Trendy:
Vianoce Varecháčov žijúcich v zahraničí

Sandra Támerová, 23. decembra 2010     14 minút čítania

Aj vás zaujíma, ako prežívajú Vianočné sviatky naši Varecháči žijúci v zahraničí?

Rozhodla som sa vypátrať, ako budú vyzerať najkrajšie sviatky v roku pre niektorých našich používateľov, ktorí žijú ďaleko za hranicami Slovenska. Som od prírody veľký zvedavec, a tak som zopár z nich oslovila. Ich príbehy prežívania Vianočných dní ma dojali. Všetky dovedna spájala najmä snaha zachovať čo najviac z tradícií, ktoré udržiavali na krásnom rodnom Slovensku, no zároveň tak trochu aj smútok, že nemôžu tráviť tento čas s blízkymi u nás doma. Vďaka ich ochote smieme aj my ostatní nahliadnuť, ako naši kamaráti z portálu prežívali tieto sviatky po prvý krát v zahraničí a ako ich budú sláviť tento rok...

Miška z Indie (michsamant)


Foto: michsamant

Takto vyzerá Miškin stromček v Indii.


Počas svojich prvých Vianoc v Indii v roku 2003 pripravovala večeru pre piatich ľudí a bábätko: „Pripravila som vtedy pečené kuracie stehienka, majonézový šalát, šošovicové karí, a ako prílohu opekané zemiaky a dusenú ryžu. Ešte som neovládala indické varenie a aj keď to asi malo ďaleko od obľúbených chutí našich hostí - kolegov z manželovej práce, nikto nič nepovedal a poslušne jedli“, spomína Michaela. Darčeky si vtedy ani nedali, dcérka bola maličká, aby tomu rozumela, a v malej dedinke kde vtedy žili ani nebolo kde darčeky nakúpiť.

Dva nasledujúce roky strávili vianočné sviatky u rodiny na Slovensku, kde však chýbal manžel kvôli práci. Prvé Vianoce v mestečku Bapatla, kam sa Miška s rodinou neskôr presťahovali, boli podľa nej maličké. „Miniatúrne bolo aj naše vtedajšie bývanie a aj vianočný stromček,“ smeje sa dnes naša varecháčska veľvyslankyňa v Indii. Darčeky od začiatku dávali len dcérke, žiadne sa však neobišli bez majonézového šalátu, ktorý Michaela zbožňuje. Neskôr pribudol ďalší člen rodiny, kúpil sa väčší stromček, ktorý pomáha zdobiť aj manžel.

„Tento rok sme sa Vianoc nemohli dočkať, aj preto máme stromček už od 21.12. Staršia dcérka už prišla na to, že Ježiško sme my s manželom a babička. Mňa neprepadáva ten starý známy smútok ako po iné roky, asi som si už zvykla. Stromček nám už bliká, púšťame si vianočné pesničky, vianočka už tiež rozvoniava v kuchyni a nedočkavo čakáme na piatok,“ prezrádza. A ako bude vyzerať Michaelino vianočné menu v Indii? Nuž, obed bude indický a večera pomiešaná, podávať sa bude kuracia polievka, šošovicové karí, ryža, opekané zemiačky, pečené kuracie stehienka, samozrejme majonézový šalát a vyprážaná ryba alebo krevetky. S rodičmi sa Miška uvidí na internete cez kameru, aby aspoň takto virtuálne na chvíľku boli v tento deň spolu...

Lucia z Francúzska (mamaoli)


Foto: mamaoli

Luckin drobček miluje vianočku.


Vianoc mimo rodného Slovenska prežila Lucia niekoľko a na rôznych miestach. Posledných päť prežíva spolu so svojou rodinkou vo francúzskom Alsasku, kde sa nateraz usadili. „Naše prvé alsaské Vianoce boli zároveň aj naše prvé Vianoce v trojici. Týždeň pred sviatkami k nám s manželom totižto pribudol malý uplakaný uzlíček. Bola hrozne studená zima a ja som ani veľmi nevnímala, že budú Vianoce. Svoju najväčšiu radosť som už držala v náručí a mala som čo robiť, takže na pečenie medvedích labiek, medovníčkov, lineckých koláčikov ako aj prípravu kapustnice, bobaliek a klasického šalátu som si v tie sviatky rezervovala svoju mamku,“ vysvetľuje so smiechom.

Tradičná ryba zostala na manželovi, a v tomto prípade to takto ostalo a tak je tomu dodnes. Vraj ju dokáže pripraviť asi najlepšie na svete, tak ako to robievala jeho mama. Aj napriek tomu, že Lucka už trávi Vianoce mimo Slovenska, Štedrovečerný stôl vyzerá takmer rovnako, ako to bolo v jej rodine, nazvala to východniarskou klasikou. „Kapustnica, majonézový šalát, zemiakovo cibuľový šalát v kyslom náleve, ktorý v našej rodine vždy pripravoval otec, ryba a bobaľky s makom alebo kyslou kapustou. A rozhodne nechýbajú ani vianočné cukrovinky, ktoré mi už teraz pomáha piecť môj synček. Dokonca si každý rok upečieme aj vianočku pletenú zo štyroch vrkočov,“ vyratúva Lucia.

Jediné, čo sa vraj zmenilo je, že nejedia kapra, ale čerstvú morskú tilapiu alebo dorat. „No a samozrejme darčeky u nás pod stromček nenosí Ježisko, ale Papa Noël. Prichádza po večeri tajne. Malý nedočkavec sa musí schovať do svojej izby. Keď zvonček zazvoní prvýkrát, tak rozdáva darčeky, keď druhýkrát, tak odchádza a môže sa vyjsť z izby. Keď sú darčeky rozbalené, úsmevy na tvárach, tak príde na rad telefonovanie rodičom a starým rodičom a potom mi je samozrejme aj chvíľku smutno, že sú tak ďaleko,“ približuje alsaskú vianočnú atmosféru naša čitateľka.

Daniela, Austrália (Palokuchki)


Foto: palokuchki

Danielina farma pred dvoma dňami, trochu viac
teplo, ako u nás doma... :-)


Daniela prvé Vianoce v emigrácii prežila v pôrodnici v Rakúsku, kde sa jej narodil prvý syn. Mala vtedy 21. Do Austrálie prišli v marci, a bol to naozaj veľký šok - keď odchádzali z Rakúska bolo vonku 10 stupňov Celzia, no a v Sydney bolo po prílete 35 stupňov a 70%-ná vlhkosť vzduchu. „Prvé Vianoce v Austrálii si veľmi dobre pamätám,“ spomína Daniela. „Snažila som sa robiť vanilkové rožky a maslo mi tieklo pomedzi prsty. Byt, v ktorom sme bývali, nemal klimatizáciu, bolo tam riadne teplo. V Austrálii sme nemali nikoho, prvé Vianoce sme boli iba ja, manžel a najstarší syn. Kúpili sme si malý umelý stromček. Bola som mladá, neskúsená vo varení, improvizovala som ako sa len dalo. Vtedy nebola možnosť komunikovať zo Slovenskom, takže ani na rady z domu som sa nemohla moc spoliehať.“

Daniela pripravila Vianoce, aké poznala z domu u mamičky. Mala kapustnicu, rybu, šalát, len oblátky chýbali. „Namiesto nich sme si dávali tenké keksy,“ smeje sa Daniela pri spomienke na čudnú improvizáciu. „Aj ovocia sme mali kopec a to také druhy, o ktorých sme predtým ani nechyrovali. Na ďalší rok sme už boli skúsenejší a zohnali sme aj oblátky,“ dodáva Slovenka žijúca v Austrálii. „V Sydney je slovenský kostol s halou, kde sa stretávajú Slováci z blízkeho okolia a zásobujú sa slovenskými dobrotami,“ tvrdí Daniela, ktorá počas bývania v Sydney na tieto stretnutia pravidelne chodievala. Počas troch desaťročí, ktoré trávi aj cez Vianoce ďaleko od rodnej krajiny, slávi sviatky tak, ako bola zvyknutá u nás. V rodine dokonca majú aj živú borovicu!

Rozdiely však cíti. „Austrálčania majú Vianoce až od 25.decembra, deti si vzali austrálskych partnerov a na Štedrý deň chodievajú k nám a na druhý deň na obed ku svokrovcom,“ opisuje Daniela rodinný harmonogram. A jedlo? Na Štedrý deň majú okrem vyprážanej ryby aj krevety upravené na niekoľko spôsobov, plátky údeného lososa a pstruhov. Počas 1.sviatku vianočného zasa typický austrálsky moriak. „Vianočné koláčiky pečiem tak, ako si pamätám zo Slovenska a tento rok som to mala možnosť porovnať aj s Varechou,“ podčiarkla Daniela. „Na rozdiel od čitateliek, ktoré koláčiky odkladajú na studený balkón, ja musím všetky odložiť do mrazničky. A pečiem niekoľko týždňov dopredu, v tomto období máme totiž veľa práce na farme, tak ak chcem všetko stihnúť, musím byť v predstihu,“ doložila Daniela.

Janka, Holandsko (Janger)


Foto: janger

Jankin tohtoročný stromček.


Jankine prvé Vianoce mimo Slovenska boli na návšteve u blízkych. „A ďalšie? To už som mala malinkú dcérku a mali sme ich v Holandsku,“ spomína. Aj keď sa to všetko odohralo už v roku 1983, Janka má stále clivé spomienky. „Stále to prežívam rovnako, aj dnes,“ opisuje. „Sú to pre mňa najkrajšie sviatky v roku, ale zároveň sa vždy cítim akosi smutno...“ Na Vianoce sa snaží dodržiavať slovenské zvyky, v Holandsku Štedrý večer prakticky nepoznajú, ale Janka si ho uctieva a zvykom naučila aj svojho holandského manžela. „Na Štedrý deň sa postíme,“ prezrádza. „Večera sa začína zapálením sviečok, aj pre mojich drahých, ktorí nie sú pri nás. Potom nasleduje slovenská modlitba a „hriatô“, aj oblátky s medom.“

Ak Janka nezoženie klasické oblátky, skúša ich nejako nahradiť. Nasleduje kapustnica, ktorú pripravuje len raz do roka, aby bola rodine vzácna. Ďalej ryba, najčastejšie losos, pretože s kaprom je problém... „A k rybe zemiakový majonézový šalát,“ pripomína Janka. „A samozrejme prekrajujeme jabĺčko, aby sme zistili, či budeme zdraví. Po večeri príde Ježiško, zazvoní na zvončeku a môžeme rozbaľovať darčeky. Neskôr ideme svorne do kostola.“ Janka si spomína, ako okolie začudovane sledovalo jej dcéru, ktorá hovorila, že jej darčeky priniesol Ježiško. Obdarúvanie totiž nepatrí medzi holandské vianočné obyčaje.

„25.decembra máme slávnostnú večeru, vždy s predjedlom, kapustnicou, hlavným jedlom a nejakým dezertom,“ opisuje Janka stolovanie. Zároveň dodáva, že v Holandsku nikto nepečie zákusky a koláčiky v takom množstve, ako to poznáme na Slovensku. „Ľudia sa neinformujú, čo budú piecť, ale čo budú variť! A je im divné, keď poviem, že varím polievku z kyslej kapusty,“ prezrádza Janka. Na vôňu kapustnice sa jej manžel už teraz veľmi teší a aj v ďalších dobrotách má jasno. „Budem piecť niečo kysnuté a pripravovať šalát. A samozrejme zatelefonujem domov a... bude mi clivo,“ plánuje naša verná čitateľka, ktorá je veľmi zvedavá, ako bude dcérkinmu priateľovi chutiť kapustnica.


František, Iowa, USA, (Sracz -Varechár za veľkou bačorinou)


Foto: sracz

Sracz v sebe sracza nezaprie :-)


Náš aktívny prispievateľ začal spomínanie riadne zhurta: „Na svoje 1. Vianočné sviatky, oslávené za veľkou mlákou, nezabudnem, čo žiť budem! Musím sa priznať, bez mučenia, dobrovoľne, že to bol pre mňa v prvej rade šok. A to poriadny.“ Ale poďme pekne po poriadku. S polovičkou sa rozhodli, že v priebehu Vianoc navštívia rodinu jej brata, Luxiho, ktorý z vlasti odišiel 13. septembra 1968. Od tej doby ani on, ani jeho nová rodina, Vianoce, v našom slovenskom poňatí neprežili. „S Máriou Constance sme zo zasneženého a premrznutého Des Moines, zababušení do sibírskych podmienok, odleteli cez Denver v Colorade, za rovnakých poveternostných a teplotných podmienok do hlavného mesta Arizony Phoenix. Tam totiž môj švagor žije. Od chvíle, keď boli otvorené dvere na lietadle, sa začali šoky. V Iowe i v Colorade zima a mráz -12 ÷ -17 ºC, v Arizone +31 ºC; Des Moines snehu okolo metra a ľudia v kožuchoch, vo Phoénixe kvitli kaktusy a všetko, čo mohlo sa kúpalo buď na verejných kúpaliskách, alebo v domácich bazénoch. Skrátka a rýchlo, potil som sa ako somár v kufri,“ nemôže zabudnúť František.

Po zvítaní sa s celou rodinou bol jednohlasne nielen za pomyselného šéfkuchára Vianoc, ale aj za hlavného zásobovača, čašníka a umývača riadu zároveň. „Kto ste varili pre 12÷18 ľudí, tak si dokážete predstaviť, ako som si svoju multifunkciu vážil. Hneď v prvý deň, 23. decembra 2005, som uvaril doublemäsový guľáš z hovädzieho labsáru (nožiny, glejovice, či môčingu) a bravčového pliecka, a ako samozrejmosť, slovenské halušky, vihodňarske strapačky, s bryndzou, ktorú som do Štátov cez Chicago úspešne prepašoval naviac,“ žartuje Sracz. „Štedrý deň ráno tak ako u nás doma, začal s prípravou bombaliek Fery zo Šariša, tie som napiekol ešte v novembri v Iowe a potom podľa známeho scenára, sedemklobásová kapustnica s údeným kolenom, sušenými pravými hríbmi (ako inak opäť mojimi zo Slavošoviec na Gemeri), sušenými slivkami a čerstvo nastrúhanou stierankou, zemiakový šalát s majonézou, vyprážané filety z tresky - ja kapra nezabijem, ani keby ma zabili, pred večerou oblátky s medom a plátkami cesnaku a po večeri, to už pod stromčekom pri rozbaľovaní darčekov, rezy ZBLANTu, čo je vlastne Zburovsko Blaškovská narodeninovská torta, podľa receptu mojej vzácnej mamky Aňuci,“ dodáva stále dobre naladený Varecháč.

Zároveň však priznáva, že ani on a ani jeho najbližší sa nevedia ani nechcú adaptovať na tamojšie podmienky Vianoc. „Zásadne dodržiavame tie naše a na ne sa nám darí, veľmi úspešne, adaptovať susedov, kolegov, lekárov a sestričky kliniky mojej manželky a personál obchodného domu Dhal´s, i reštaurácie ZOO nudels. Veľmi im chutí naše menu. Zvlášť židovskí manželia - Belorusi, majitelia obchodu s európskymi potravinami, Svetlana dokáže zjesť postojačky, veľkou lyžicou, aj poldruha kila môjho zemiakového šalátu a Saša (Alexej), ja ho volám po košicky Šaňo, ten vždy rád vymení kapustnicu za fazuľovú jemnú polievku podľa Paľka Mikulíka,“ uzatvára František. Pre jeho okolie ani tohoročné Vianoce nebudú výnimkou. Štedrý aj 1.Vianočný deň strávia prísne spolu doma a na Štefana sa rozbehnú pohostiť chutnou várou susedovcov, priateľov a známych...

Nuž milí Varecháči, dúfame, že sme vás príbehmi našich priateľov potešili. A touto cestou Vám všetkým, aj tým doma, aj v zahraničí želáme krásne Vianoce a príjemné prežitie týchto azda najkrajších sviatkov v roku!



Diskusia k článku

elantra
zaujimave :) pozdravujem varechacov do zahranicia a zelam im krasne a pohodove prezitie Vianoc mimo rodnej hrudy.. STASTNE A VESELE! ;)
kuchticka
@elantra , ja aspon podakujem, ked ...... Prajem vsetkym ludom dobrej vole kludne a v pohode stravene vianocne sviatky.
michsamant
Vsetkym varechacom prajem pekne sviatky. Tento rok som cely stravila s touto strankou a bol to super rok. Dakujem jej tvoritelom a velmi dakujem za krasne ceny, ktore som tu pocas toho roka vyhrala. Vesele Vianoce redakcii a vam vsetkym :)
evas13
Ďakujem redakcii za tento článok o našich milých varecháčov, ktorý sú za piatimi humny, so slovenskou tradíciou. :)
vierka07
dakujem za pekne citanie :) vsetkym krasne a pokoj ne vianocne sviatky, kdekolvek uz sa nachadzaju :)
mamaoli
varechaci a varechacky ci varesky? :-)............prajem stastne a vesele sviatky a nech Vam (nam) ide varenie od ruky a vsetko nech je v zivote len krasne a sladke ako vianocne kolaciky............:-*
janger
Mila @redakcia , mili @varechaci ! Prajem vam vsetkym, ci uz ste doma, na nasom zlatom Slovensku, alebo kdekolvek, krasne, pozehnane, pokojne Vianoce!
miluna
Mne sa páči, že Varecha plní aj funkciu spojky so Slovenskom pre zahraničných Slovákov, určite je to pre týchto ľudí dôležité. A nám prinášajú nové, zaujímavé recepty. Prajem všetkým doma či za hranicami požehnané Vianoce:).
tinca
dojímavé, krásne, vďaka @redakcia za krásny článok. No a nakoniec naozaj všetkým doma, v zahraničí, redakcii "Čarokrásne sviatky" želá Tinca
marianne69
Tento clanok mi urobil ohromnu radost.Prajem vsetkym varechacom,nech su uz kdekolvek, doma ci v zahranici ,aby prezili krasne a spokojene Vianocne sviatky a v Novom roku 2011 vela zdravia lasky,nech im to aj nadalej dobre variii:-)
murgaska
Dnes sme u syna na veceri Marinka a Branko maju dvojicky 12 rocne,spolu ideme do slovenskeho kostola a na druhy sviatocnyden sme u nas aj s nevestinymi rodicmi u nas.Robim 2 5-6 kg kacice,lokse cervenu kapustu a vsetko co sa patri na 25 dec.Budem im vsetkym o Vas rozpravat.V Kanade zijeme 42 rokou.Radi sa vraciame na Slovensko.Magda
noelia
Ja zasa prezivam Vianoce v Spanielsku, kde je tradicia o dost ina ako u nas, ale stale zachovavam od kapustnice az po bobalky vsetko tak, ako to robievala moja maminka. Zelam vsetkym varechacom SVETLO na vasich cestach.Hlavu v nebi, nohy na zemi a srdce medzi ludmi. "Felices fiestas navideñas"
palokuchki
Ja chcem podakovat vsetkym na Vareche, ze ma pred par mesiacmi tak milo prijali medzi seba. Nasla som medzi vami slovenske teplo, uprimnost a pohodu. Pozdravujem este raz vsetkych Slovakov, ci uz na nasom krasnom Slovensku, alebo vsetkych rozrtusenych po celom svete. Gratulujem redakcii za vytvorenie takej vynikajucej stranky ako je Varecha a zelam vela dobrych napadov do buducna.
vurkovim
Pozdravujem všetkých varechačov a prajem požehnané a lásky plné Vianočné sviatky.Som rada že som Vás objavila na webe.
babidka
kedze sama mam deti "vonku" tak viem ako sa citia cez take sviatky ti co sa rozhodli zit mimo rodnej krajiny - aj ako sa citia ich rodici a pribuzni .Nie je to vzdy lahke ....Dakujem za pekny clanok :-))))))
remcula
To je nádhera, je krásné vidět, jak se mají lidé od nás v zahraničí. Přeji vám všem do té dálky krásné Vánoční dny, jako máme i my tady.
hannah22
@redakcia , ďakujem za pekný článok a pripájam sa k všetkým želaniam: nech sa všetkým dobre darí , nech úsmev na tvári a v srdci žiari... :))
evanaaa
Nemôžem za to, ale pri čítaní týchto článkov, ako aj nasledujúcich komentárov mám slzy v očiach, tak som všetkým dojatá. Viem si predstaviť tie pocity ďaleko od domova, prvé dni, týždne v cudzine, aj keď som doma , na Slovensku. Preč od rodiny som bola len dva roky ako 14-ročná, na Morave ale poznám pocit radosti pri návrate domov a aj chvíle sklúčenosti mimo domova. Pre citlivých ľudí je to ťažšie, navykať si, ale aj hrošia koža zmäkne pri spomienkach na domovinu. Preto som povďačná aj Miške, že si dala prácu s tým, aby nám priblížila tie pekné chvíle, zážitky a pocity ľudí za hranicami. Bola by som rada, keby aj ostatní " cudzinci" občas pridali nejaké zaujímavé čítanie. A veľké ĎAKUJEM aj redakcii, ktorá prišla na nápad spojiť ľudí cez " Varechu" a spraviť z nás jednu veľkú - rodinu. Všetkým krásne sviatky, šťastné vykročenie do Nového roku s pohodou.
evanaaa
Mimochodom, aj ja mám sestru v Canade a vidím ju ozaj málo, raz za pár rokov. Śkoda, že s ňou nemôžem aspoň takto, cez PC komunikovať.
evanaaa
No, a ešte niečo: Na toto čítanie som narazila len náhodou, keď som si na boku všimla, že je niečo v Magazíne. Možno, keby to bolo v zážitkoch, prečíta si to viac ľudí.
haston
so záujmom som si prečítal, ako trávi sviatky niekoľko našich v zahraničí - až som bol smutný, že nie je tých informácií viac. od viacerých.
len mi je ľúto, že sa takto pomaly, ale isto vyprázdňuje tá naša rodná zem... Príjemné prežitie sviatkov, aj konca roka želám všetkým varechárom.:-)
gittka
další krásny darček.dakujem za krásne čítanie a želám všetkým krásne vianoce.
sefkuchar
Sracz!Tak uz to mas za sebou - aj ja!Stedru veceru dodrzujeme -aj darceky vecer- ponasom ,museli si zvyknut aj zatkovia.Zvladol som to,kapustnica,rybacia polievka,kapor ,salatik,oblatky a potom tie medvedie labky...Slubil si mi ze sa ozves mailom- cakam....
bababa
Tak tieto Vianoce som prežila aj ja v USA a urobila som mojim synom, ktorí tam žijú so svojimi rodinami, krásne slovenské vianoce. Moje nevesty nie sú slovenky, ale radi sa preorientovali na naše slávenie Vianoc. Dokonca si už obľúbili aj kapustnicu. U vnúčeniec na 1.mieste naše originál oplatky s medom a cesnakom. No a samozrejme majonezový šalát s vyprážanou rybou a kopec drobného vianočného pečiva. A dnes sme si spravili americké vianoce a piekla sa morka a boli tu aj americkí svatovci, t.j.svokrovci jedného môjho syna. Ale slovenské Vianoce sa nedajú nahradiť nikde na svete.
ches
Ja uz dlhe roky prezivam vianoce za hranicami.Stale tie pocity vianocnych sviatkov dodrziavame a tesime sa na tradicne slovenske jedla.
Sneh nam napadal az vecer tak boli biele vianoce aj to patri k tradicii.
Moja dcera sa drzi v mojich slapajach tradicie slovenskych specialit a syn rad uziva sviatky vianocne ,ked vsetko je uz pripravene na stole a stromcek ozdobeny otcom a sviecocky svietia.Teraz sa tesime na zajtra upecenu husacinku s loksamy a cervenou kapustou a kysnutou knedlou.Zapijeme cervenym vinom,.Medzitym mame par pracobnych dni a potom priprava na silvestra.Urobime si studeny bufet s oblozrnymi chlebickami.Potom Kapusnicu a vsetko udene od klobasy, kare,krkovicka,uvarime a s chrenom, horcicou a russkym salatom zemiakovo-majenozovym,dame na stol a pripijame sampanskym.
O pol noci pripijeme a zapalime par prskaviek a zabavime sa pri TV programe.Zazila som aj silvester pri Dunaji a Narodnom Divadli v roku 2005.To bol tiez zazitok a radost z domoviny.PRAJEM VSETKYM STASTLIVY A VESELY NOVY ROK 2011.
frezia68
Len teraz som sem nahliadla a ďakujem všetkým prispievateľom,ktorí nám dovolili nazrieť do zvykov v cudzine,aj do príbytkov a zasa sa trocha viac spoznať.Neskoro je priať krásne sviatky,ale nie je neskoro zapriať všetko najlepšie,najmä pevné zdravie do nového roku....každému do ďalekej cudziny,ale nám už tak blízkym ľuďom,lebo nás zblížila Varecha.Tak veľa šťastia !
ches
TAKTO VYPADAL NAS VIANOCNY STROMCEK.
VYDRZI DO TROCH KRALOV.
angela64
zdravím všetkých varecháčov doma aj v zahraničí .. aj ja mám dcéru v Škótsku kôli letu sa nedostala na Vianoce domov ale aspoň sa dostala do Londýna k pirateľovi a jeho rodine príde až zajtra 27.12....moc sa tešíme
chorvatka
Aj ja som zatlacila par slz, ved mi to pripomenulo moje prvé vianocné sviatky vo Francuzsku, ked som "utopila mlynara" vlastne uvarila kvasnice a cesto na makovnik mi nevykyslo, tak som ho z dosky priamo skriabala do odpadu... Vcera (25.decembra) sme si pochutnali na moravskej telacej svieckovej podla receptu z varechy, k tomu miesto knedle alsaské cestoviny "spatzel" ktoré pripominaju halusticky, medovnikovy chlebicek s pomarancovym lekvarom v ceste, poliaty pomarancovou stavou s medom, kandizovanou pomarancovou korou a slahackou. Priznam sa, tradicné jedla nevarim, plakala by som pri vareni i pri stole. Jedno vsak viem, Slovenka je zena do koca i do voza, ako sa hovori a Slovaci sa nikde nestratia, vedia si so vserkym rady aj vdaka Vareche. Na Sylvestra sa chystam piect kacku s jablkami, recept z Varechy uz mam vytlacany. Nuz vdaka vam vsetkym, za recepty i prispevky, ktoré mi pomahaju prekonat tu 1500 km dialku. Zelam vam vsetkym zdravia a stastia v nastavajucom novom roku a tesim sa na dalsie novinky z kucyne.
babinka
az teraz som objavila "magazin" - tak my sme mali vianoce na dvakrat, najprv 24.12. slovenske aj s rozsirenou spolocnostou, boli sme 10, kapustnica - s parom slov.klobasky,ktoru colnici neobjavili a nevzali, salat majonezovy, ryba, rezen, narodeninova torta mojej dcery (vlastne mnou vyrobena parizska torta z varechy - velky uspech). Oplatky a bobalky tuna vynechavame, snad na buduci rok.
A na druhy den filipinske vianocne party - moj zat je z rodiny cernossko-filipinskej, a oni maju vianoce tiez 24., ale rodina sa stretava 25 a kazdy donesie nejake jedlo. Tak sme si to uzili a mysleli na tych, co s nami nie su...
babinka
a vsetkym ludom dobrej vole zelam, aby im stale ostalo kusok lasky a usmevu na rozdavanie - aj doma aj v zahranici
cistinka
krásne a dojemné čítanie - zdravím všetkých v ďalekej cudzine aj tu doma :-)
babi
Počas vianočných sviatkov, som nemala veľa času na "chodenie na varechu" a tak až dnes som objavila tento úžastný príspevok. Toto bol skvelý nápad redakcie . Je krásne, že naši slováci, takto dodržiavajú tradície aj v ďalekej cudzine.
Ja som tieto Vianoce prežívala zase z našou nevestou, ktorá bola prvý krát ako domáca pani pri štedrovečernom stole. Keďže je z krajiny, kde sa Vianoce neoslavujú, zvládla to na jedničku, aj keď s mojou pomocou . Boli to krásne chvíle, len som ešte nemala času sa jej spýtať na jej pocity ,ale vyzerala šťastne
zdezda
:-) milé a dojímavé čítanie, vďaka zaň
jerica
konečne som si sadla k PC otvorila Varecha.sk , prelúskala receptíky , začítala som sa do krásnych príbehov našich VARECHÁČOV žijúci mimo našej krásnej krajiny , pri čítaní komentov spomenula som si ako sme prežívali Vianoce u nás keď sme boli deti , len škoda už je to len o spomienkach , dnes prežívame a snažíme sa preniesť na naše vnúčatá tradície týchto krásnych zvykov , tak ako to robia slováci žijúci v ďalekej cudzine. Vďaka vám všetkým za hranicami aj u nás doma na Slovensku za vaše napísané príbehy:-))pre nás doma :-))
marikasu
Ja som toto krásne a pútavé čítanie objavila až dnes a veru som sa neubránila slzám dojatia. Môj mladší syn strávil dvoje Vianoce v UK, preto si viem predstaviť ten pocit, keď rodina počas sviatkov nie je spolu a niekto v nej chýba. Prajem všetkým zahraničným i slovenským varecháčom pekné a veselé prežitie Silvestra, šťastný Nový rok 2011,
veľa lásky, zdravia a splnených snov :-)
lucylee
krásne čítanie, dúfam, že ste všetci mali krásne sviatky...škoda, že sme sa nedozvedeli viac aj o ostatných varecháčoch, ktorí žijú v zahraničí, je ich tu dosť...
sjuz
krásny nápad, redakcia:), nádherné!
sefkuchar
Uplynuli 27 me Vianoce za morom....Kazde maly slovenske menu aj tie posledne - kapor/krvopotne zhanany,pred 4 rokmi som musel ist az do Canady/pre domacich salmon - ale na slovenskych susenych hriboch- z okolia handlovej,zemiakovy salat/recept mojej mamy/kapustnica,rybacia polievka,oblatky,med ,orechy,cesnak jablka.
Uz su ine - i ked vzdy boli krasne tie sviatky ,prve boli dost placlive,ale uz je to fajn...
violetacamorova
Krásne a dojímavé spomienky varecháčov, prajem všetkým varecháčom doma a v zahraničí šťastný a úspešný nový rok!
honestka
Ja osobne dakujem za Vase priaznive zelania a veru dalsie Slovenske Vianoce sa nam na Stedry vecer podarili uplne perfektne so vsetkym, aj ked sme si tentoraz tradicne oblatky museli nahradit cukrovymi kornutkami na zmrzlinu (poliate boli vsak pravym vcelym medom tatranskym a v kapustnici sa varili slovenske dubaky). Kolaciky, aj ked tu na Vareche su vynikajuco lakave recepty ostali len s tymi nasimi tradicnymi, aby tieto zvyky vydrzali nam a nasim detom co najdlhsie. Naviac ich teraz prenasame na vnucence, ktore sa veru tomuto dobremu jedlu prekvapivo vobec nebrania. Ved v roku je dost inych sviatkov na to, aby sme tie ine dobroty skusali dochuti, pokial mozeme a nie je potreba obmedzovania sa.
JA od nas, z tejto pravej vianocenej atmosfery vdaka tomu, ze bielu studenu zimu aj s minus 30 mame uz takmer mesiac dopredu zelam VAM doma a Redakciii - Prijemny, ale hlavne Zdravy a Uspesny NOvy Rok. = Je mi ctou byt medzi takouto specialnou zbierkou ludi, ktora vynika nad vsetky ine stranky, ktorych som sa v minulosti zucastnila.
katamama
Dostala som sa k tvojmu príspevku až teraz. Krásne si to napísal,dík a mnoho šťastia v tomto roku!
gubics
Ja tieto príspevky čítam deň po Veľkej noci. Tiež trávim každé Vianoce u svojej dcéry v Luxembourgu, a robíme ich podľa našich Gemerských zvykov.Vždy k nej pricestujem začiatkom decembra a vraciam sa koncom marca , keď už sú cesty suché a keď už treba chodiť do záhrady, vtedy ma dcéra dovezie domov. Všetko varíme na Vianoce ako u nás, len namiesto kapra máme lososa, ostatné zvyky zachovávame.
havinecko
Zdravim srdecne. Tiez zijem v Kanade a adresu som si zistila s Facebook. Mate tu vyborne recepty a taktiez zaujimave komentare.






 



TOPlist