Bavorské žemľové knedle s rýchlou smotanovou omáčkou
Ked som doma v Mnichove, tak si na tie knedle kupim zemlovy polotovar a toto plnohodnotne, bajecne jedlo, mam na stole do Zobraziť celý popisKed som doma v Mnichove, tak si na tie knedle kupim zemlovy polotovar a toto plnohodnotne, bajecne jedlo, mam na stole do polhodiny. Ked som doma na Slovensku, tak mi pribudne naviac praca s krajanim peciva, takze…no..nech nejem…na stole je do 35 minut. Je to jedlo velmi lahke na pripravu a zvladnu ho aj zacinajuce gazdinky.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| Na knedle : | |
| 8 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 150 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ks surové veľké | 
                                                             | 
                                                    
| 1 orech velky | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks menšia | 
                                                             | 
                                                    
| 2 strúčik | 
                                                             | 
                                                    
| 1 zväzok | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| 1/2 ČL čerstvo mleté | 
                                                             | 
                                                    
| Na omáčku : | |
| 250 g hnedé | 
                                                             | 
                                                    
| 400 g biela | 
                                                             | 
                                                    
| 2 hrste mrazený | 
                                                             | 
                                                    
| 1 veľký orech | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks (alebo cibuľka jarná) | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL kopcom | 
                                                             | 
                                                    
| na riedenie | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| čerstvo mleté | 
                                                             | 
                                                    
| mletá | 
                                                             | 
                                                    
| 300 ml | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Obycajne slovenske rozky od vcera , alebo aj od predvcera, tie co vazia 40 gramov (+-)nakrajame na tenke kolieska.
                                                     - 
                                                    2
                                                    
V mlieku rozslahame vajicka a pofrkame nim pecivo. Ak nemate velke vajcia , tak v mlieku rozmiesajte vajcia tri. Mozete kludne pouzit aj vysusene kolieska peciva, ktore pouzivam ja. Je to 250 g a kupujem ich hotove v obhode, pretoze doma nepouzivam biele pecivo. Na bavorske knedle, tie stare echt bavoracky pouzivali vyhradne obschnute tenke kolieska, ktore uchovavali v platenych vrecuskach. Silne pochybujem, ze mlade bavorky sa tym zabavaju a smelo kupuju tiez tento polotovar. Ked budete robit z peciva nevysuseneho, tak ta zmes bude vazit viac. Cibulu a cesnak ocistime a nasekame na jemno. Na panvici rozohrejeme maslo a podusime ich do sklovita. Zdroj tepla vypneme a nechame vychladnut. Nasekame petrzlenovu vnat a pridame k rozkom. K rozkom prelozime udusenu cibulu aj s vypekom. Posolime, okorenima dobre rukami spracujeme. Zmes mam dostatocne hustu a vlhku. Nepotrebujem ju ani zahustovat ani nariedovat.
                                                     - 
                                                    3
                                                    
Pokial by ste mali nejake problemy s hustotou, co by sa mi nechcelo verit, tak bud dolejte trochu mlieka a ak by bolo velmi mokre, co sa mi tiez nechce verit, tak pridajte lyzicu hrubej muky, alebo struhanky. Fakt je taky, ze z cerstvych zemli som ich uz nerobila minimalne 3 roky a mozno sa odvtedy zmenili rozky, ktore som na ne pouzivala a to sa mi tiez nechce velmi verit. Navlhcime si ruky vodou a vytvorime knedle velkosti tenisovej lopty. Mne z 250 g sucheho peciva vyjde 5 kusov. Z dvojdnovych slovenskych rozkov mi vyslo knedli 6. V Bavorsku sa robia knedle velke, pretoze na jednu porciu davaju 1 kus, vy si ich urobte po svojom.
                                                     - 
                                                    4
                                                    
Knedle vkladame do vriacej vody, nerozvaraju sa a drzia svoj tvar.
                                                     - 
                                                    5
                                                    
Nechame ich na stisenom zdroji tepla varit 5 minut. Potom zdroj vypneme a nechame ich este v takej horucej vode 10 minut. Knedle vyberieme a do podavania ich uchovavame prikryte. Bavorske knedle sa neodporucaju robit do zasoby. Ked uz stoja do druheho dna, tak bavoracky ich radsej rozkrajaju na platky, opecu a urobia k nim wurst salat, alebo miesane vajicka. Ich priprava s tym suchym polotovarom je taka rychla, ze radsej urobia cerstve.
                                                     - 
                                                    6
                                                    
No a urobime omacku. Do smotanovej omacky, mozete dat hocijaku rychlu zeleninu, ja som dala bielu mladu sparglu, sampinony a hrasok. V Bavorsku sparglu miluju a a hubovu smotanovu omacku najdete na jedalnom listku aj v tej najposlednejsej knajpe, tak som ich nakombinovala dokopy…hrasok milujeme u nas doma…tak preto aj ten hrasok :D Sparglu olupeme, odstranime poskodene a zdrevnatene casti a nakrajame ju na 4 cm kusky. Huby naplatkujeme a cistu salotku nakrajame na tenucke kolieska. V kastrole rozohrejeme maslo a vhodime na nu sparglu a mrazeny hrasok. Podusime 6 minut a pridame naplatkovane huby. Podusime 2 minuty a vhodime kolieska salotky. Vsetko premiesame, posolime, pokorenime, pridame mletu rascu, posypeme hladkou mukou a zalejeme smotanou. Nechame vsetko prevriet na 1 bublinu. Ak sa Vam zda omacka husta, alebo sa Vam vidi, ze je jej pre Vas malo, doriedte mliekom a nechajte znovu na 1 bublinu prevriet. Vypneme a podla seba este dochutime.
                                                     - 
                                                    7
                                                    
Tak a podavame.
                                                     

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




                                                        
                                                    
 


chalupnikovi.com/recepty/?p=4782...
hej vo folii robievam aj ja...servitkovu knedlu , bez servitky :D
chalupnikovi.com/recepty/?p=4514...
www.ebay.de/itm/6-50-1l-Albaol-Rapsol-Buttergeschma...
btw...preto to davam aj do folie, aj do alobalu, lebo ma to tetka suseda tak naucila :-) Ona hovorila, ze jej sa obcas ten alobal na tu knedlu prilepi, tak to riesila takto. a ja ju na slovo posluchnem.
chalupnikovi.com/recepty/?p=3346...
Tieto rozkove knedle (bavorske, viedenske, karlovarske a bohvieake este ) su v podstate vsetky na jedno kopyto, odlisuju sa len tymi lokalnymi zvyklostami v drobnych zmenach. Dakujem za odkaz, Tvoje rcp si vzdy rada pozriem
btw....mal si nejake problemy s tou zmesou pri tvoreni guliek???
voda síce má prudko vrieť, vtedy stiahneš plameň na mierny a opatrne vkladáš knedle, nie viac ako 4, aby sa horúca voda príliš neochladila a varíš, občas opatrne otočíš.
uvidíš, že sa ti všetky vydaria. :-)
samozrejme, tak, ako píše @vybusn á, najprv zavar 1 knedľu na skúšku. napísala som ti vlastnú skúsenosť.