Sviatočný makovník a orechovník fotorecept

garanco - fotkagaranco, 28. decembra 2011
Sviatočný makovník a orechovník (fotorecept)
Foto: garanco

Ďalší recept z rodinného archívu. Pečiem ich už niekoľko rokov na Vianoce, pre nás aj pre rodiny našich detí. Podľa rodinnej tradície sú Zobraziť celý popisĎalší recept z rodinného archívu. Pečiem ich už niekoľko rokov na Vianoce, pre nás aj pre rodiny našich detí. Podľa rodinnej tradície sú na štedrovečernom stole, aj keď iba symbolicky.

20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
500 g
250 g alebo hera
2 dl
20 g
3 PL
1  + 1 vaječný žltok
trochu
Plnka orechová:
podľa potreby
podľa chuti
maková:
podľa potreby
1 bal.
podľa chuti
podľa chuti strúhaná
podľa chuti
  na pokropenie plnky
Na potretie:
1 ks
1 kl
 trochu




Postup

  1. 1

    Zo surovín na cesto pripravíme v mise kysnuté, vláčne cesto.

    Sviatočný makovník a orechovník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom ho rozdelíme na 4 rovnaké bochníky, položíme ich na dosku posypanú hladkou múkou, prikryjeme obrúskom a necháme kysnúť 2 (dve) hodiny.

    Sviatočný makovník a orechovník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým cesto kysne vypijeme kávu ( keď to chystáte na Štedrý deň na kávu čas ani neostáva) a pripravíme plnky podľa toho, aké záviny chcete mať a koľko plnky a cukru máte radi v závinoch. Potom každý bochník rozvaľkáme na obdĺžnik (dlhý ako plech na pečenie), posypeme plnkou, tú potom pokropíme mliekom, ja na ten účel používam injekčnú striekačku, ktorou viem mlieko rovnomerne dávkovať po celej ploche a podľa možnosti pevne stočím,

    Sviatočný makovník a orechovník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    dáme na plech vyložený papierom na pečenie - tam vojdú všetky 4 záviny, ktoré potrieme žĺtkom, necháme ešte pol hodiny kysnúť, potom opatrne popicháme vidličkou a dáme piecť.( Upečené som zabudla odfotiť, lebo niektoré hneď po upečení už putovali ďalej a až na druhý deň večer som si na to spomenula...)

    Sviatočný makovník a orechovník (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

lenerka19
hmmmm, krááásne, to určite vyskúšam, moj recept čo mám, tak mi stále popraskali... neviem prečo.. :D
hubata
Klasické bajgle, ktoré sú pýchou dobrej gazdinky. A tebe sa pekne vydarili, máš plnku rovnomerne rozotretú, ja mám obvykle stred najviac naplnený. A do plniek nedávaš nič mastné, len mlieko?
janger
Tie su ale pekne! Bohata plnka, tak sa mi paci. Ked uz maskrtime, tak poriadne :-).
vevuska53
prosím poradí mi niekto kedy je najlepšie pridávať maslo alebo tuk do kysnutého cesta? mam s tým zlé skúsenosti, dakujem
sovka62
Máš ich prekrásne, ako maľované. A myslím si, že nepukli preto, že tam orechy a mak dávaš suché a nie dusené v mlieku. Aspoň ja mám takú skúsenosť a ak je tá dusená plnka trochu redšia, nielen že koláč pukne, ale plnka ešte aj vytečie na plech.
1x hralka
zdenka1009
Pravý, poctivý makovník a orechovník. Krásne upečený. Pre@vevuska53 správny postup na kys.cesto: múka,cukor, kvások, vajcia,soľ v tekutine, nakoniec vlažný tuk. Tekutinu postupne,nikdy nie do vykys.cesta. Veľa tuku,spomaľuje kysnutie a cesto je ťažké.
douglas
@Garanco , máte ich nádherné, moja babička takéto piekla. Mne v Amerike pripomenuli potomci vysťahovaných Slovákov, že do Veľkonočného košíku neseného na posvätenie sa taktiež ukladá makovník a orechovník. Od tej doby to robím pravidelne.
izabella929
@Garanco...pr áve včera ich piekol kuchár na TV Paprika a som sledovala všetko, ale on potrel vajíčkom pred kysnutím na plechu...po pol hodinekysnutia. .opäť potrel vajíčkom a strčil celý plech na 15 minút do chladničky...že vraj krásne vrch popraská...vyskúšam.-)) pekné ich máš.-)
cica2
domáce sú najlepšie, krásne sa ti vydarili, šikulka:-)
garanco
Ďakujem Vám všetkým za milé komentáre a pochvaly -:)) !
tetrisss
No teeda, to su vystavne kolace, ani nepraskli, uplne nadherne, musim vyskusat :)
sora2
dakujem za výborný recept, pred 1,5 hod som ich dopiekla a uz je poklovica fuc, uz niekolko rokov peciem podla takéeho istého receptu pod názvom "Bratislavske pajgle", le v tom mojom sa uvádza, ze cesto sa na dve hodiny odklada do chladnicky, dnes som ho nechala kysnut rozdelené na bochniky na table, tak ako uvadzaš a mozem povedat, že "Pajgle" su ovela lepsie, este raz dakujem za dobrý tip
garanco
@sora2 , som rada, že si spokojná s receptom, nech záviny všetkým u Vás doma chutia a na zdravie!
tinca
stará výborná klasika, podarili sa ti na jednotku:)
sneica
krasne,nepopraskane....a ten s makom je pre mna ako stvoreny...jaj ci by som si dala...:)
tiziana
krásny recept a úžasné domáce záviny, hneď si ukladám :)
anina6
pekné a chutné záviny aj ja pečiem, a vyskúšajte aj kakaovú plnku s džemom. to znamená, že na závin natriem džem a na to vysypem kakao s cukrom. sú potom sťavnaté a raz dva sú preč.
marienka44
@Garanco , teraz na velkonoc. sviatky sa ich chystam urobit, lebo su krasne a obohatia nasu slavnostnu tabulu.
Aku teplotu pecenia odporucas? Dakujem za odpoved a prajem Ti pokojne a krasne sviatky. :-)
garanco
Marienka , prajem krásne sviatky Tebe aj Tvojej rodinke!
Záviny zvyknem piecť pri 180 st, daj pozor, keby sa Ti už zdali dosť tmavé, prikry ich zvrchu alobalom.
marienka44
@Garanco , tak stale som zaviny nevyskusala. Teraz po Vianociach mám vela maku zomleteho. Vyskusam z polovicnej davky. Musim v tomto pripade pouzit len 10 g kvasnic? Dakujem za odpoved a prajem pekny vikend.
garanco
Marienka ( @marienka44 ), naozaj použi iba polovicu kvasníc, prípadne pridaj trochu prášku do pečiva. Nech sa Ti vydaria.
(Ja som ich tiež piekla, ale keďže bolo všetkého veľa, časť závinov som zmrazila a pred pár dňami sme si na nich opäť pochutili.)
maminka33
@garanco Dobrý deň, dnes som robila Váš receptík doteraz najlepší recept aký som mala. Prosím Vás o jednu radu vždy pri všetkých receptoch mi tieto kysnuté koláče praskajú a splasnú. Keď ich dávam do trúby sú krásne a keď dopečiem tak sú popraskané a splasnuté. Viete mi poradiť, kde robím chybu? Inak chuťovo výborné len na oko nie tak pekné ako tie Vaše. Ďakujem veľmi pekne.
garanco
@maminka , som rada, že sa Ti ( tu na Vareche si všetci tykáme) recept páčil. Naozaj ich treba popichať vidličkou pred vložením do rúry, ja to robím tak, že medzi dva prsty- ukazovák a prostredník ľavej ruky pichnem vidličku dosť hlboko a keď ju vyťahujem, tak tými prstami cesto podržím, aby sa nevytiahlo, a tiež plnku nevarím.
marienka44
@Garanco , už sa koláče robia. :-) Len neviem, aká teplota je potrebná na pečenie? Ďakujem za doplnenie teploty.
garanco
@marienka , ja ich pečiem pri 180 asi 30minút, ale kontroluj si ich farbu a prípadne zakry alobalom.
janea
Fiha, tak to uz hej, parada! U nas sa im hovorilo zakrutaky.:D Take vedela aj moja maminka. Ked som ich ja robila, tiez mi popraskali. garanco, tak si ma inspirovala, ze ich vyskusam podla teba. Dakujem.:)
sangre30
Caute mozem poprosit o radu ako sa robi kvasok lebo moj problem je ten ze mi cesto nikdy moc nevykysne.
garanco
Marienka, pri 180, ale treba ich sledovať.( pozri vyššie na moje odpovede pre Teba). Prajem Ti krásne sviatky!
evelynka7
Tak tento recept je ze mega super mnam mnam dakujem pani co ho sem dala nasla som ho na vianoce a uz som ho robila 2x a teraz v piatok 3x. Zobrala som do prace a chutilo vsetkym takze odporucam samozrejme musi mat vela plnky :-D ;-) :-)
johnnylagoos
Ak máte riedku plnku tak musíte urobiť dierky alebo pokrojit ho z vrchu..ak by bola hustá stačí 3 dierky




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia