Bavorské žemľové knedle s rýchlou smotanovou omáčkou

vybusna - bez fotkyvybusna, 8. júna 2015
Bavorské žemľové knedle s rýchlou smotanovou omáčkou
Foto: vybusna

Ked som doma v Mnichove, tak si na tie knedle kupim zemlovy polotovar a toto plnohodnotne, bajecne jedlo, mam na stole do Zobraziť celý popisKed som doma v Mnichove, tak si na tie knedle kupim zemlovy polotovar a toto plnohodnotne, bajecne jedlo, mam na stole do polhodiny. Ked som doma na Slovensku, tak mi pribudne naviac praca s krajanim peciva, takze…no..nech nejem…na stole je do 35 minut. Je to jedlo velmi lahke na pripravu a zvladnu ho aj zacinajuce gazdinky.

3
porcie
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Na knedle :
8 ks
150 ml
2 ks surové veľké
1 orech velky
1 ks menšia
2 strúčik
1 zväzok
1 ČL
1/2 ČL čerstvo mleté
Na omáčku :
250 g hnedé
400 g biela
2 hrste mrazený
1 veľký orech
1 ks (alebo cibuľka jarná)
1 PL kopcom
 na riedenie
 čerstvo mleté
 mletá
300 ml




Postup

  1. 1

    Obycajne slovenske rozky od vcera , alebo aj od predvcera, tie co vazia 40 gramov (+-)nakrajame na tenke kolieska.

    Bavorské žemľové knedle s rýchlou smotanovou omáčkou - obrázok 1
  2. 2

    V mlieku rozslahame vajicka a pofrkame nim pecivo. Ak nemate velke vajcia , tak v mlieku rozmiesajte vajcia tri. Mozete kludne pouzit aj vysusene kolieska peciva, ktore pouzivam ja. Je to 250 g a kupujem ich hotove v obhode, pretoze doma nepouzivam biele pecivo. Na bavorske knedle, tie stare echt bavoracky pouzivali vyhradne obschnute tenke kolieska, ktore uchovavali v platenych vrecuskach. Silne pochybujem, ze mlade bavorky sa tym zabavaju a smelo kupuju tiez tento polotovar. Ked budete robit z peciva nevysuseneho, tak ta zmes bude vazit viac. Cibulu a cesnak ocistime a nasekame na jemno. Na panvici rozohrejeme maslo a podusime ich do sklovita. Zdroj tepla vypneme a nechame vychladnut. Nasekame petrzlenovu vnat a pridame k rozkom. K rozkom prelozime udusenu cibulu aj s vypekom. Posolime, okorenima dobre rukami spracujeme. Zmes mam dostatocne hustu a vlhku. Nepotrebujem ju ani zahustovat ani nariedovat.

    Bavorské žemľové knedle s rýchlou smotanovou omáčkou - obrázok 2
  3. 3

    Pokial by ste mali nejake problemy s hustotou, co by sa mi nechcelo verit, tak bud dolejte trochu mlieka a ak by bolo velmi mokre, co sa mi tiez nechce verit, tak pridajte lyzicu hrubej muky, alebo struhanky. Fakt je taky, ze z cerstvych zemli som ich uz nerobila minimalne 3 roky a mozno sa odvtedy zmenili rozky, ktore som na ne pouzivala a to sa mi tiez nechce velmi verit. Navlhcime si ruky vodou a vytvorime knedle velkosti tenisovej lopty. Mne z 250 g sucheho peciva vyjde 5 kusov. Z dvojdnovych slovenskych rozkov mi vyslo knedli 6. V Bavorsku sa robia knedle velke, pretoze na jednu porciu davaju 1 kus, vy si ich urobte po svojom.

    Bavorské žemľové knedle s rýchlou smotanovou omáčkou - obrázok 3
  4. 4

    Knedle vkladame do vriacej vody, nerozvaraju sa a drzia svoj tvar.

    Bavorské žemľové knedle s rýchlou smotanovou omáčkou - obrázok 4
  5. 5

    Nechame ich na stisenom zdroji tepla varit 5 minut. Potom zdroj vypneme a nechame ich este v takej horucej vode 10 minut. Knedle vyberieme a do podavania ich uchovavame prikryte. Bavorske knedle sa neodporucaju robit do zasoby. Ked uz stoja do druheho dna, tak bavoracky ich radsej rozkrajaju na platky, opecu a urobia k nim wurst salat, alebo miesane vajicka. Ich priprava s tym suchym polotovarom je taka rychla, ze radsej urobia cerstve.

    Bavorské žemľové knedle s rýchlou smotanovou omáčkou - obrázok 5
  6. 6

    No a urobime omacku. Do smotanovej omacky, mozete dat hocijaku rychlu zeleninu, ja som dala bielu mladu sparglu, sampinony a hrasok. V Bavorsku sparglu miluju a a hubovu smotanovu omacku najdete na jedalnom listku aj v tej najposlednejsej knajpe, tak som ich nakombinovala dokopy…hrasok milujeme u nas doma…tak preto aj ten hrasok :D Sparglu olupeme, odstranime poskodene a zdrevnatene casti a nakrajame ju na 4 cm kusky. Huby naplatkujeme a cistu salotku nakrajame na tenucke kolieska. V kastrole rozohrejeme maslo a vhodime na nu sparglu a mrazeny hrasok. Podusime 6 minut a pridame naplatkovane huby. Podusime 2 minuty a vhodime kolieska salotky. Vsetko premiesame, posolime, pokorenime, pridame mletu rascu, posypeme hladkou mukou a zalejeme smotanou. Nechame vsetko prevriet na 1 bublinu. Ak sa Vam zda omacka husta, alebo sa Vam vidi, ze je jej pre Vas malo, doriedte mliekom a nechajte znovu na 1 bublinu prevriet. Vypneme a podla seba este dochutime.

    Bavorské žemľové knedle s rýchlou smotanovou omáčkou - obrázok 6
  7. 7

    Tak a podavame.

    Bavorské žemľové knedle s rýchlou smotanovou omáčkou - obrázok 7

Diskusia k receptu

zolik
presne taketo su bavoracke knedle. na nerovnomerne kusky nakrajane biele pecivo. ja osobne pridavam este trochu muskatoveho kvetu. na druhy den (ak nieco zostane) tak idu nakrajane s cibulou a spekom na panvicu a zaleju sa s rozslahanymi vajickami. k tomu nieco kysele (okrem usmevu) a chutna vecera je na stole.
mataaa
Vyskúšané - omáčka výborná, knedle som robila z kupovaných suchých kociek a len čo som ich hodila do vody, tak sa tie vrchné kocky začali odplavovať a na konci som vybrala iba takú rozvarenú neforemnú masu, niečo ako namočené rožky... Dala som i 3 vajcia a trochu viac mlieka, lebo mi to prišlo suché... Nabudúce to možno namočím ešte viac, alebo niektoré kocky podrvím.
vybusna
@matka problem je v suchych kockach, ak pouzivate suche pecivo, tak jedine tie suche tenucke platky. suche kocky som na pripravu bavorskych knedli ani nevidela ani ich nepouzivam. Ked uz kocky, tak len zo starsich zemli. ale ak dostat na sk take suche kocky a chcete ich pouzit, tak kludne, ale to pridajte rozhodne aspon 150 ml mlieka a tri vajcia....alebo to o compisete....tie kocky trochu podrvit.....A chcem sa opytat...co su to za kocky...to som vobec nevedela, zeby na Sk mali take nieco...to ma zaujima...btw. som rada za vyskusanie a tesi ma, ze chutilo....
svedka
A ja som si myslela, ze robim české knedliky :) natrham cerstvy sendvic-tak pol balenia, osolim, okorenim, , trosku tymianu (umocni chut), vnatku, jedbo vajce, 2dcl mlieka a 1dcl oleja ...plus ine veci.ale vzdy vzdy vzdy sa vydaria :) varim vo folii
svedka
No sendviče rozmagam s vajcom, polejem mliekom , zmiesam a polejem olejom.ak treba, , pridam mlieko, alebo sendvic :) su lahodné, idu dobre dole krkom :D co myslis maslovy olej:maslo vo flasi? Inak aj s olivacom su fajn :) ked davam olivovy olej, tak vtedy dam aj cesnak do knediel a na male kusky susene paradajky :)
svedka
Krasne sú tie spenatove, ale naco sa balia ešte aj do alobalu?
mataaa
@vybusna zijem v Nemecku, tak som to kúpila tu. Volalo sa to "Semmel-Wuerfel Knoedelbrot" a zozadu je návod na použitie v českom i slovenskom jazyku :-) Ale skúsim ešte v inom obchode pohľadať tie suché tenké plátky, alebo si také vyrobím. Zatiaľ som uvarila iba polku knedlí, takže tú druhú polku skúsim ešte nejak "zlepšiť", aby to držalo.
svedka
Aha no to je repkovy olej s maslovou príchuťou. Ale to je nemecky :) öl je po nemecky olej a öl je po svedsky pivo :D
vybusna
@matka jezis je uz viem ktore....oni su take male a tvrde tvrde....tie sa davaju do kysnutych knedli. ked robis normalne kysnute cesto a tie kocky zamiesas k tomu kysnutemu cestu. Ano mas pravdu, tie som raz pouzila aj ja a odvtedy uz ani raz, lebo som s tym nebola spokojna. Ten krajany chlieb na knedle sa predava medzi balenym chlebom. ale ked chces tak si kup normalne balene zemle, tie co ich je v tom sacku viac...a tie nakrajaj surovo nozom na platky, poloz na plech a do druheho dna ich nechaj obschnut a budes mat dobry zaklad knedle. Tie zemle su gumove uz ked sa kupuju, takze ked nakrajane postoja den, dva.....mozes uz s tym pracovat
vybusna
@svedka jasne, ja ho kupujem v nemecku, ale myslela som, ze je povodne zo svedska, lebo aj pise na etikete, ze je svedsky...aj ho volame medzi sebou , ze je svedsky....a ozaj je öl pivo????? ma to pobavilo
btw...preto to davam aj do folie, aj do alobalu, lebo ma to tetka suseda tak naucila :-) Ona hovorila, ze jej sa obcas ten alobal na tu knedlu prilepi, tak to riesila takto. a ja ju na slovo posluchnem.
vybusna
@ matka roztop dobry orech masla a polej este tu masu. Tie kocky su tvrde ako skalky, tie treba navlhcit, lebo Ti to nebude drzat pokope a vzdy odpaduvat.
mataaa
@vybusna ďakujem za rady, skúsim s tým maslom a uvidíme večer, keď príde manžel. A nabudúce spravím podľa teba z tých suchých žemlí. Pretože mi to veľmi chutilo i tak, ešte to trochu dotiahnuť do dokonalosti :-)
elixir
Parádny recept vhodný aj pre bylinožravca ako ja, všetko je v ňom čo mám rada. :)
mataaa
@ vybusna Tak večerné knedle boli vynikajúce, ešte som to trochu poliala mliekom a roztlačila a všetko v poriadku. Ďakujem za rady i výborný recept.
vybusna
@matka tak to som velmi rada....a tie male kocky uz nekupuj, s tym taketo zemle neurobis, tie su aj inak spracovavane...aby udrzali to kysnute cesto. Ja som sa tiez s nimi oplachla a nadavala som ako brok. Pekny vecer a vdaka za priazen.
cesminaz
@vybusna dakujem pekne za super receptik,velmi sme si pochutili! Knedle su super,deti tiez chvalili vraj "mama,taketo mozes spravit aj inokedy" ;-)) Chutovo super,jedine som musela dat aj starsi chlieb,lebo som nemala doma Tolko starsie zemle,ale klaplo to super ;-) Omacka bola bez spargle,len hriby,hrasok a cibula +tymian a troska citronovej stavy :-) No a spravila som k tomu aj fasirku :-) Takze este raz vdaka,istotne ich budem robit aj inokedy.Jedna fotka tak narychlo ...


vybusna
@cesminka mila ani netusis aku si mi urobila radost.....dakujem za vyskusanie a foto......Co sa tyka tej citronovej stavy.....ked som pred 15 rokmi zacala tuto omacku robit, tak som si aj ja do nej vzdy kvapla par kvapiek, moja suseda, stara bavoracka, ta ma raz tak pozorovala a nesla tomu uverit, ze preco to robim. A po rokoch , som uz tak presla tym zvykacim procesom na tuto kuchynu, ze mne uz ta citronova stava vobec v tom nechuti....ale ked ju robim rodicom na Sk...tak ti sa vobec neostiepkuju a tatko si tam nakvapka priamo ocot :D. Som si spomenula teraz na moju pani susedu....mala vyrocie smrti a ja som ani len nebola zaniest kvietok na hrob. Bola mojou velkou oporou prve tri roky ....ked som sa ucila kde je tu posta, opravovna topanok a podobne. Plakala som za nou ako dazd ked mi nahle umrela....a po 12 rokoch som si nespomenula.......boze
helaxa
Spravila som podľa receptu, výborné. Dobrá zmena. Recept dobre spracovaný. Ďakujem
dvorka
Práve som dovarila knedle podľa receptu, no niekde v mojom postupe asi nastala chyba. Nielen že ako mataaa-e sa knedle zvrchu odlupovali, mne tá prvá sa rozpadla úplne na kašu ☺. Rýchlo som rohlíky vybrala, zamiešala do pôvodnej masy, pridala som strúhanku aj hrubú múku a knedlíky zabalila do tkaniny a v tej som varila. Na knedle som použila nezjedené rožky ktoré som si priebežne krájala na tenké plátky a vysušila. Nič to však neubralo od chuti. Nabudúce dám menej mlieka a možno sa vydaria tak ako majú.
vybusna
@dvorka to mi je luto...ideme na Slovensko, kupim si rozky a urobim zo slovenskych surovin. Uvidim, v com delo....
vybusna
btw to je zaujimave, ze su tu dva rozdielne problemy...matka mala suche a dvorka mokre...u matky to chapem, pretoze pouzila nevhodnu surovinu na pomery surovin, ktore su v rcp. urcite urcite to vyskusam na Sk, aby som bola v obraze,mrzelo by ma, aby mali gazdinky problemy naviac.
vybusna
@dvorka tak dnes som robila tieto zemle z klasickych slovenskych rozkov a to, ze si mala problem bola jednoznacne moja vina a opravim rozpis surovin. Ide o to, ze take obyc zemle v bavorsku vazia 70 g a slovenske rozky 40g. Je jasne, ze si mala riedku zmes a prosim nehnevaj sa na mna ze som Ta mystifikovala. Recept doplnim o udaje a fotky, tak aby sa zhodovali so slovenskymi surovinami. Vsetkym sa ospravedlnujem a dufam, ze mi cez to vsetko zachovate priazen.
vybusna
@jerica pekne knedle si urobila...ano viedenske maju mat taku nadhernu strukturu na reze, ja ked robim viedeneske, tak tie rozky aj opeciem . Mam taku kucharsku knihu a tam mi to tak kazalo, tak som si uz zvykla, aj ked je to praca naviac
 chalupnikovi.com/recepty/?p=3346...

Tieto rozkove knedle (bavorske, viedenske, karlovarske a bohvieake este ) su v podstate vsetky na jedno kopyto, odlisuju sa len tymi lokalnymi zvyklostami v drobnych zmenach. Dakujem za odkaz, Tvoje rcp si vzdy rada pozriem
romo11
výborný recept až na to že som postupoval presne podľa rceptu a keď som vložil knedle do vriacej vody sa celé rozpadly a mám z toho teraz rohlíkovú omáčku. Kde spravili súdruhovia chybu???
vybusna
@romo11 je mi luto, ze Vas rcp sklamal...ale ja fakt neviem kde sa mohla stat chyba...robim tieto knedle casto a naozaj sa mi to este nestalo.
romo11
hmm, nevadí, skúsim to ešte niekedy ebo tieto knedle mám rád. Aj keĎ som postupoval presne podľa receptu, knedlíky pekne guľaté som vložil do vriacej vody a po chvílke mi na povrch vyplávali kúsky rohlíkov a nasekaný petržlen. Tie gulky sa úplne rozbily a to voda vrela len jemne, žiadne búrlivé vrenie. Keďže som mal v chladničke nejakú zeleninu varenú s vývarom (mrkva, petržlen, zeler,kaleráb, pór) tak som ju tam pridal a celé rozmixoval, pridal som trochu smotaany a povaril. Vznikla celkom zaujímavá krémová polievka. S nastúhaným syrom výborná chuť, takže napokon nič nevyšlo nanivoč :) Len tie knedlíky som si nevychutnal...
vybusna
@romko ani netusis ako ma to fakt mrzi...ked sa nieco rozvari...tak je to bud riedke, alebo naopak huste. Ak sa este odhodlas niekedy k tomu rcp. skus urobit najprv len jednu gulu a pust ju do vody.
btw....mal si nejake problemy s tou zmesou pri tvoreni guliek???
veronikkka
@Romo11 , viem, kde si spravil chybu. knedle si vložil priamo do vriacej vody.
voda síce má prudko vrieť, vtedy stiahneš plameň na mierny a opatrne vkladáš knedle, nie viac ako 4, aby sa horúca voda príliš neochladila a varíš, občas opatrne otočíš.
uvidíš, že sa ti všetky vydaria. :-)
samozrejme, tak, ako píše @vybusn á, najprv zavar 1 knedľu na skúšku. napísala som ti vlastnú skúsenosť.
romo11
Ďakujem za radu, dal som ich do vody myslím 6ks, môže to byť potom tým prudkým ochladením vody. Ešte ku konzistencii by som sa chcel spýtať.Čítal som vniektorých receptoch že sa to nemá moc miešať aby zostalo pečivo v kúskoch a nerozsypalo sa na kašu. Pri dodržaní vvšetkých pomerov som musel pridať ešte trochu mlieka lebo som to mal príliš suché a nedali sa zo zmesi formovať guľky. Ako veľmi to miešate? JE hmota taká lepkavá alebo ešte stále sú viditeľné tie kúsky pečiva v hmote?
vybusna
romko tie kusky nemusia byt viditelne....viditelne byvaju pri viedenskych, alebo karlovarskych...pri tychto bavorskych ani nie. To ze si mal suche a prilial si mlieko bolo podla mna v poriadku.
katka78
Chcela som robiť tieto knedle, ale mala som len pár krajcov kváskového chleba. Nakrájala som ho teda na tenučké plátky (spolu 250g), dala presušiť do rúry (zostalo 167g). Ďalej som pokračovala ako recept káže, akurát vňať som nemala čerstvú. Napriek improvizácii sa podarili na jedničku, sú veľmi chutné a rada si ich zopakujem. Vďaka za recept @vybusna , maj sa pekne :-)


1x haji
hurmikaky
Aj ja som ich už robila,boli výborné.Druhýkrát som mala trochu údenej varenej krkovičky,ktorú som pokrájala na kočky a opiekla na tej cibuľke a tak pridala do knedlikov




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia