Baklažánovo-kapiová omáčka

Baklažánovo-kapiová omáčka (sós) (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Recept na túto omáčku/sós mám od svojej švagrinej. Používa sa do jedál po lyžiciach, na ochutenie. Či už do dusenej zelenej fazuľky, iných zeleninových jedál, alebo aj do mäsitých jedál :-) Proste všade tam, kde sa vám hodí chuť baklažánu a kapie :-)

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si rovnaké, alebo aspoň približne rovnaké množstvo kapie a baklažánu. Toto sú naše vlastné baklažány ,preto majú rôznu veľkosť :-) Jeden bol taký veľký a tučný, že sa počítal za dvoch :-) Kapiu som približne na rovnako odhadla. Čiže treba počítať aspoň 50 % kapie a 50 % baklažánu. Ale podľa skúsenosti viem povedať, že je sós výborný aj keď použijete viacej kapie než baklažánu :-) Zeleninu umyjeme a pokrájame. Taktiež si už dopredu pokrájame na drobno aj vňať.
  2. Do hrnca dáme 1dl oleja, dáme naň baklažán aj papriku. Celé dobre osolíme, premiešame a necháme za občasného miešania zakryté akoby dusiť. Nech zmenší svoj objem, to trvá niekoľko minút. Potom celé podlejeme vriacou vodou (ja som dala 1 l) a necháme variť, kým všetko celkom nezmäkne, cca 15 min. To až tak dlho netrvá, lebo baklažán a paprika sú dosť rýchlo uvarené :-)
  3. Uvarené dobre ponorným mixérom pomixujeme do hladka. Ak je príliš husté, treba pridať ešte trocha vody. Konzistencia má byť ako redšia omáčka, alebo ako krémová zeleninová polievka :-) Následne pridáme posekanú vňať, olivový olej a ešte zo 10-15 minút povaríme. Nakoniec horúce dávame do fliaš, poriadne uzavrieme a otočíme dole hlavou. Takto necháme omáčku vychladnúť. Sterilizovat netreba nič.
  4. Z tejto dávky mi vyšlo 5 x 7dcl flašiek. Mne to do zásoby stačí ,lebo sa do jedál pridáva po lyžiciach/menších množstvách. Pravdaže kto chce, to môze použiť aj ináč a väčšie množstvo :-) Po otvorení sa to udržiava v chladničke. Že koľko to maximum v chladničke vydrží neviem, ja som to zvykla stroviť do dvoch týždňov.
  5. ..a toto sú naše baklažány :-) Tento rok sme mali velmi peknú úrodu.
  6. ..aj kapii sa dobre darilo, slnka dostala až až :-)
  7. ..a preto ani naša obľúbená olejová paprika "mojej mamy",nesmie chýbať v zásobe ;-P