Foto: Shutterstock
Čo znamená, keď narazíme na potravinu, ktorá je už niekoľko mesiacov po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti? Máme ju vyhodiť alebo ju môžeme zjesť? A čo s potravinou po dátume spotreby? A ako je to pri potravinách, na ktorých dátum spotreby či minimálnej trvanlivosti uvedený vôbec nie je? Bližšie sa na dátum minimálnej trvanlivosti a dátum spotreby pozrel dTest.
Dátum minimálnej trvanlivosti
Tento dátum je iba odporúčaním. Upozorňuje, dokedy si produkt zachová pôvodnú kvalitu. Aj keď po dátume minimálnej trvanlivosti môže potravina čiastočne zmeniť pôvodnú chuť, vôňu či konzistenciu, vášmu zdraviu to nemusí nijako ublížiť. V prípade, že výrobok skladujete podľa odporúčania výrobcu a nemá poškodený obal.„Aj preto môžu spotrebitelia nájsť u niektorých predajcov zľavnené potraviny, ktoré sú po dátume minimálnej trvanlivosti. Predajca však musí takýto tovar ponúkať oddelene od ostatného a musí spotrebiteľa upozorniť, že je po dátume minimálnej trvanlivosti,“ zdôrazňuje Eduarda Hekšová, riaditeľka spotrebiteľskej organizácie dTest.
Dátum minimálnej trvanlivosti sa uvádza na sušených, mrazených, konzervovaných a iných trvanlivých potravinách. Po uplynutí tohto dátumu je na vás, aby ste daný výrobok otestovali – najlepšie pomocou svojich zmyslov.
Foto: Jana Kollárová
Najprv si výrobok pozorne prezrite. Nie je obal nafúknutý? Nie je na potravine pleseň? Akú má konzistenciu? Nie sú v potravine mole alebo iní škodcovia? Použite aj svoj čuch a k výrobku privoňajte. Ak je všetko v poriadku, malo by byť bezpečné potravinu konzumovať.
Samozrejme, každá potravina má odlišný dátum minimálnej trvanlivosti. „Ovsené vločky neodporúčame skladovať dlhšie ako dva mesiace po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti. Naopak cestoviny, múka či ryža vydržia bez rizika pre vaše zdravie až rok po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti,” komentuje Eduarda Hekšová.
Dátum minimálnej trvanlivosti sa týka aj chladených produktov. Ak zabudnete na jogurt v chladničke, môžete ho bez obáv o svoje zdravie zjesť aj päť dní po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti.
Dátum spotreby
Opatrnosť je však namieste pri dátume spotreby alebo použiteľnosti. Na potravinách to býva vyznačené ako „Spotrebujte do“.Foto: Jana Kollárová
Tento dátum stanovuje dobu, dokedy je pri rýchlo sa kaziacich potravinách zaručená ich zdravotná bezpečnosť. Týka sa to napríklad rýb, mäsa, údenín, syrov, jogurtov a čerstvého mlieka. Tieto výrobky sa po uplynutí dátumu spotreby nesmú predávať. A to ani so zľavou či s upozornením.
Dátum spotreby môžete predĺžiť, ak potraviny zamrazíte. Samozrejme len tie, ktoré mraziť môžete bez toho, aby utrpela ich kvalita či konzistencia.
Kde dátumy nenájdete
Na niektorých potravinách dátum spotreby či minimálnej trvanlivosti budete hľadať márne. Ide hlavne o čerstvú zeleninu a ovocie, ale aj víno, soľ či ocot. „Pri týchto potravinách nemá výrobca povinnosť časovo dátum použiteľnosti ohraničiť. To však, samozrejme, neznamená, že sa výrobok nemôže pokaziť, a preto je dobré si kvalitu tovaru overiť vašimi vlastnými zmyslami,“ uzatvára Eduarda Hekšová.Praktický sprievodca
Nemáte istotu, ako dlho môžete potraviny konzumovať aj po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti, samozrejme, pri správnom skladovaní? Pomôže vám tento praktický sprievodca najčastejšie používaných potravín.Zdroj: dTest
Diskusia k článku