Bajgle (tvarohové, orechové)

mkbosorka - fotkamkbosorka, 6. decembra 2010
Bajgle (tvarohové, orechové)
Foto: mkbosorka

Vianoce si u nás ani neviem predstaviť bez tradičných bajglov. Tento voňavý orechový a tvarohový závin údajne pochádza z Bratislavy, ale v skutočnosti ide Zobraziť celý popisVianoce si u nás ani neviem predstaviť bez tradičných bajglov. Tento voňavý orechový a tvarohový závin údajne pochádza z Bratislavy, ale v skutočnosti ide o akési kolektívne dielo všetkých oblastí bývalej monarchie.

90 minút
príprava
30-40 minút
na 180 °C

Suroviny

1,5 dl
20 g
1 ks
500 g
250 g
50 g
 štipka
1 ks, na potretie
Orechová plnka:
200 g
50 g
3 cl
1 balík
1/2 dl
1 PL
Tvarohová plnka:
400 g
1-2 ks
2 balíky
50 g




Postup

  1. 1

    Cesto podľa možnosti pripravíme deň vopred. A) preosejeme múku do misy, pokrájame na ňu zmäknuté maslo,navrch nasypeme cukor B) v malom kastróli smotanu trocha zohrejeme, zmiešame rozdrveným droždím a vajcom C) nalejeme obsah kastróla do misy s múkou a zamiesime D) utvoríme bochník, zabalíme do fólie a do druhého dňa uložíme do chladničky

  2. 2

    Na druhý deň pripravíme plnky: ORECHOVÁ: Namočime na pol hodinu 50 g hrozienok do 3 cl rumu, do kastróla dáme 1 balík vanilkového cukru , 200 g cukru a 0.5 dl mlieka, necháme to zovrieť, odstavíme hrniec a prisypeme 200 g mletých orechov a 1 polievkovú lyžicu strúhanky a hrozienka TVAROHOVÁ: 375 - 400 g tvarohu, 1 žltok, 1-2 balíky vanilkového cukru a podľa chuťi pridáme trocha cukru ešte, hrozienka cca 50 g

  3. 3

    Cesto vyberime z chladničky, rozdelíme na 4 menšie bochníky, zľahka premiesime a na pomúčenej doske vyvaľkáme na 5 mm hrubé obdĺžníky. Povrch potrieme vajcom, a na cesto položíme 1/2 orechovej plnky. Na dvoch kratších stranách preložíme cesto na plnku a potom zvinieme od dlhšej strany. Cesto prenesieme na plech vystlaný papierom, a podobne naplníme aj ďalšie 3 bochníky. ( 2 x orechový a 2 x tvarohý)

  4. 4

    Povrch závinov potrieme žltkom, na teplom mieste necháme odpočinúť pol hodiny, kým žltky neoschnú, vtedy potrieme zľahka bielkom a necháme odpočinúť ďalšiu pol hodinu. Povrch závinov husto popicháme napr. vidličkou, aby potom nepopraskali.

    Bajgle (tvarohové, orechové) - obrázok 4
  5. 5

    Rúru medzitým predhrejeme na 180 stupňov, a v strednej časti pečieme 30-40 minút do zlatohneda. Vychladnuté bajgle môžeme uchovať v alobale, vydržia aspoň týždeň, a dobre znášajú aj zmrazenie. RADA: často sa stáva, že závin pri pečení popraská. Príčinou je zvyčajne to, že sme dali priveľa plnky v snahe, aby bajgle boli čo najchutnejšie. Možno sme vyvaľkali cesto príliš natenko, alebo povrch bajgli sme nepopichali dosť husto a cesto popraskalo tlakom pary vznikajúcej počas pečenia.

Diskusia k receptu

klaura
vydarili sa ti krásne ... ja robievam tiež 2 orechové a 2 makové ... to na štedrovečernom stole nesmie chýbať ... a potom ich máme na raňajky s kakavkom v 1.sviatok vian. :)
milina
aj ja musím mať na vianočnom stole orechové a makové "bajgle", ukladám do KK, ja robievam podobný recept, ale menej tuku.
bedrunka
Zbožňujem záviny a Tvoje sú vydarené, až sa mi slinky zbiehajú. Čo sa mi najviac páči, že si podrobne popísala príčiny, ktoré spôsobia, že sa závin popraská.
marienka44
Pozor! To sú bajgle a nie kysnuté krútené koláče. Preto je tam tak veľa tuku ako na Bratislavské rožky. Mám pravdu, @Mkbosorka ?
puntodadino
Naa jaa-konecne aj niekto original Pressburger!Uz nas spocitaju na jednej ruke.:-( Hmmm a praclik by sa nenasiel? Gruess Gott!
mkbosorka
Aj môj pôvodný recept bol na orechové a makové bajgle, lenže moji chlapi doma mak moc nemusia, tak som to prispôsobila a spravila namiesto makových tvarohové bajgle. Áno marienka44, máš pravdu, v recepte je síce droždie, ale bajgle nie sú kysnuté koláče. Kysnuté koláče necháme vykysnúť v teple, ale cesto na bajgle dáme na noc do chladničky.
babidka
u nás su v obľube kysnuté zaviny , ale určite nám pochutia aj taketo :-)
babav
Velmi zaujimavy recept.Kolaciky vyzeraju lakavo,
urcite vyskusam ;-)
remcula
Hodně zajímavý recept a jsem ráda, že poznávám i věci, které my tady neznáme!
agath
moja mamička ich robí každý rok - ale orechové a makové, máme na ne špeciálny rodinný recept
babkakatka
aj ja ich tiež robím na každé Vianoce, makové a orechové,, vyskúšam aj tvarohové, Vianoce bez beigli si neviem predtaviť aj ja mám na ne špeciálny recept
jarunka
Rozhodne vyskusam vsetky 3 druhy. Nikdy som to nerobila.
babi
Vianočné orechovníky a makovníky musia byť na Vianočnom stole. Já mám recept od mojej mamy, ona zas od svojej, takže je to taký rodinný poklad. Sú výborné v erím že aj tvoje, ale na Vianoce asi nebudem experimentovať
cinkla
Dakujem, tiez som nevedela, ze bajgle nie su kysnute kolace. Myslela som, ze je to len miestny nazov. Vyskusam rada.
pulsatilka
No, na takýto (vyskúšaný a prakticky zdôvodnený)recept som dlho-predlho čakala.Potešilo.
45678
Pripájam sa k tým čo chvália, skutočne vydarené, u nás ich voláme Paigle, ale neviem prečo? Plním hneď bez uloženia v chlade, rovno na plechu ich nechám naplnené cez noc pri izbovej teplote, taký som mala postup v mojom recepte. určite vyskúšam aj tento postup a nebudem čakať ani do Vianoc.
afataga
fiha, malo masla tam nejde, ale prave preto mozu byt tie sulky uzasne, vyskusam, ale asi az po vianociach, ved mam len jeden zaludok :-)
alena45
robievam ich každý rok a vždy zabudnem, podľa ktorého receptu som robila naposledy. No ten najlepší, ktorý som mala, tam išla aj masť a bolo tam popísanie aj mramorovanie, viem, že som ho večer urobila, ešte v noci a ráno potierala žltkom a až doobeda som ho dala piecť. Nemáte prosím niekto ten recept s masťou ?
alena45
Tak som včera použila tento recept, polovicu masla som nahradila masťou z mangalice. Sú výborné, voňavé a stále vláčne. Len to mramorovanie sa mi nepodarilo, lebo ma už čas súril. S cestom sa výborne pracovalo, plnky sa tiež podarili. Super ! Ďakujem za recept.
milanblaho1
vyzeraju senzacne..tiez robievm na vianoce bajgle podla nasho receptu...ja pouzivam klasicku bravcovu mast namiesto masla...a ano bajgle nei su kysnute kolace...cesto sice robim z kvasku ale necham ich iba chvilku podkysnut na plechu a potom sup do rury...ukladam si tvoj recept do KK...
bika2604
Dobry, nemozem poprosit o recept na vas rodinny kysnuty zavin? Bola by som vdacna! Dakujem ps: bika79@yahoo.com moja emailova adresa @Babi (8.12.2010 17:11)





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia