Varené zemiaky

Ako uvariť zemiaky (videorecept)

Autor receptu: niliarik

Ukážeme si postup, ako sa varia zemiaky. Pre niekoho, kto je v kuchyni "naozaj doma" a má varenie v malíčku, je to veľmi jednoduché. Samozrejme, že sa človek naučí variť základné veci iba tým, že sa bude snažiť variť a učiť sa. Pre začiatočníka, aj varenie zemiakov je niečo nové, možno aj ťažké. Netreba sa zato hanbiť, všetci sme nejako začínali. :-)

20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv si zemiak ošúpeme a umyjeme. Pripravíme si hrniec, v ktorom budeme variť zemiaky. Zemiaky nakrájame na menšie kocky a v hrnci ich zalejeme vodou. Položíme na sporák, vodu osolíme, keď začne vrieť.
  2. Vidličkou skontrolujeme, či sú zemiaky už mäkké. Ak sú mäkké, použijeme pokrievku a vodu scedíme. Do zemiakov dáme maslo ( koľko len chceme, ak chceme viac maslové. dáme viac masla ) a zakryjeme pokrievkou, aby sa maslo rýchlejšie rozpustilo. Potom iba pomiešame. Ak sme osolili málo pri varení zemiakov, tak ešte dosolíme podľa potreby.
  3. Ak chceme zemiakovú kašu: Do zemiakov dáme maslo, necháme rozpustiť. Potom zemiaky popučíme a pridáme mlieko. Za pomoci mixéra zemiaky vyšľaháme. Ak zemiaky nie sú dostatočne jemné, pridáme ešte mlieko.