Domáci kefír
Domáci kefír

Kefír/acidofilné mlieko z jogurtovača

tejaja - bez fotkytejaja, 2. júla 2024
Kefír/acidofilné mlieko z jogurtovača
Foto: tejaja

Jogurt si pripravujem sama doma. Nie je s tým práca, je to lacnejšie a hlavne bez pridaného cukru. A tak mi po čase Zobraziť celý popisJogurt si pripravujem sama doma. Nie je s tým práca, je to lacnejšie a hlavne bez pridaného cukru. A tak mi po čase napadlo - ak môžem pripraviť jogurt, prečo nie kefír alebo acidofilné mlieko. Nech sa tam množia "potvorky" :))) A odvtedy si aj tieto potraviny robím sama doma. Stačí kvalitné poctivé mlieko, farmárske, žiadne "krabice".

1 liter
porcia
5 (+ jogurtovač) minút
príprava

Suroviny

9 dl
1 dl (alebo acidofilné mlieko)




Postup

  1. 1

    Mlieko premiešame s kefírom alebo acidofilným mliekom. Vlejeme do nádoby jogurtovača.

    Kefír/acidofilné mlieko z jogurtovača - obrázok 1
  2. 2

    Necháme v jogurtovači pracovať asi 10-12 hodín. Zapínam jogurtovač vždy noc. Necháme v jogurtovači, kým nevychladne. Potom vyberieme nádobu a dáme do chladničky.

Diskusia k receptu

haji
Dobrý nápad, praktický receptík! Máš zajímavý jogurtovač, zatím jsem zaznamenala jen s malými nádobkami - se mi rozšířily obzory. Děkuji za inspiraci!
1x sracz
tejaja
@haji (2.7.2024 21:05) Ten jogurtovač mám už 5 rokov, je na 1 l jogurtu. Je výhodnejší, pretože človek si odoberie toľko jogurtu, koľko potrebuje. Pracuje spoľahlivo. :) Ďakujem za milý komentár.

1x haji
mamec
Ja si robím doma aj jogurt aj kefír, ale priznám sa, že ti veľmi nerozumiem. Aký cukor spomínaš? Veď ani do jogurtu a ani do kefíru sa predsa nedáva. Teda pokiaľ nie sú ochutené. Vyrobiť kvalitný jogurt doma nie je problém a jogurtovač k tomu skutočne netreba. Ale kefír takto nespravíš. Už to, čo sa predáva v obchode pod týmto názvom nemá s kefírom veľa spoločného. Na prípravu potrebuješ kefírové "zrná" a kľudne aj "krabicové" mlieko. Môj brat robieval z trvanlivého, ja mám radšej čerstvé. Ale moji kefíraci sú dosť rozmaznaní, potrpia si na mlieko jednej značky:)
tejaja
@mamec (3.7.2024 12:51) Hovorím o cukre, ktorý sa pridáva do jogurtov. Prirodzená chuť jogurtu je nakyslá. Kedy ste kúpili v obchode kyslý jogurt?
Len tak pre zaujímavosť, pozrite obsah cukru v jogurtoch:
Sabi:  www.milkagro.sk/sk/produkty/jogurty-a-plnky/jogurt-biel...

Rajo:  www.kaloricketabulky.sk/potraviny/rajo-biely-jogurt-klasik...

Zvolenský:  www.kosik.sk/p5212-zvolensky-smotanovy-jogurt-biely#...

Áno, máte pravdu, do jogurtu cukor nepatrí, ale výrobcovia ho tam pridávajú.
Na 1 l mlieka dávam 2 lyžice jogurtu. Druhý raz z neho odoberiem 3 lyžice, opäť na 1 l mlieka. A ešte raz z neho urobím ˇdalší liter. A to by ste videli ten rozdiel v chuti, ak ja do tých jogurtov žiaden cukor nepridám. Ten druhýkrát je pekne nakyslý, ten tretíkrát je už úžasný.
Preto som písala "bez pridaného cukru".
Rovnako je to skefírom, tam je tá nakyslá chuť už v prvej várke. Aj do kešfírov výrobcovia pridávajú cukor.
Na sladkú chuť a cukor vzniká návyk, tak preto nájdete cukor aj tam, kde by ste nečakali. Je dobré čítať etikety.


mamec
Etikety čítam, len sa treba aj trochu zamyslieť:)
Napríklad v polotučnom mlieku je 4,7g cukru. Čo z toho vyplýva? Podľa mňa to, že aj keď do jogurtu žiaden cukor nepridám, tak tam predsa len dáky bude.
Moja prvá reakcia smerovala k tomu, že ten kefír, čo používaš ako "štartér" sa veľmi na skutočný kefír nepodobá. Skús si zaobstarať kefírové zrná a uvidíš ten rozdiel.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia