Foto: kukulienka71
V niektorých rodinách na Vianoce bajgle nesmú chýbať:-) Tiež sú trvanlivejšie, upiekla som makové a orechové.
porcií
príprava
na 200-180 °C
Suroviny
Cesto: | |
400 g |
|
160 g |
|
40 g |
|
10 g |
|
1 dcl |
|
1 ks |
|
štipka |
|
Plnka: | |
150 g |
|
150 g |
|
1 dcl |
|
80 g |
|
40 g |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ks |
|
0,5 ks |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Deň predtým si zarobíme cesto: V múke rozmiešame štipku soli, práškový cukor, žĺtok a studené pokrájané maslo. Prilejeme v studenom mlieku rozdrobené droždie.
-
2
Dobre prepracované cesto zabalíme do fólie alebo mikroténového sáčka a necháme do druhého dňa v chlade.
-
3
Odpočinuté cesto rozdelíme na dva diely. Pripravíme si náplne do oboch dielov. Pomelieme orechy aj mak, postrúhame kôru z chemicky neošetreného pomaranča a citróna. Do misky s makom dáme polovičku postrúhaného jablka, pol lyžičky z oboch kôr a pol lyžičky mletej škorice. Takisto do misky s orechami, len bez jablka.
-
4
V kastróliku zvaríme sirup do plnky: 1 dcl vody, 80g medu a 40g cukru. Horúci ho nalejeme pol na pol do oboch misiek s plnkami, dobre premiešame a necháme vychladnúť.
-
5
Za ten čas vyšľaháme vaječný bielok a tiež ho rozdelíme do vychladnutých plniek.
-
6
Cesto rozvaľkáme na pomúčenej podložke nie veľmi natenko do tvaru štvorca. K žĺtku, čo ostalo, priklepneme jedno celé vajce, rozmiešame ich a natrieme oba boky a vrchnú časť cesta.
-
7
Na cesto nanesieme plnku nie úplne k okrajom. Boky prehneme na plnku.
-
8
Zakryjeme papierom na pečenie alebo umelohmotnou podložkou pod taniere a prevaľkáme. Urovná sa tým plnka a prehnuté okraje.
-
9
Cesto začneme stáčať do rolády od spodného okraja. Dbáme na to, aby sme nestáčali moc natesno, vtedy môže závin prasknúť. Takže radšej voľnejšie. Stočený závin uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Tak isto urobíme s makovým závinom. Oba potom navrchu popicháme špáradlom, potrieme vaječnou zmesou a necháme v chlade, aby vajce na povrchu úplne uschlo. Ja som ho dala na balkón a uschlo do sucha za pol hodinky.
-
10
Usušené záviny opakovane potrieme vajíčkom a teraz necháme preschnúť už na teple. Toto dvojité natieranie po zaschnutí prvej vrstvy zaručí mramorovú vzorku po upečení, tak typickú pre bajgle:-) Na orechami plnený závin sa zvykne prilepiť polovička orecha, aby sme vedeli, ktorý závin je čím plnený. Medzičasom zapneme rúru na 200°C. Záviny vkladáme do rozpálenej rúry a na tejto teplote pečieme prvých cca 8 minút, potom znížime na 180°C a dopečieme ich ešte asi 25 minút. Ak by sa moc chytal vrch, zakryjeme ho alobalom. Upečené bajgle necháme úplne vychladnúť pred krájaním.
-
11
Ak máte radi, môžete do plnky pridať hrozienka namočené v rume, dodajú správnu vianočnú chuť. My sme mali hrozienok v posledných dňoch dosť, tak som ich sem nedala:-)
-
12
Pridávam ešte fotku v reze
-
13
A pár kúskov na tanieriku. Výborné sú s teplým mliekom, čajom, či kakaom. Vyskúšajte!:-)
krásne mramorovanie ako na originál bratislavských rožkoch - mala som dnes ku káve pozsonyi kifli v www.facebook.com/fxmesserschmidt...
ak budeš rozdávať-nezabudni-aj ja chceeeem..!!
že neobanujem-už teraz presne viem..:-))
Jednoduchsie, rychlejsie hotove a bez zbytocnych primesi. Az ma mrzi, ze si ich nazvala bajgle, lebo je to len akasi "vylepsena" odnoz
je aj veeľa ďalších dôkazov o tom, že bajgle SÚ bratislavské rožky, ale mám aj lepšie témy na trávenie voľného času, takže sorry a pekný večer
droždia do cesta tak málo..??len 10g..??láka ma urobiť..
niet čo dodať, len *****
Kukuc,tvoje bajgle-zaiste si tieto zaviny nazvala bajgle,lebo sa potieraju ako bratislavske bajgle,ale inac podla zlozenia ingred. musia byt uzasnej chute,lebo kysnute cesto nechane cez noc odpocivat v chlade urobi svoje na kvalite cesta.Mas ich nadherne,mozes ist s nimi aj na vianocne trhy vo Svajci.Prajem Dobru chut.5*****
Ale keď som išla ku komentom, čítala som jednu aj druhú stranu, @kukulienka v dobrom , mne neprišlo nič urážlivé keď sa vyjadrili k receptu k názvu, keby sa im recept nepáčil, alebo by recept hanili, to by som povedala, že to nie je fér, ale že napísali ako vyzerajú tie pravé bajgle, nie je to na to, aby si sa hneď urážala (čo si nemyslím , že si taká) máš recepty, nielen pre oko, ale určite aj krásne prezentované. Si veľmi šikovná, je vidieť, že varíš s láskou, preto si myslím, že aj s láskou treba sa pozrieť na druhých ktorí to komentovali , lebo to zle nemyslia.
Podľa mňa sú ukážkové, aj keď ja napr. vynechám jablká do plnky, ale sneh z bielkov určite dám. Doteraz som pridávala surový nešľahaný bielok a už to pomohlo, aby záviny nepukli. Aj to vaľkanie naplnených cez papier vyskúšam, lebo na reze vyzerajú výborne.
Všetkým prajem nech sa vám pečenie darí a nezdvíhajte si adrenalín negatívnymi myšlienkami, škodí to zdraviu.
Kukulienka, blahoželám, si šikovná a precízna.
Mojím cieľom bolo podať vám niekoľko tipov k príprave dobrého závinu, cením si tých, ktorých zaujali. Pokojný predvianočný čas!
Bratislava čiže Pressburg alebo Pozsony v minulosti, bola pôvodne nemeckým mestom s mnohými národnosťami, názov "Bajgle" je skomoleninou nemeckého slova, ktoré prevzali Madari, Slováci, Česi a iné národnosti.
bratislavské rožky - Pozsonyi kifli, majú iné cesto a iný tvar, súhlasím s @lencsejani.
obe tieto vianočné typicky bratislavské a tradičné špeciality sú veľmi obľúbené a líšia sa maličkosťami v základnej receptúre tak povediac od domu k domu a sú pýchou každej domácej panej, sú natoľko obľúbené, že sa rozšírili do okolitých krajín strednej Europy a sú populárne v celej Europe a inde.
podľa mňa @kukulienka71 doviedla toto dielo k dokonalosti a niet jej čo vytknúť, práve naopak, patrí jej podakovanie za skvelú prácu :-)
Ná šak, tý aby nám na stole chýbali? A aby bol aj "dzedko s babku", upečem ešče aj ščedrák, aj tam bude orechové s makovým, aj tvarohové, aj lekvárové aj kakaíčkové :))
Ale musím ti povedať, dzifča jedno, velice len pekné vypadajú. MNAM!
aj keď ich cez rok pečiem iba s obyčajného kysnutého cesta, na Vianoce je vždy tento sviatočný:-))
@marikafil , @pusta1 , @babkamt , @martamm , @katka78 , @arasid , @boxik , @garanco , som vám vďačná:-)
Takže pre niekoho sú bajgle bratislavské rožky, pre niekoho závin;-) Úplne zbytočné rýpanie...
Tak sa nečuduj. Ty sama sa zamotávaš do toho červeného súkna:-))
Bola by som rada, ak by si tu ďalej už nespamovala, dobrú noc!
@beatacsontosova , čítala som práve včera na jednej stránke, že ak sa stane také, že bajgle popraskajú, tak ich hned po vybratí z rúry ešte za horúca treba prikryť doskou, ktorú treba zaťažiť niečím primerane a rozídené časti sa vlastným teplom znovu spoja a povrch bude krásne hladký. na budúce vyskúšaj
chlapom treba vždy klepnúť po prstoch :D
máš absolútnu pravdu!
súhlasím do bodky s tvojim komentárom 18.12.2014 o 20, 50 hodine,
Možno si cesto hneď vaľkala, ako si ho vybrala z chladu, ja som ho mala na linke, kým som robila plnky, tak povolilo, nebolo tak tuhé aj keď to nie je klasické poddajné kysnuté cesto. Chudák manžel:-)) Keďže tie plnky nie sú robené s mliekom a je tam naozaj minimum tekutiny, je možnosť prasknutia a vytečenia oveľa menšia + nesmie sa rolovať natesno. Prepichnúť záviny po zrolovaní je dobré úplne k spodnej vrstve cesta, aby para mohla unikať počas pečenia. Ďakujem ti pekne za odozvu, pekný deň!
@kukulienka71 mas veru pravdu, mala som ho z chladnicky vonku kratko, plnky som robila vopred ale podarili sa. A teda splnilo sa co som pisala - uz su fuc. Brala som dnes kolegom na vianocne posedenie a zmizli ako prve, drahy dostal do prace na ranajky. Keby som si necmajzla kusok uz hned rano tak ani neviem ake to je:)
Len na margo sporu, u nás sa pečú beigle, alebo teda bratislavské rožky, alebo závin tretiu generáciu , môj starý otec mal v Prešporku pekáreň a musím sa zastať tohto receptu. Má najbližšie zo všetkých k originálu. Ostatné sú záviny, makovníky, orechovníky, a to je veľký rozdiel v technológii. Aj v chuti, všetky sú božské, ale každé inak. Bajgle nikdy klasicky nekysnú, nerobí sa kvások, musí cesto odstáť v chlade, aj suroviny musia byť pred miesením dobre vychladené, musia sa rýchlo spracovať, ako na páje. Používa sa kombinácia masla, kačacej masti a bravčovej. 6iadne Hery, Smetoly a podobné zabijaky chuťových zážitkov. Musí byť dodržaný pomer plnky a cesta ...a ešte veľa pravidiel a osobitostí. Len vtedy môžeme nazývať recept bratislavským závinom. Tak ako tiramissu sa robí z mascarpone a nie z bánoveckej nátierky a pravá pizza nepozná kečup, tak je to aj s týmto receptom. Recept je starý, dlhé roky sme sa sporili s rakušákmi a maďarmi, napokon sme ho získali za náš národný, má krásnu históriu, je mi smutno, že v Amerike ho viac poznajú než u nás. A veru ešte smutnejšie aké dehonestujúce nechutenstvo nájdete na pultoch s názvom bratislavský rožok.
Krásne Vianoce všetkým.
Prajem veľa úspechov a tiež príjemné a pokojné Vianoce!
vdaka za hodnotný komentár..!!
všetkým sviatky v pokoji s radosťou prežité s dobrými ľudmi..
Krásne vianočné bejglovanie všetkým ľudom dobrého srdca.
Dôvetok: ešte budú o troška lepšie, snáď mi família odpustí malé odtajnenie, vymeň mlieko za sladkú smotanu 33-40% to sa potom už rozplynú,,, Potom ale už treba zahodiť váhu a len baštiť pokiaľ vládzu pásomnice.
Práve som dopiekla, asi stú dávku, jednu pre suseda, druhú pre bezdomovca, tretiu pre poštára....... lebo bajgle sa pečú z lásky, s horúcim srdcom a chladnými rukami.
prečo nie som v zozname..??
:-)
@zinnajdha , @citroen , ďakujem vám, budem rada, ak sa vám vydarí pečenie bejli. Dobrý tip s maslom a alobalom:-)
@mery317 , vďaka. Neviem, či poznáš bio citrusy, tie sa chemicky neošetrujú. Citróny v tej kvalite dostať bežne v Lidli, pomaranče v bioobchodoch, aj sušenú, alebo cez e-shop objednať. www.bioprevas.sk/sk/E-shop/Nasa-ponuka/Ovocie-z-biofarie...
Kôru z bežne predávaných citrusov neodporúčam, hlavne pre deti je nebezpečná aj pri šúpaní plodov. www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/citrusy-citronova-korka-...
@citroen , usmievam sa tu ako mesiačik:-)) koláčik po mne ešte nikto nenazval:-) mám veľkú radosť, že sa ti podarili, musíš byť tiež z tých šikovných mužov, ktorí sa neboja pečenia. Dobre si urobil s tým žĺtkom, mne ostalo z potierania dosť, úplne stačí to jedno;-)
Ďakujem ti pekne za dobrú správu a želám príjemný zvyšok nedele.
Si šikovnica, pokiaľ dokážeš upiecť také nádherné kysnuté koláče. Výborný a zrozumiteľný postup. Ďakujem za recept.
Budem rada, ak sa ti podarí k spokojnosti.
Všetky postupy vhodné aj pre začiatočníčky. Môžu sa od Teba veľa naučiť. To Ťa cti a to je Tvoj hlavný prínos na vareche. Kritikov si nevšímaj. Mne a mojim kamarátkam by si chýbala tiež.
Želám Ti dobré zdravie a silu
Blog ma dúfam zamestná na väčšinu času, ktorý venujem vareniu a pečeniu, takže na varechu mi neostane veľa času, ďakujem za pochopenie. @amelie , @finczi , @terinka55 , @motyka , @janikbj , @dandika1 a ostatní, čo mi písali v TS, vďaka za milé slová a odozvu k vyskúšaniu bajglí, teším sa! Prajem veľa elánu a super nápadov v kuchyni, čakám vás na blogu www.cookulienka.blogspot.ch
ja som ti na tvojom blogu napísala pár slovíčok..no komentár sa mi neukázal..asi to neviem..budem tam chodiť nakúkať..možno to raz zvládnem..zatiaľ pozdravujem a želám veľa šťastia..:-)
50 sľúbených vylepšení ostalo len pri sľuboch a my to tu nespasíme.
To vydržia len veľmi odolné osoby. Nech sa darí !
Ale - z tvojho blogu - hneď v úvode píšeš: "Ak použijem fotku či nápad z netu, uvediem jej zdroj."
Už pri druhom uvedenom recepte si tak nespravila - robila si ho podľa @izabella929 : varecha.pravda.sk/recepty/kyjevske-rezy-fotorecept/28722-...
@kuku nech sa Ti to na blogu vari,pecie a mas z neho radost.Budeme chodit na navstevu kuknut ako Ti to ide...:-)
@oravanka , ďakujem. V úvode blogu píšem o fotke, či nápade, nie recepte. V prvom svojom príspevku z 2.1. tam píšem, že čerpám recepty aj z netu. Recept od Izabelly mám uložený, ale rezy som nerobila podľa nej, pozri si prosím ťa suroviny a postup, je tam veľa rozdielov, puding som nevarila z prášku a technológiu prípravy cesta mám úplne inú. Zdroje svojich receptov nebudem podrobne zverejňovať, niekedy si ich ani nepamätám. Ohľadne receptov z blogu ma prosím kontaktuj tam a nie tu, nespadá to sem;-)
Tvoja svokra musela robiť výborné bajgle, keď si na ne s láskou spomínaš. Treba si vždy zapisovať dobré recepty, aby sa dedili, je toho veľmi veľa, čo by sme tým získali. Keď sa švagriná podujme, držím palce, aby vyšli k spokojnosti. Pekný deň!
bajgle sú super...len som ich trochu upravil.... len tvarovo...:)
závidím tie koláče..
závidím ťa tvojej žene..
aj ja chcem..
želám šťastný trinásteho piatkový deň..
:-)
@radost , koláče môžeš...žene nemusíš:)) podobne aj ja Tebe..:)
Vy už máte Vianoce?:-) žartujem, ale veru sa nám blížia, vďaka za pripomenutie receptu aj s fotkou, pekné sú tie bajgle:-)
Takéto reči sa mi páčia najviac, Anička, nech vám to takto ešte dlho vydrží:-) Ďakujem.
Dúfam, že už si v poriadku.
Tvarohovú plnku robievam s rozdelenými vajcami - žĺtok do tvarohu s cukrom a van. cukrom, hrozienkami a potom k tomu sneh z bielkov, ale sem by som určite dala do tvarohu celé vajce/vajcia, aby to bola pevnejšia plnka, a kľudne hrudkovitý tvaroh, lebo to nie je jemné cesto, je tuhšie, tak aby to konzistenčne bolo podobné. Alebo ak je tvaroh jemný, dala by som trošku vanilk.pudingu či Zl. klasu do neho. Ale odskúšané nemám. S tvarohom to nebude také trvanlivé, no sviatku sú už aj tak tu:-) Potom napíš, či si skúsila a ako sa podarilo.
Príjemné pečenie prajem a pokojné a veselé Vianoce.
Otáčame:
Vďaka za milú správu aj s fotkou bajglí, vyzerajú jemne. Som rada, že chutili:-)
Ďakujem:-)
Ďakujem za otočenie obrázku.