Komentáre najnovšie

Pridaj diskusiu
tiamostef
„Co dnes vaříte? Február 2025”
@kucharka (22.2.2025 23:46)

Kedze sme tam určity čas pobyvali, tak som do ich kultury "nakukla", zial nieje to nič pre mña,. severna čast Cantabria, Galicia, Aragón, Castellón Barcelona ano to je "pre mña" spanielsko, potom akoby od valencie dole po andaluziu to je agónia taká zem "vsetkych a nikoho"...
No a andalúzia je akoby iny stát v státe,(to myslim v dobrom, iny svet, aj Granada,to by som povedala že sú to zbytky starého sveta), snazili sme sa na 99% vzdy stravovat taliansky,mercadona a carrefour mali vzdy dobré produkty.
Ako som spominala vzdy ked sme boli na severe, kupovala som si tarta de Santiago (aj do zásoby),. Anjelske vlasy (cabello de ángel), membrillo, no a ich mantecados a polvorones su unikátne...čo vyslovene nemusim je ich suchá paella, a tak isto tomate frito - to je pre mña nepochopitelny produkt ako potravina...
Včera som robila dvojvrstvovy, jablkovy s figovym lekvárom.


mijaita
„Co dnes vaříte? Február 2025”
Po dlouhe době byla k obedu horčicova omacka. Bez masa, jen vajicko a malinkate bramburky (pidiburky). Mam svuj, jen jednoduchy rc. jak varil muj tatinek k hovezimu žebru varenemu. Nepridavam vubec med, ani cibuli, jen do omacky velouté na másle horcici. V mem provedeni je celozrnna horcice, protoze tu mam nejradsi.


stefanm
„Co dnes vaříte? Február 2025”
@mijaita (22.2.2025 13:47)

... pekné a určite chutné pripravené jedlo, ale najviac je sloveso "ukuličkovala", to ma pobavilo 🙂
...a keď si to preložím do slovenčiny tak sa pobavim ešte viac..."uguľôčkovala"

... včera:
Osso buco, petržlenovo-cesnakova gremulada s citrónom, zemiaková polokaša...pochutili sme si 😋

kucharka
„Co dnes vaříte? Február 2025”
Na obed sme mali zemiak.kašu s mäsovou roládou ( plnenou syrom a špenátom ) a brokolicu.
A ako šalát sme mali "xató" - je to kučeravý šalát s olivami, ančovičkami, sušenou treskou alebo tuniakom a s omáčkou z pečených paprík, mandlí, liesk.orieškov, oliváča, cesnaku a soli. Xató je šalát typický z obdobia karnevalu a každá oblasť má ten "svoj".
Ako dezert bolo merengue s jahodami a šľahačkou - tiež karnevalový dezert.



zolik
„Co dnes vaříte? Február 2025”
@farbuska (22.2.2025 21:55)
Ahoj, robila som ju už druhý krát. Je ozaj veľmi dobrá, finančne nenáročná a v chladničke vydrží 3-4 dni možno aj dlhšie (u mňa max 4 dni) Prvý krát som penu dávala do šálok. Tento krát do menších zaváracích pohárov a je to praktickejšie. Ja osobne mám horkú čokoládu veľmi rada, tak som z pôvodného receptu ubrala cukor.
Maj sa, a ešte peknú nedeľu, pá
zolik
„Co dnes vaříte? Február 2025”
Čokoládová pena podľa receptu od @Jana Štrbková “Čokoládová pena ako z francúzskej cukrárne”.
Odporúčam vyskúšať je ozaj veľmi dobrá. Efekt je vyšší ako nenáročná príprava, ktorá pozostáva len z troch surovín - horká čokoláda, vajcia a cukor.