Miška z Indie (michsamant)
Foto: michsamant
Takto vyzerá Miškin stromček v Indii.
Dva nasledujúce roky strávili vianočné sviatky u rodiny na Slovensku, kde však chýbal manžel kvôli práci. Prvé Vianoce v mestečku Bapatla, kam sa Miška s rodinou neskôr presťahovali, boli podľa nej maličké. „Miniatúrne bolo aj naše vtedajšie bývanie a aj vianočný stromček,“ smeje sa dnes naša varecháčska veľvyslankyňa v Indii. Darčeky od začiatku dávali len dcérke, žiadne sa však neobišli bez majonézového šalátu, ktorý Michaela zbožňuje. Neskôr pribudol ďalší člen rodiny, kúpil sa väčší stromček, ktorý pomáha zdobiť aj manžel.
„Tento rok sme sa Vianoc nemohli dočkať, aj preto máme stromček už od 21.12. Staršia dcérka už prišla na to, že Ježiško sme my s manželom a babička. Mňa neprepadáva ten starý známy smútok ako po iné roky, asi som si už zvykla. Stromček nám už bliká, púšťame si vianočné pesničky, vianočka už tiež rozvoniava v kuchyni a nedočkavo čakáme na piatok,“ prezrádza. A ako bude vyzerať Michaelino vianočné menu v Indii? Nuž, obed bude indický a večera pomiešaná, podávať sa bude kuracia polievka, šošovicové karí, ryža, opekané zemiačky, pečené kuracie stehienka, samozrejme majonézový šalát a vyprážaná ryba alebo krevetky. S rodičmi sa Miška uvidí na internete cez kameru, aby aspoň takto virtuálne na chvíľku boli v tento deň spolu...
Lucia z Francúzska (mamaoli)
Foto: mamaoli
Luckin drobček miluje vianočku.
Tradičná ryba zostala na manželovi, a v tomto prípade to takto ostalo a tak je tomu dodnes. Vraj ju dokáže pripraviť asi najlepšie na svete, tak ako to robievala jeho mama. Aj napriek tomu, že Lucka už trávi Vianoce mimo Slovenska, Štedrovečerný stôl vyzerá takmer rovnako, ako to bolo v jej rodine, nazvala to východniarskou klasikou. „Kapustnica, majonézový šalát, zemiakovo cibuľový šalát v kyslom náleve, ktorý v našej rodine vždy pripravoval otec, ryba a bobaľky s makom alebo kyslou kapustou. A rozhodne nechýbajú ani vianočné cukrovinky, ktoré mi už teraz pomáha piecť môj synček. Dokonca si každý rok upečieme aj vianočku pletenú zo štyroch vrkočov,“ vyratúva Lucia.
Jediné, čo sa vraj zmenilo je, že nejedia kapra, ale čerstvú morskú tilapiu alebo dorat. „No a samozrejme darčeky u nás pod stromček nenosí Ježisko, ale Papa Noël. Prichádza po večeri tajne. Malý nedočkavec sa musí schovať do svojej izby. Keď zvonček zazvoní prvýkrát, tak rozdáva darčeky, keď druhýkrát, tak odchádza a môže sa vyjsť z izby. Keď sú darčeky rozbalené, úsmevy na tvárach, tak príde na rad telefonovanie rodičom a starým rodičom a potom mi je samozrejme aj chvíľku smutno, že sú tak ďaleko,“ približuje alsaskú vianočnú atmosféru naša čitateľka.
Daniela, Austrália (Palokuchki)
Foto: palokuchki
Danielina farma pred dvoma dňami, trochu viac
teplo, ako u nás doma... :-)
Daniela pripravila Vianoce, aké poznala z domu u mamičky. Mala kapustnicu, rybu, šalát, len oblátky chýbali. „Namiesto nich sme si dávali tenké keksy,“ smeje sa Daniela pri spomienke na čudnú improvizáciu. „Aj ovocia sme mali kopec a to také druhy, o ktorých sme predtým ani nechyrovali. Na ďalší rok sme už boli skúsenejší a zohnali sme aj oblátky,“ dodáva Slovenka žijúca v Austrálii. „V Sydney je slovenský kostol s halou, kde sa stretávajú Slováci z blízkeho okolia a zásobujú sa slovenskými dobrotami,“ tvrdí Daniela, ktorá počas bývania v Sydney na tieto stretnutia pravidelne chodievala. Počas troch desaťročí, ktoré trávi aj cez Vianoce ďaleko od rodnej krajiny, slávi sviatky tak, ako bola zvyknutá u nás. V rodine dokonca majú aj živú borovicu!
