Zabudnuté v špajzi:
Vykysne cesto aj s droždím po záruke? Poznáme spôsoby, ako to vopred zistiť

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     4 minúty čítania

Aby staršie sušené droždie nezmarilo vaše úsilie pri pečení kysnutého koláča, najskôr si ho otestujte.



Foto: Shutterstock

Sušené droždie uprednostňuje veľa ľudí pred čerstvým, pretože má dlhšiu trvanlivosť, netreba ho použiť hneď. Dá sa tak nakúpiť aj do zásoby, aby bolo poruke, keď vás prepadne chuť upiecť nejaký kysnutý koláč.

Nie je dátum ako dátum

Môže sa však stať, že ste balíček sušeného droždia kúpili už pred nejakým časom a keď ho chcete použiť, na obale zistíte, že dátum minimálnej trvanlivosti mu už vypršal. Alebo jednoducho len nájdete zabudnuté vrecko v špajzi a nechcete ho hneď vyhodiť.

Hneď na začiatok jedno malé vysvetlenie - dátum minimálnej trvanlivosti a dátum spotreby sú dve odlišné veci.

Prvý údaj má odporúčací charakter a znamená, že dovtedy je výrobok v optimálnej kondícii, avšak najmä suché výrobky, ktoré neobsahujú vodu, možno skladovať a konzumovať aj niekoľko mesiacov po jeho uplynutí a vášmu zdraviu to neublíži.

Opatrnosť je však namieste pri dátume spotreby, ktorý určuje, dokedy je pri rýchlo sa kaziacich potravinách zaručená ich zdravotná bezpečnosť. Týka sa to napríklad rýb, mäsa, údenín, syrov, jogurtov a čerstvého mlieka.

Kvások rozhodne

Pri použití dlho skladovaného suchého droždia zdravotné problémy neriskujeme, hrozí však iná neplecha. Staršie droždie už nemusí splniť svoju hlavnú úlohu, pre ktorú ho do cesta pridávame a tou je kysnutie cesta. Ako teda zistiť, či je droždie ešte použiteľné?



Foto: Shutterstock

Ak sušené droždie potrebujete do receptu, v ktorom sa najprv samostatne robí kvások, je to jednoduché – urobte kvások tak ako je v recepte a ak vzíde, teda začne vytvárať bubliny a naberie na objeme, môžete v príprave kysnutého cesta pokračovať.

Ak sa kvások k životu neprebudí, môže putovať rovno do výlevky. Znehodnotíte trochu mlieka alebo vody a cukru, ale s tým sa dá žiť. Akurát na ten kysnutý koláč môžete zabudnúť...

Jednoduchý test dá odpoveď

Ak v recepte príprava kvásku nie je a droždie sa pridáva rovno k ostatným surovinám, je potrebné najprv urobiť malý test.

Balíček droždia a trochu múky zmiešajte s 1 čajovou lyžičkou cukru a troškou vlažnej vody, aby vzniklo husté cestíčko. To prikryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 15 minút. Keď sa cestíčko zväčší, nabobtná, pridajte ostatné prísady, ak sa však nič neudeje, môžete ho vyhodiť.

Druhý spôsob je otestovať droždie bez múky. Do trochy vlažnej vody pridáte pol čajovej lyžičky sušeného droždia so štipkou cukru. Ak je droždie stále aktívne, do 10 minút by malo začať robiť malé bublinky. Potom ho môžete aj so zvyškom droždia z balíčka použiť normálne do cesta.

Dobrá rada: Ak máte presný recept, nezabudnite z ingrediencií na cesto ubrať množstvo vody, cukru, prípadne múky, ktoré ste použili pri teste droždia.



Foto: Shutterstock

A čo čerstvé droždie?

Rovnaké spôsoby sa dajú použiť aj u čerstvého droždia, pri ktorom je dátum minimálnej trvanlivosti oveľa kratší a platí, že čím čerstvejšie droždie použijete, tým je väčší predpoklad, že cesto krásne nakysne.

Môže sa stať, že ste na čerstvé droždie v chladničke zabudli a napriek tomu ho chcete použiť – na to je dobré ho vyskúšať spomínanými testami. Ak však už má na povrchu suché miesta a hnedé fľaky, patrí do odpadu, nie do cesta.



ANKETA: Stalo sa vám už, že cesto vôbec nevykyslo?

71,4%



28,6%







Diskusia k článku







 



TOPlist