Kefír/acidofilné mlieko z jogurtovača
Foto: tejaja
Jogurt si pripravujem sama doma. Nie je s tým práca, je to lacnejšie a hlavne bez pridaného cukru. A tak mi po čase Zobraziť celý popisJogurt si pripravujem sama doma. Nie je s tým práca, je to lacnejšie a hlavne bez pridaného cukru. A tak mi po čase napadlo - ak môžem pripraviť jogurt, prečo nie kefír alebo acidofilné mlieko. Nech sa tam množia "potvorky" :))) A odvtedy si aj tieto potraviny robím sama doma. Stačí kvalitné poctivé mlieko, farmárske, žiadne "krabice".
porcia
príprava
Postup
-
1
Mlieko premiešame s kefírom alebo acidofilným mliekom. Vlejeme do nádoby jogurtovača.
-
2
Necháme v jogurtovači pracovať asi 10-12 hodín. Zapínam jogurtovač vždy noc. Necháme v jogurtovači, kým nevychladne. Potom vyberieme nádobu a dáme do chladničky.
Len tak pre zaujímavosť, pozrite obsah cukru v jogurtoch:
Sabi: www.milkagro.sk/sk/produkty/jogurty-a-plnky/jogurt-biel...
Rajo: www.kaloricketabulky.sk/potraviny/rajo-biely-jogurt-klasik...
Zvolenský: www.kosik.sk/p5212-zvolensky-smotanovy-jogurt-biely#...
Áno, máte pravdu, do jogurtu cukor nepatrí, ale výrobcovia ho tam pridávajú.
Na 1 l mlieka dávam 2 lyžice jogurtu. Druhý raz z neho odoberiem 3 lyžice, opäť na 1 l mlieka. A ešte raz z neho urobím ˇdalší liter. A to by ste videli ten rozdiel v chuti, ak ja do tých jogurtov žiaden cukor nepridám. Ten druhýkrát je pekne nakyslý, ten tretíkrát je už úžasný.
Preto som písala "bez pridaného cukru".
Rovnako je to skefírom, tam je tá nakyslá chuť už v prvej várke. Aj do kešfírov výrobcovia pridávajú cukor.
Na sladkú chuť a cukor vzniká návyk, tak preto nájdete cukor aj tam, kde by ste nečakali. Je dobré čítať etikety.
Napríklad v polotučnom mlieku je 4,7g cukru. Čo z toho vyplýva? Podľa mňa to, že aj keď do jogurtu žiaden cukor nepridám, tak tam predsa len dáky bude.
Moja prvá reakcia smerovala k tomu, že ten kefír, čo používaš ako "štartér" sa veľmi na skutočný kefír nepodobá. Skús si zaobstarať kefírové zrná a uvidíš ten rozdiel.
Kefír, ktorý je na obrázku, je náhodný, nie pravidelný. Chcela som ponúknuť nápad tým, ktorý nemajú možnosť kúpiť kefírové zrná. Väčšina ľudí túto možnosť nemá. Ja mám možnosť si ich kúpiť od Bulhara, os ktorého kupujem aj poctivý jogurt, a to je rozdiel od našich jogurtov na neporovnanie. Dokonca od neho kupujem aj jogurt z kozieho mlieka.
Takže áno, veľmi dobre poznám ten rozdiel.
Opakujem, chcela som pomôcť druhým ľuďom, nie napísať recept pre seba. Sorry...:)
Nemyslela som to v zlom:)
Stále sme sa nepochopili, v bielom jogurte (neochutenom), ten cukor nie je pridaný, ale zostatkový.