Vyznajte sa:
Existuje viacero druhov octu, viete, ktorý na čo použiť?

Veronika Lucáková, 1. júla 2024     3 minúty čítania

Ocot jablkový, vínny, ryžový, balzamikový... Každý z nich je špecifický chuťou a využitím. Tu je prehľad v kuchyni najpoužívanejších druhov octu.



Foto: Shutterstock

1. Balzamikový ocot

Pochádza z Talianska, konkrétne z regiónov Modena a Reggio Emilia. Tradične sa vyrába z varenej hroznovej šťavy, ktorá sa necháva dozrievať v drevených sudoch. Má sladko-kyslú chuť s komplexnými tónmi. Výborne sa hodí na šaláty, marinády, omáčky, ale aj na dochutenie ovocia alebo dezertov.

2. Jablkový ocot

Vyrába sa z fermentovanej jablkovej šťavy. Počas fermentácie sa jablkový cukor premieňa na alkohol a následne na kyselinu octovú.
Má jemnú kyslú chuť s ovocnými tónmi. Je obľúbený v šalátových dresingoch, marinádach, ale aj ako prírodný konzervant. Mnohí ho používajú aj na zdravotné účely, ako je podpora trávenia.



Foto: Shutterstock

3. Biely destilovaný ocot

Tento druh octu sa vyrába z obilného alkoholu, ktorý sa fermentuje na kyselinu octovú. Používa sa hlavne na čistenie kuchynských povrchov a odstraňovanie zápachov.

4. Vínny ocot

Vínny ocot sa vyrába z fermentovaného vína. Existujú dva hlavné typy - biely a červený vínny ocot, v závislosti od použitého vína.
Biely vínny ocot má jemnejšiu chuť a je ideálny na ľahké šaláty a biele mäso. Červený vínny ocot má plnšiu a intenzívnejšiu chuť, ktorá sa hodí k tmavému mäsu, omáčkam a marinádam.



Foto: Shutterstock

5. Ryžový ocot

Vyrába sa z fermentovanej ryže a je populárny najmä v ázijskej kuchyni. Existuje viacero druhov ryžového octu, vrátane bieleho, červeného a čierneho.
Biely ryžový ocot má jemnú a mierne sladkú chuť. Používa sa na suši, v šalátových dresingoch a marinádach. Červený a čierny ryžový ocot majú výraznejšiu chuť a často sa používajú v omáčkach a marinádach na mäso.



Foto: Shutterstock

6. Malinový ocot

Tento ovocný ocot sa vyrába z fermentovaných malín alebo pridaním malinovej esencie do bieleho octu. Má sladko-kyslú chuť s výraznou ovocnou arómou. Je ideálny do ovocných šalátov, dezertov a ako dochucovadlo na ryby a hydinu.



Foto: Shutterstock

7. Kokosový ocot

Pre nás netradičný kokosový ocot sa vyrába z fermentovanej kokosovej šťavy alebo z miazgy kokosových kvetov. Je populárny v niektorých ázijských kuchyniach.
Má jemnú kyslú chuť s náznakmi kokosu. Používa sa v šalátových dresingoch, marinádach a omáčkach, najmä v tradičných jedlách z Filipín a Indonézie.



ANKETA: Používate pri varení a dochucovaní viac druhov octu?

61,5%



38,5%







Diskusia k článku







 



TOPlist