Rozdiely však cíti. „Austrálčania majú Vianoce až od 25.decembra, deti si vzali austrálskych partnerov a na Štedrý deň chodievajú k nám a na druhý deň na obed ku svokrovcom,“ opisuje Daniela rodinný harmonogram. A jedlo? Na Štedrý deň majú okrem vyprážanej ryby aj krevety upravené na niekoľko spôsobov, plátky údeného lososa a pstruhov. Počas 1.sviatku vianočného zasa typický austrálsky moriak. „Vianočné koláčiky pečiem tak, ako si pamätám zo Slovenska a tento rok som to mala možnosť porovnať aj s Varechou,“ podčiarkla Daniela. „Na rozdiel od čitateliek, ktoré koláčiky odkladajú na studený balkón, ja musím všetky odložiť do mrazničky. A pečiem niekoľko týždňov dopredu, v tomto období máme totiž veľa práce na farme, tak ak chcem všetko stihnúť, musím byť v predstihu,“ doložila Daniela.
Janka, Holandsko (Janger)
Foto: janger
Jankin tohtoročný stromček.
Ak Janka nezoženie klasické oblátky, skúša ich nejako nahradiť. Nasleduje kapustnica, ktorú pripravuje len raz do roka, aby bola rodine vzácna. Ďalej ryba, najčastejšie losos, pretože s kaprom je problém... „A k rybe zemiakový majonézový šalát,“ pripomína Janka. „A samozrejme prekrajujeme jabĺčko, aby sme zistili, či budeme zdraví. Po večeri príde Ježiško, zazvoní na zvončeku a môžeme rozbaľovať darčeky. Neskôr ideme svorne do kostola.“ Janka si spomína, ako okolie začudovane sledovalo jej dcéru, ktorá hovorila, že jej darčeky priniesol Ježiško. Obdarúvanie totiž nepatrí medzi holandské vianočné obyčaje.
„25.decembra máme slávnostnú večeru, vždy s predjedlom, kapustnicou, hlavným jedlom a nejakým dezertom,“ opisuje Janka stolovanie. Zároveň dodáva, že v Holandsku nikto nepečie zákusky a koláčiky v takom množstve, ako to poznáme na Slovensku. „Ľudia sa neinformujú, čo budú piecť, ale čo budú variť! A je im divné, keď poviem, že varím polievku z kyslej kapusty,“ prezrádza Janka. Na vôňu kapustnice sa jej manžel už teraz veľmi teší a aj v ďalších dobrotách má jasno. „Budem piecť niečo kysnuté a pripravovať šalát. A samozrejme zatelefonujem domov a... bude mi clivo,“ plánuje naša verná čitateľka, ktorá je veľmi zvedavá, ako bude dcérkinmu priateľovi chutiť kapustnica.
František, Iowa, USA, (Sracz -Varechár za veľkou bačorinou)
Foto: sracz
Sracz v sebe sracza nezaprie :-)
Po zvítaní sa s celou rodinou bol jednohlasne nielen za pomyselného šéfkuchára Vianoc, ale aj za hlavného zásobovača, čašníka a umývača riadu zároveň. „Kto ste varili pre 12÷18 ľudí, tak si dokážete predstaviť, ako som si svoju multifunkciu vážil. Hneď v prvý deň, 23. decembra 2005, som uvaril doublemäsový guľáš z hovädzieho labsáru (nožiny, glejovice, či môčingu) a bravčového pliecka, a ako samozrejmosť, slovenské halušky, vihodňarske strapačky, s bryndzou, ktorú som do Štátov cez Chicago úspešne prepašoval naviac,“ žartuje Sracz. „Štedrý deň ráno tak ako u nás doma, začal s prípravou bombaliek Fery zo Šariša, tie som napiekol ešte v novembri v Iowe a potom podľa známeho scenára, sedemklobásová kapustnica s údeným kolenom, sušenými pravými hríbmi (ako inak opäť mojimi zo Slavošoviec na Gemeri), sušenými slivkami a čerstvo nastrúhanou stierankou, zemiakový šalát s majonézou, vyprážané filety z tresky - ja kapra nezabijem, ani keby ma zabili, pred večerou oblátky s medom a plátkami cesnaku a po večeri, to už pod stromčekom pri rozbaľovaní darčekov, rezy ZBLANTu, čo je vlastne Zburovsko Blaškovská narodeninovská torta, podľa receptu mojej vzácnej mamky Aňuci,“ dodáva stále dobre naladený Varecháč.
Zároveň však priznáva, že ani on a ani jeho najbližší sa nevedia ani nechcú adaptovať na tamojšie podmienky Vianoc. „Zásadne dodržiavame tie naše a na ne sa nám darí, veľmi úspešne, adaptovať susedov, kolegov, lekárov a sestričky kliniky mojej manželky a personál obchodného domu Dhal´s, i reštaurácie ZOO nudels. Veľmi im chutí naše menu. Zvlášť židovskí manželia - Belorusi, majitelia obchodu s európskymi potravinami, Svetlana dokáže zjesť postojačky, veľkou lyžicou, aj poldruha kila môjho zemiakového šalátu a Saša (Alexej), ja ho volám po košicky Šaňo, ten vždy rád vymení kapustnicu za fazuľovú jemnú polievku podľa Paľka Mikulíka,“ uzatvára František. Pre jeho okolie ani tohoročné Vianoce nebudú výnimkou. Štedrý aj 1.Vianočný deň strávia prísne spolu doma a na Štefana sa rozbehnú pohostiť chutnou várou susedovcov, priateľov a známych...
Nuž milí Varecháči, dúfame, že sme vás príbehmi našich priateľov potešili. A touto cestou Vám všetkým, aj tým doma, aj v zahraničí želáme krásne Vianoce a príjemné prežitie týchto azda najkrajších sviatkov v roku!
len mi je ľúto, že sa takto pomaly, ale isto vyprázdňuje tá naša rodná zem... Príjemné prežitie sviatkov, aj konca roka želám všetkým varechárom.:-)
Sneh nam napadal az vecer tak boli biele vianoce aj to patri k tradicii.
Moja dcera sa drzi v mojich slapajach tradicie slovenskych specialit a syn rad uziva sviatky vianocne ,ked vsetko je uz pripravene na stole a stromcek ozdobeny otcom a sviecocky svietia.Teraz sa tesime na zajtra upecenu husacinku s loksamy a cervenou kapustou a kysnutou knedlou.Zapijeme cervenym vinom,.Medzitym mame par pracobnych dni a potom priprava na silvestra.Urobime si studeny bufet s oblozrnymi chlebickami.Potom Kapusnicu a vsetko udene od klobasy, kare,krkovicka,uvarime a s chrenom, horcicou a russkym salatom zemiakovo-majenozovym,dame na stol a pripijame sampanskym.
O pol noci pripijeme a zapalime par prskaviek a zabavime sa pri TV programe.Zazila som aj silvester pri Dunaji a Narodnom Divadli v roku 2005.To bol tiez zazitok a radost z domoviny.PRAJEM VSETKYM STASTLIVY A VESELY NOVY ROK 2011.
VYDRZI DO TROCH KRALOV.
A na druhy den filipinske vianocne party - moj zat je z rodiny cernossko-filipinskej, a oni maju vianoce tiez 24., ale rodina sa stretava 25 a kazdy donesie nejake jedlo. Tak sme si to uzili a mysleli na tych, co s nami nie su...
Ja som tieto Vianoce prežívala zase z našou nevestou, ktorá bola prvý krát ako domáca pani pri štedrovečernom stole. Keďže je z krajiny, kde sa Vianoce neoslavujú, zvládla to na jedničku, aj keď s mojou pomocou . Boli to krásne chvíle, len som ešte nemala času sa jej spýtať na jej pocity ,ale vyzerala šťastne
veľa lásky, zdravia a splnených snov :-)
Uz su ine - i ked vzdy boli krasne tie sviatky ,prve boli dost placlive,ale uz je to fajn...
JA od nas, z tejto pravej vianocenej atmosfery vdaka tomu, ze bielu studenu zimu aj s minus 30 mame uz takmer mesiac dopredu zelam VAM doma a Redakciii - Prijemny, ale hlavne Zdravy a Uspesny NOvy Rok. = Je mi ctou byt medzi takouto specialnou zbierkou ludi, ktora vynika nad vsetky ine stranky, ktorych som sa v minulosti zucastnila.