Rybacia polievka
Rybacia polievka

Bahamská rybacia polievka s floridskou úpravou videorecept

blogbusker - fotkablogbusker, 22. januára 2023

Túto polievku Bahamčania jedia na raňajky a musím povedať, že presne viem prečo! Vyskúšaj aj ty! Moja verzia je trošku modifikovaná podľa susedov Zobraziť celý popisTúto polievku Bahamčania jedia na raňajky a musím povedať, že presne viem prečo! Vyskúšaj aj ty! Moja verzia je trošku modifikovaná podľa susedov z Floridy, kde som sa ju aj naučil variť.

2
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g filety (alebo iná morská ryba)
2 ks
1 ČL (hot sauce)
1 PL
1 PL
2 ks
1 ks
2 ks
1 ČL
1 liter
6 ks
1 ks farebná
300 ml
1 hrsť
 čerstvá




Postup

  1. 1

    Tradične sa v recepte používa kanica (grouper), ale jednoduchšie je zohnať u nás tresku. Filety nakrájaj na väčšie kusy (raz-dvakrát prekroj), vlož do misky a vyžmýkaj na ne limetkovú šťavu. Poriadne ich osoľ a okoreň a pokvapkaj čili omáčkou (ideálne Tabasco, alebo Crystal). Premiešaj a nechaj marinovať aspoň 20 minút.

  2. 2

    V hlbokej panvici alebo hrnci si rozohrej olej s maslom a pridaj na pásiky nakrájanú cibuľu. Znovu osoľ a posyp korením, pár minút nechaj zoskolovatieť na miernom výkone. Potom prihoď do hry jeden klinček a na veľké kocky nasekané zemiaky. Popráš ich kúskom údenej papriky (toto nie je tradičný krok, ale dodá to trošku farby, čo sa mi páči a trošku to alternuje chuť slaniny, ktorú niektorí tiež pridávajú) a pár minút ich za občasného miešania opraž. Nakoniec celú túto parádu zalej vodou, priveď do varu a potom var na miernej teplote asi 20 minút.

  3. 3

    Dochuť soľou, skontroluj, či sú už zemiaky uvarené, na 5 minút tam ešte prihoď paradajky a na pásiky nakrájanú papriku - asi za hrsť. Nechaj dovariť a ako posledné tam prihoď marinovanú rybu aj s tou šťavou. Nechaj to prejsť ešte raz varom, tak minútku-dve, tá ryba sa totiž rýchlo prevarí dosucha a to nechceš. Odstav sporák.

  4. 4

    Vo vedľajšej panvici si priprav krupicu. Nechaj rozohriať mlieko, potom prisyp krupicu, nezabudni stále miešať, teplota je mierna. Dochuť soľou a veľa veľa korením a ja rád pridávam aj nastrúhaný syr - parmezán alebo cheddar. Var niekoľko minút, kým kaša nezhustne.

  5. 5

    Podávaj teplé, s krupicovou prílohou, dozdobené čerstvým koriandrom, prípadne ešte s extra čili papričkou. Oni to na tých Bahamách jedia na raňajky a fakt je to šupa! Vyskúšaj ;)

  6. 6

    Budem rád, keď mi dáš follow na Instagrame : @walrus.buko

Diskusia k receptu

farbuska
Vyzerá to v tej miske krásne a naozaj na zjedenie. Vďaka za recept. Určite urobím, tresku mám v mrazničke. Už si iba dovolím dodať, že na tento účel je vhodnejšia hrubšia krupica, nie detská.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia