranajky. Keby som si necmajzla kusok uz hned rano tak ani neviem ake to je:)
havino
neúrekom, aké su krásne, tak sa u nás povie. Záviny k Vianociam patria,ale nie tie rýchlo kysnuté, na dva, tri dni, ale trvácnejšie. Tiež ich pečiem s málom droždia a bez kysnutia pod názvom bratislavský závin, každý rok, recept po mame, no ale tie ozaj vydržia, sú vláčne pokiaľ sa nezjedia, žiadne vysušenie nie je. Mám v recepte miešanú múku, to robím už dosť často pri kysnutom, má to niečo do seba a v ceste mám bravčovú masť, ale zas som ich takto do prievanu nepotierala.
saracake
Krása! Gratulujem!
Len na margo sporu, u nás sa pečú beigle, alebo teda bratislavské rožky, alebo závin tretiu generáciu , môj starý otec mal v Prešporku pekáreň a musím sa zastať tohto receptu. Má najbližšie zo všetkých k originálu. Ostatné sú záviny, makovníky, orechovníky, a to je veľký rozdiel v technológii. Aj v chuti, všetky sú božské, ale každé inak. Bajgle nikdy klasicky nekysnú, nerobí sa kvások, musí cesto odstáť v chlade, aj suroviny musia byť pred miesením dobre vychladené, musia sa rýchlo spracovať, ako na páje. Používa sa kombinácia masla, kačacej masti a bravčovej. 6iadne Hery, Smetoly a podobné zabijaky chuťových zážitkov. Musí byť dodržaný pomer plnky a cesta ...a ešte veľa pravidiel a osobitostí. Len vtedy môžeme nazývať recept bratislavským závinom. Tak ako tiramissu sa robí z mascarpone a nie z bánoveckej nátierky a pravá pizza nepozná kečup, tak je to aj s týmto receptom. Recept je starý, dlhé roky sme sa sporili s rakušákmi a maďarmi, napokon sme ho získali za náš národný, má krásnu históriu, je mi smutno, že v Amerike ho viac poznajú než u nás. A veru ešte smutnejšie aké dehonestujúce nechutenstvo nájdete na pultoch s názvom bratislavský rožok.
Krásne Vianoce všetkým.
kukulienka71
@havino , ty si výborná pekárka, ty keď sa vyjadríš k receptu, vždy dodáš nejakú radu, skúsenosť. Vďaka ti za milé slová. Budem ešte piecť takéto bejgli, skúsim aj masť pridať. To potieranie vyskúšaj, je to fakt efektné, niekde sa používa aj najprv žĺtko, po uschnutí zasa už len bielko. Pekný víkend!
kukulienka71
@saracake , ak sa dobre pamätám, pred časom si sem chodila na Varechu, už vtedy som si všimla, že máš veľa dobrých pripomienok k pečeniu, potom si sa stratila z môjho uhla pohľadu:-) Som nesmierne potešená tvojím komentárom, mala som zlý pocit z tých negatívnych pred tebou. Snažím sa sem pridávať dobré recepty, zaskočila ma nepríjemne reakcia pár ľudí, že tie moje teda bajgle nie sú:-( Ďakujem ti veľmi pekne za komentár, keďže si sa zastala môjho receptu. Veľmi si vážim všetkých, ktorí tradície nesú ďalej po viac generácií, nenechajú zašantročiť kvalitu a staré receptúry. Rada by som počúvala, pozerala tvojich predkov pri práci v pekárni.
Prajem veľa úspechov a tiež príjemné a pokojné Vianoce!
zinnajdha
ak mi vyjde as, upečiem aj ja. Aj moja mama pekávala "bratislavský makovníik", ale na Zemplíne je tradícia piecť kysnuté makovníky (a spol.). Názov bajgle či bejgli som našla tiež prvýkrát na vareche (aj názvy: materáke, šomróle a pod. - a veľmi sa mi páčia).
citroen
veľmi rád pečiem a ešte radšej jem bajgle.Tento upečiem medzi sviatkami .Voľakde som sa dočítal,že je dobré ich po upečení potrieť maslom a zabaliť do alobalu.Skúsim aj túto variantu a dám Ti vedieť ako to dopadlo
saracake
@citroen , áno, potierať masielkom ako bábenko, ešte vlažné dobre povinúť do alobalu, tak vydržia cestu do Ameriky a späť, možno aj k patagónskym tučniakom za predpokladu, že ich opatríme zámkom a kľúče zahodíme najlepšie medzi klbko štrkáčov. Inak ak čisto teoreticky sa pošťastí nejaký nedojedenec, beigle sú veľmi vďačné na mrazenie. Po nočnom samorozmrazení niekde voľne na kuchynskej linke, sú ako čerstvo upečené.
Krásne vianočné bejglovanie všetkým ľudom dobrého srdca.
Dôvetok: ešte budú o troška lepšie, snáď mi família odpustí malé odtajnenie, vymeň mlieko za sladkú smotanu 33-40% to sa potom už rozplynú,,, Potom ale už treba zahodiť váhu a len baštiť pokiaľ vládzu pásomnice.
Práve som dopiekla, asi stú dávku, jednu pre suseda, druhú pre bezdomovca, tretiu pre poštára....... lebo bajgle sa pečú z lásky, s horúcim srdcom a chladnými rukami.
saracake
@kukulienka71 , vážim si tvoje úprimné slová, ďakujem za privítanie, práve pre takéto žabomyšie vojny a večných rypálkov som sem prestala chodiť, včera som tu náhodou niečo išla pohľadať a kedže beigel je moja stigma, nedalo mi nezapojiť sa. Práve pre takú nie príliš vľúdnu klímu som nepridala ani jeden recept z našej rodinnej pokladnice, a tak by som rada národu ukázala, že máme byť, keď už niet vážne na nič, tak aspoň na naše národné recepty, vo svete hrdí. Tak aspoň pár radami to tu troška okorením.
merry317
krasne,len mi pride smiesno ked citam v receptach,z chemicky neosetreneho citronu,pomaranca...ved ine na slovensku,cechach, rakusku,nemecku atd atd ani nezozeniete,vsetko podotykam vsetko citrusove ovocie je chem.osetrovane,predtym nez pridu k nam sa kupu v tekutine s vonou u nas riedidla
1x april
kukulienka71
@saracake , píšeš skutočne na úrovni, nemáš nejaké publikácie, či stránku k nahliadnutiu? rada by som ťa čítala:-) Varecha bude obohatená aspoň o tvoje cenné rady, keď už nie recepty. Viem ťa pochopiť, mávam aj ja ten pocit - nepridať už nič. Našťastie, je tu veľa dobrých a milých, vďačných členov:-)
@zinnajdha , @citroen , ďakujem vám, budem rada, ak sa vám vydarí pečenie bejli. Dobrý tip s maslom a alobalom:-)
@mery317 , vďaka. Neviem, či poznáš bio citrusy, tie sa chemicky neošetrujú. Citróny v tej kvalite dostať bežne v Lidli, pomaranče v bioobchodoch, aj sušenú, alebo cez e-shop objednať.  www.bioprevas.sk/sk/E-shop/Nasa-ponuka/Ovocie-z-biofarie...
Kôru z bežne predávaných citrusov neodporúčam, hlavne pre deti je nebezpečná aj pri šúpaní plodov.  www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/citrusy-citronova-korka-...
medovnicek
Máš ich také, že aj na výstavu môžu ísť:):):), som ti veľmi vďačná za recept, tieto bajgle milujem a určite ich upečiem:)
luss44
@kukulienka , tak som ich stihla, nie sú krásne ako Tvoje, ani mramorovanie mi nevyšlo, je pravda robila som ich narýchlo, ale chuťovo sú výborné, včera upečené a už sú skoro fuč. A vraj trvanlivé :) Vdaka za rcp a prajem pekný zvyšok sviatkov.



kukulienka71
Milá @luss44 , tak predsa si stihla, si šikovná! Verím, že chutili, vyzerajú skvele! Ďakujem ti, tiež vám prajem pokračovanie vianočnej rozprávky:-)
citroen
@kukulienka ,ako som sľubil tak sa ti chcem pochváliť.Piekol som tieto koláče ,všetko podľa receptu som dodržal a výsledok bol výborný.Keďže som dosť šetrný,použil som na potieranie len 1 žltko a aj tak mramorovanie bolo perfektné.Ja som si ich v KK nazval Kukulienkine štricle.Ďakujem
kukulienka71
@marika21 , ďakujem pekne:-)
@citroen , usmievam sa tu ako mesiačik:-)) koláčik po mne ešte nikto nenazval:-) mám veľkú radosť, že sa ti podarili, musíš byť tiež z tých šikovných mužov, ktorí sa neboja pečenia. Dobre si urobil s tým žĺtkom, mne ostalo z potierania dosť, úplne stačí to jedno;-)
Ďakujem ti pekne za dobrú správu a želám príjemný zvyšok nedele.
marijanna
hmmm vyskusam, ale co ak hned upečiem cesta,bude problem? nechce sa mi cakat do zajtra :)
kukulienka71
@marijanna , aspoň pred vaľkaním daj cesto na nejaký čas do chladu, bude sa ti s ním oveľa lepšie pracovať. Tým dlhším odstátím v chlade sa zvyšuje kvalita tohoto cesta. Dúfam, že sa ti aj tak vydarí k spokojnosti. Veľa šťastia, PF 2015!
dandika1
@kukulienka71 tento Tvoj rcp. uz mam ulozeny skor,ale som ho este nepiekla ,dnes som trochu na vareche listovala a vratila som sa zase k Tvojim uzasnym ((ja vychodniarka ich nazvem po svojom kysnute kolace)) su nadherne ci su take ,alebo onake urcite su chutne nehanbim sa priznat,ze take pekne sa mi este nepodarili,ale kedze clovek sa uci do smrti tak si myslim ,ze raz sa budu podobat Tvojim.VDAKA za pekne foto a jasny postup .Prajem pozehnany apokojny Novy rok...
kukulienka71
@dandika1 , si veľmi milá, ďakujem :-) verím, že sa ti určite podaria pekné koláče, keď budú s láskou napečené;-) Aj ja ti prajem len to najlepšie v novom roku.
april
nadherne :) a urcite aj dobre chutili ... u nas bejgli nemoze chybat z vianocneho stola - je to madarsky zvyk :) ja ich robim podobne len plnky robim s mliekom do ktorych pridavam slivkovy (makova) a marhulovy (orechova) lekvar a hrozienka ... je Pravda, ze naozaj tie ktore sa pecu niekolko dni pred Vianocami su najlepsie ... takpovediac dozreju a krasne zmaknu . ...
april
a este nieco pre tych, ktori si chcu ten skoro original recept porovnat s tymto :) tak ako uz saracake naznacila v jednom jej komente, kukulinekin recept ma velmi blizko k tomu original ... a ze odkial bejgli naozaj pochadza, aj to sa dozviete :) mno.hu/etelesital/a-repedesmentes-bejgli-titka...

motyka
Zase tie nekonečné diskusie o názve. Ale podstata uniká. Myslím, že dôležité je, ako až skoro umelecky tie koláče vyzerajú. A určite aj tak chutia. Nerobievam tento druh cesta, len orechovníky a makovníky z obyčajného kysnutého cesta. Láka ma to ale teraz vyskúšať na trojkráľovú večeru. To jablko v makovej plnke urobí výbornú chuť.
Si šikovnica, pokiaľ dokážeš upiecť také nádherné kysnuté koláče. Výborný a zrozumiteľný postup. Ďakujem za recept.
1x motyka
finczi
Recept sa mi veľmi páči, perfektne spracované, výsledok krásny! Reagujem síce po sviatkoch, ale to na kvalite Vašej práce nič neuberie. Pekný, pokojný deň!
motyka
Bola by škoda, keby si odišla z varechy. Máš takmer všetky recepty, ktorými môžeš obohatiť veľkú časť našich kuchýň. Výborné a praktické postupu a zo surovín, ktoré má k dispozícií takmer každá pracujúca žena.
Všetky postupy vhodné aj pre začiatočníčky. Môžu sa od Teba veľa naučiť. To Ťa cti a to je Tvoj hlavný prínos na vareche. Kritikov si nevšímaj. Mne a mojim kamarátkam by si chýbala tiež.
Želám Ti dobré zdravie a silu
terinka55
@kukulienka71 , tak toto som ani netušila. Je to ako zlý sen. Nečítala som všetky komenty. Celá rodina sme zápasili s chrípkou, potom ešte tie nešťastné mravce. Mǒžem povedať, že mi to je nesmierne ľúto ako si tu bola "roznesená" na čertových kopytách. Toto všetko som sa dozvedela náhodou, keď som bola zvedavá, čo sa stalo s @mesiar50. Jedna varecháčka však dala kontakt na Tvoj blog. Som rada. Ty si veľmi šikovná, "nestratíš" sa vo svete :-) a hlavne máš dobré rodinné zázemie. Ani sa nečudujem Tvojmu rozhodnutiu, aj keď osobne mi to je ľúto :-( Tak nech Ti to aj naďalej skvelo varí a pečie, hlavne však zdravie, osobnú pohodu a pokoj v rodine. Na Tvoj blog určite "nakuknem". Veľa šťastia!
dandika1
@kukulienka71 vrela vdaka za uzasne rcp.bajgle som piekla v sbotu a podarili sa vymamorovane ,chutne smalou chybickou nechala som na hornom okraji malo miesta na potretie,plnka bola skoro po kraj a tam to potom tak nedrzalo,ale uz ich pomaly niet.Dnes sa varilo Hov.lytko a to nemalo chybu,jedna basen chutne vonave makucke ,uz je zaradene do jedalnicka s vdakou 5*... pekny podvecer///
kukulienka71
@amelie , chcela som ti poslať link na môj blog, ale už to urobila verejne @pacinka v diskusii. Všetkým vám, ktorí ste mi vyjadrili svoju podporu, veľmi pekne ďakujem. Z Varechy neodchádzam, lebo sa to nedá, len nepridám už žiaden recept, toto prostredie mi tu neprospieva, budem vám k dispozícii v otázkach k mojim receptom. Mám vás rada a chýbali by ste mi, mnohých som si obľúbila.
Blog ma dúfam zamestná na väčšinu času, ktorý venujem vareniu a pečeniu, takže na varechu mi neostane veľa času, ďakujem za pochopenie. @amelie , @finczi , @terinka55 , @motyka , @janikbj , @dandika1 a ostatní, čo mi písali v TS, vďaka za milé slová a odozvu k vyskúšaniu bajglí, teším sa! Prajem veľa elánu a super nápadov v kuchyni, čakám vás na blogu www.cookulienka.blogspot.ch
radost
@kukulienka
ja som ti na tvojom blogu napísala pár slovíčok..no komentár sa mi neukázal..asi to neviem..budem tam chodiť nakúkať..možno to raz zvládnem..zatiaľ pozdravujem a želám veľa šťastia..:-)
kukulienka71
Spoznala som ťa tam podľa veršíka;-) Komentáre tam podliehajú môjmu moderovaniu a sú mnou po odpovedi zverejnené. Všetko je OK:-) ďakujem za láskavosť, tebe tiež len to najlepšie!
skillet
Držím palce @kukulienka71 celkom ťa chápem, tiež mám ten pocit. Varecha je chorá a takéto zhnité prostredie neprospieva žiadnemu normálnemu človeku. Vydržať ten nápor nie je jednoduché.
50 sľúbených vylepšení ostalo len pri sľuboch a my to tu nespasíme.
To vydržia len veľmi odolné osoby. Nech sa darí !
kukulienka71
@skillet , vďaka:-)
@oravanka , ďakujem. V úvode blogu píšem o fotke, či nápade, nie recepte. V prvom svojom príspevku z 2.1. tam píšem, že čerpám recepty aj z netu. Recept od Izabelly mám uložený, ale rezy som nerobila podľa nej, pozri si prosím ťa suroviny a postup, je tam veľa rozdielov, puding som nevarila z prášku a technológiu prípravy cesta mám úplne inú. Zdroje svojich receptov nebudem podrobne zverejňovať, niekedy si ich ani nepamätám. Ohľadne receptov z blogu ma prosím kontaktuj tam a nie tu, nespadá to sem;-)
katarina2511
Kukulienka dnes som nasla Tvoj recept na makovniky a orechovniky. Tak ich volala moja maminka. Ja som Bratislavcanka, teda bola som, teraz som Canadanka. Peciem zaviny na Vianoce a aj na Velku Noc. Dufam, ze je to dovolene a nedostanem take **mudre komenty** ako som tu citala. Otvaral sa mi nozik vo vrecku. Ale uz k receptu. KONECNE MAM PORIADNY RECEPT NA ZAVINY. Moj otec im hovoril bajgle. Budu na Velku noc na mojom stole. Vsak uz sviatky jari su pred dverami. Ja mam sice este v zahrade asi meter snehu ale to nevadi. Myslim, ze este pred Easter - tak sa vola Velka Noc tuto u nas - budeme ich degustovat tuto nedelu. Peciem bajgle - zaviny, ale nikdy nie su pekne, ale su dobre. Teraz budu vdaka tebe Kukulienka aj aj. Vdaka za recept. Odfotim ich a dam ich na FB a napisem Ti, kde ich mozes vidiet. ***Camilla
kukulienka71
@katarina2511 , teším sa, že oceňuješ aj tento recept, budem ti držať palce, aby sa ti záviny podarili podľa očakávania. Kľudne môžeš pridať fotku aj sem, napíšem ti v maily, ako na to, alebo jednoducho poprosíš redakciu o vloženie. Sviatky sú zasa predo dvermi, mám v pláne aj ja tradičné koláče aj niečo nové. Pekný deň ti prajem:-)
tassiedevil
@kukulienka , tie tvoje bejgle sa mi veľmi páčia, už začínam žiarliť.....nie naozaj, len srandujem:) ja ich robievam dosť často nie len na Vianoce, ale tie potvorky my stále praskajú, nie je to na úkor chuti, ale ma to dopáli:)už som hádam vyskúšal aj 10 receptov ani jeden nefungoval, tak som zvedavý ako tieto dopadnú...:)dám vedieť
kukulienka71
@tassiedevil , nemáš na čo žiarliť, si pekár-cukrár par excellence:-) ale viem o čom píšeš, práve preto som sem ten postup dala, tak dúfam, že sa ti podaria a pochváliš sa. Aj keď záruku, že tebe neprasknú, k tomuto receptu nemôžem pridať, len veriť:-)
bembo
Pozerám,že Tvoje Bajgle zožali obrovský úspech,a právom.Túto super maškrtu robievala moja svokra,naraz aj 4 druhy(makové,orechové,kakaové a tvarohové).Vôňu tejto dobroty už bolo cítiť na dvore.Len už som tieto skvelé bajgle veľmi dlho nejedol,nakoľko svokra už nie je medzi nami .Tvoj recept ma nakopol aby som ho mdal niekomu v rodine pripraviť,pretože s pečením nemám skúsenosti,ale verím že moja švagrová sa na to podujme,aspoň nám to pripomenie svokrine bajgle.Len pokračuj,máš tu výborné recepty.
kukulienka71
@bembo , potešili ma tvoje slová, ďakujem ti pekne za povzbudenie:-)
Tvoja svokra musela robiť výborné bajgle, keď si na ne s láskou spomínaš. Treba si vždy zapisovať dobré recepty, aby sa dedili, je toho veľmi veľa, čo by sme tým získali. Keď sa švagriná podujme, držím palce, aby vyšli k spokojnosti. Pekný deň!
bembo
@kukulienka71 ,nakoľko moja svokra tieto recepty mala v hlave a robila ich bez receptu,nikdy ma to vtedy ani nezaujímalo ako to robila.len po čase keď nám tieto maškrty začali chýbať,už nám ostali len v spomienkach.Našťastie švagrová(svokrina dcéra )rada vypeká,ja kúpim ingrediencie a spolu bajgle podľa Teba upečieme.Už sa teším.Aj Tebe pekný deň.
radost
@tassiedevil
závidím tie koláče..
závidím ťa tvojej žene..
aj ja chcem..
želám šťastný trinásteho piatkový deň..
:-)
kukulienka71
Urobil si mi veľkú radosť, @tassiedevil , vydarili sa ti nádherné bajgle, maľované:-) spojil si ich dokopy, či sa mi to len zdá? nepraskli? Šikovný si!!
tassiedevil
@kukulienka71 , nie nespojil, sú v jednom kuse a ohnuté do tvaru podkovy, tak sa originálne kedysi robievali..."mákos és dios patko"...trochu to prasklo na ohybe, tam sa to trochu zoslabí, ale s tým som počítal..:) dík za pochvalu...:)
@radost , koláče môžeš...žene nemusíš:)) podobne aj ja Tebe..:)
kukulienka71
No, zle som sa vyjadrila, jasne, že ohol:-)) zase som sa niečo nové dozvedela, že to tak robievali. Ďakujem ešte raz za krásne foto.
kukulienka71
práve si prezerám vydanie PLUS 7 dní zo 17. decembra a tam tento recept, moje slová, len trochu pozmenený slovosled. Tak som rada, že som inšpirovala aj p. Hégera, je to skvelý človek:-)
kukulienka71
@Ancicka (1.11.2016 18:35)

Vy už máte Vianoce?:-) žartujem, ale veru sa nám blížia, vďaka za pripomenutie receptu aj s fotkou, pekné sú tie bajgle:-)
ancicka
Vieš ,ja si rada urobím vianoce hocikedy.Začala so piecť čo mám uložené v kk.Skúšam,čo sa mi zapáči.Tieto sa zjedli na posedenie.prišiel syn z detmi,len tak praskli.
beatacsontosova
Kukulienka akurat sa pripravujem na zajtrajsie pecenie bajgli (choroba mrcha ma skolila tak nestiham skor), niekto pisal ze plnka tvarohova, hmmm ako ju spravit? Nemas nahodou odskusane? Uz sa tesim na tie makove a orechove krasavice mnaaaam
kukulienka71
@Beatacsontosova (21.12.2016 22:29)

Dúfam, že už si v poriadku.
Tvarohovú plnku robievam s rozdelenými vajcami - žĺtok do tvarohu s cukrom a van. cukrom, hrozienkami a potom k tomu sneh z bielkov, ale sem by som určite dala do tvarohu celé vajce/vajcia, aby to bola pevnejšia plnka, a kľudne hrudkovitý tvaroh, lebo to nie je jemné cesto, je tuhšie, tak aby to konzistenčne bolo podobné. Alebo ak je tvaroh jemný, dala by som trošku vanilk.pudingu či Zl. klasu do neho. Ale odskúšané nemám. S tvarohom to nebude také trvanlivé, no sviatku sú už aj tak tu:-) Potom napíš, či si skúsila a ako sa podarilo.
Príjemné pečenie prajem a pokojné a veselé Vianoce.
bembo
Po dvoch rokoch som sa konečne dopracoval k tomu aby mi švagrová napiekla túto dobrotu.upiekla mi bajgle s tvarohovou a makovojablkovou plnkou.len čo vychladli som si dal aj jednu aj druhú.chutili fantasticky.prikladám aj obrázok.tvarohové síce neboli také bacuľaté ako tie makové,ale hlavne že chutili.


1x mitzy
bembo
Ten obrázok je hore nohami,neviem prečo mi ho otočilo.
mitzy
no to je parada Kukulienka. Bembo to nevadi, dobre, ze si pridal foto a pripomenul recept. mnamozne vyzeraju aj dolu hlavou. :)