Baraní guláš s opekanými šúľancami

Štefan Psotný
šéfkuchár hotela Strachanovka v Liptovskom Jáne, 18. januára 2016
Baraní guláš s opekanými šúľancami
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Syry, zemiaky, kapusta, plody a mäso z lesa... kuchyňa liptovských babičiek vlastne vôbec nebola fádna. Zapojili fantáziu, fortieľ a niesli na stôl dobroty, akým dnes vravíme trendové a zážitkové.

4
porcie
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Guláš:
600 g
2 ks
3 strúčiky
50 g
 (alebo olej)
Šúľance:
300 g
175 g
175 g
1 ks
20 g




Postup

  1. 1

    Nakrájanú cibuľu urestujeme dozlatista na masti alebo oleji, pridáme nakrájané mäso, osolíme, okoreníme, pridáme čerstvý tymian, cesnak a dusíme.

  2. 2

    V druhom hrnci uvaríme zemiaky v šupke a necháme vychladnúť. Zemiaky zomelieme, pridáme múku, krupicu, vajce a soľ a vypracujeme cesto, z ktorého robíme šúľance.

  3. 3

    Šúľance po uvarení v osolenej vode opekáme na panvičke v oleji. Keď je mäso mäkké, guláš zahustíme, dochutíme a podávame so šúľancami a s čerstvým kôprom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia