Varené zemiaky
Varené zemiaky

Ako uvariť zemiaky videorecept

niliarik - fotkaniliarik, 5. marca 2019

Ukážeme si postup, ako sa varia zemiaky. Pre niekoho, kto je v kuchyni "naozaj doma" a má varenie v malíčku, je to veľmi jednoduché. Zobraziť celý popisUkážeme si postup, ako sa varia zemiaky. Pre niekoho, kto je v kuchyni "naozaj doma" a má varenie v malíčku, je to veľmi jednoduché. Samozrejme, že sa človek naučí variť základné veci iba tým, že sa bude snažiť variť a učiť sa. Pre začiatočníka, aj varenie zemiakov je niečo nové, možno aj ťažké. Netreba sa zato hanbiť, všetci sme nejako začínali. :-)

20 minút
tepelná úprava
Ako uvariť zemiaky (videorecept)
Foto: niliarik

Suroviny

1 ks




Postup

  1. 1

    Najprv si zemiak ošúpeme a umyjeme. Pripravíme si hrniec, v ktorom budeme variť zemiaky. Zemiaky nakrájame na menšie kocky a v hrnci ich zalejeme vodou. Položíme na sporák, vodu osolíme, keď začne vrieť.

  2. 2

    Vidličkou skontrolujeme, či sú zemiaky už mäkké. Ak sú mäkké, použijeme pokrievku a vodu scedíme. Do zemiakov dáme maslo ( koľko len chceme, ak chceme viac maslové. dáme viac masla ) a zakryjeme pokrievkou, aby sa maslo rýchlejšie rozpustilo. Potom iba pomiešame. Ak sme osolili málo pri varení zemiakov, tak ešte dosolíme podľa potreby.

  3. 3

    Ak chceme zemiakovú kašu: Do zemiakov dáme maslo, necháme rozpustiť. Potom zemiaky popučíme a pridáme mlieko. Za pomoci mixéra zemiaky vyšľaháme. Ak zemiaky nie sú dostatočne jemné, pridáme ešte mlieko.

Diskusia k receptu

frezia68
Zemiaky nešľahám pomocou mixéra,ale ručne vypracujem,pridám štipku muškátového ,postrúhaného orecha. Napokon ozdobím vňaťkou petržlenu.Nuž,je to náročný recept a dobre,že si tu pridala,lebo nech sa Varecháči učia :-).
cesminaz
:-))
Nadpis máš "ako uvarit zemiaky"-a v tom prípade si mala ukončit v bode č.2 s tým cedením s pokrievkou :-) lebo tým sú zemiaky vlastne už uvarené :-) Všetko ostatné je už vlastne ako "recept na jedlo"-zemiakovú prílohu.Či už popučené zemiaky s maslom,zemiaky na petržlenovej vňati,pyré...atd.
Podla mňa je varenie ryže pre začiatočníkov ovela ťažšie než varenie zemiakov-také video by im pomohlo viac :-)
evelynba
@Mijaita (6.3.2019 10:21)

No teda!!!! Bomba!!!! Tak som sa nasmiala, až mi slzy tiekli a skoro som zabudla, že mám ísť pripravovať obed. Ale čo, veď smiech lieči, nie? Ani som to ešte nedočítala, určite sa k tomu ešte aspoň tri krát vrátim. Žasnem, koľko vtipnosti je medzi ľuďmi. VĎAKA, milá @Mijaita !
marienka44
Nenapísala si, že mliečko má byť teplé, nie studené z chladnicky. Aj rasca sa pridáva do vody pri varení zemiakov!
2x methi a dr
waocipa
Dobrý návod na varené zemiakov, moja kamarátka varila vodu na čaj až vyvrela bo v hrnček vždy bula voda a nie čaj. Nič si nie rob z komentárov staršie a skúsené varechacky tiež sa museli učiť ako mladé.
pettom
slahat mixerom zemiaky? vysledok je odporna masa ale tak proti gustu...
evanaaa
Ja zemiaky prepláknem kvôli škrobu aj vo dvoch vodách, až potom zalejem ďalšou....no a ešte vylepšenie (to bola rada, ktorú som niekde čítala) - dať k zemiakom pre lepšiu chuť aj kúsok zeleru, niekde zasa radili variť ich v mlieku.....rascu nie vždy dávam, napr. ak idem robiť pyré, tak ju nedám.....no vida, aj z varenia zemiakov sa dá poučiť :-)
evanaaa
@Cesminaz , veruže máš pravdu, varenie ryže má omnoho viacej spôsobov, na FB sa pýtala jedna mladá, ako má uvariť ryžu, že sa jej nikdy nepodarí a bolo tam aspoň 100 komentárov, každý mal iný spôsob a radu na varenie ryže......to by aj tu bolo pestré....(mám dokonca dojem, či aj tu nebola už podobná debata).
1x jerica
alina598
Človek sa na tom pobaví a s chuťou zasmeje, ale zrejme to myslela v dobrom a v skutočnosti chcela pomôcť úplným začiatočníkom, čo o varení nič nevedia:-)prajem všetkým krásny večer:-)
zinnajdha
Páči sa mi pridať do varenia zemiakov kurkumu. Zatiaľ som to nevyskúšala.
pacik
Pre neskúsených by bolo dobre pridať informáciu, že vyšľahať r u č n ý m mixérom.
dormella
Docetla jsem se a zjisila, ac sama tak necinim - pokrajene je varim na pare, ze oloupane brambory, chceme-li jim zachovat co nejvice vitamaminu, by bylo vhodnejsi pridat do vody, az vre. Lepe tedy je dat do hrnce a zalit horkou vodou z varne konvice. Nebudou se zbytecne machat ve vode a rychleji se uvari.
Jinak pro autorku jedna technicka, nejprve brambory ve slupce dobre omyjeme, pak oloupeme, cele rychle proplachneme pod tekouci vodou a az pak nakrajime, uz nepropirame, zalijeme vodou a varime.
Tim zbytecnym a zdlouhavym proplachovanim pokrajenych brambor z nich vyplavujes jejich nutricni podstatu.
Pravy opak by mel delat diabetik, tedy je nakrajet, dlouze proplachovat a tim je zbavit hlavne skrobu, ktery mu az tak moc neprospiva.
nyja
@Dormella (7.3.2019 11:32)

Súhlasím s každou vetou. Len by som dodala ešte, že keď sa pripravuje pyré, tak sa má pridávať zohriate mlieko, v opačnom prípade by vznikajúca kaša mohla byť ako lepidlo.
dormella
@Nyja (7.3.2019 12:09)

Ja jsem se popravde vyjadrovala jen k vareni brambor.
Na bramborovou kasi urcite horke mleko, maslo a hlavne nepouzivat mixer! Je mozne, ze autorka ho omylem zamenila za rucni slehac, byl urcite vhodnejsi.
radost
@Marienka44 (6.3.2019 11:57)

toto veľmi dôležité-keď chce pyré:
mlieko musí byť horúce
so studeným mliekom bude kaša mazľavá ako lepidlo..ťahavá
haji
S takto podivnými bramborami by mě doma vyhodili. I bramborovou kaši dělám jinak.
@Niliarik , a co si založit vlastní blog? Je to fajn i jako časosběrné médium. Na lince je pak vidět vývoj i posun.
rulik
prepáčte, myslím si, že ste to nepochopili, cieľom bolo vyprovokovať diskusiu, lebo len tak sa dopracujeme k tým najfantastickejším zemiakom.
dormella
@2010 (7.3.2019 17:56)

Toto neni pyre, ale uzasne neuveritelna dobrota. Jsem i delala a dodam, ze pro me je to maximum jak chuti (uzasne bramborovo - maslove), tak i kalorii.
Dokonce jsem zkusila osidit pomer masla a vysledek byl nic moc, proste to maslo tam musi byt vsechno a smitec!!
Pro moji osobu samostatna lahudka, kdyz priloha, tak max. jedna lzice (ale on ho tak I serviruje).
Kdyz si ale vzpomenu na nase nove brambory s maxi platky cerstveho masla, kalorie budou + - stejne. Rozdil je v tom, ze tenkrat nam bylo jen X let a dnes je nam neco jako X na ani nevim kolikatou . . . . .
anett91
Ako nápad to nie je zlé. Niekto sa jednoducho v kuchyni nevyzná, možno v živote nevaril a zrazu musí... A návod k ním nebýva ako napr. k cestovinám. Zemiaky sa ale dajú variť aj v šupe, aj na kašu, ako príloha.. Tak by som to asi viac rozpísala. :) A nemôžem si pomôcť, ale iritovalo ma to varenie bez pokrievky :D. Ale inak za mňa rozhodne fajn. :) Hejty by som si nevšímala. Asi už zabudli, že aj im to niekto vysvetľoval a učil ich to. Môj prvý pokus o uvarenie zemiakov, keď som mala 9 bol, že som dala variť zemiaky a rátala som čas odkedy som ich dala na sporák a nie odkedy začali variť :D Ale tak mala som šťastie, mňa variť učili doma.
pochlebovac
Chýba mi tu komentár od @Haji , ako: Jsi šikulka, Krásne foto, Dala by jsem si testovací vzoreček, O chuti nepochybuji.....
nephilim
@Niliarik Nepoužívaj cudzie slová, ak nerozumieš ich významu. Toto nie sú hejty. Toto je konštruktívna kritika. Ak ju neznesieš, tak potom je problém niekde inde.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia