5. Čedar na burger
Foto: Shutterstock
Čedar pochádza z juhozápadného Anglicka, z obce Cheddar. Na jej okraji sú jaskyne, kde syr dozrieval pri ideálnej vlhkosti a stálej teplote. Čedar sa vyrába z pasterizovaného aj z nepasterizovaného kravského mlieka. Proces jeho výroby, kedy sa syrenina krája a prekladá na seba, sa nazýva čedarovanie. Nakoniec sa syrenina zomelie, osolí, uloží do formy a lisuje sa. Bochníky s váhou 27 a pol kilogramu sa prikrývajú ľanovým plátnom, aby sa zachovala kvalitná, tvrdá šedohnedá kôra.
Po vyzretí, teda po 6 až 18 mesiacoch, získava čedar sladkastú, orieškovú chuť. Syr sa predáva v rôznych stupňoch zrelosti, od mladých mäkkých syrov až po skutočne zrelé, tvrdé syry. Po roku a viac sa na syre vytvárajú malé chrumkavé kryštáliky bielkoviny kazeín. Vyrábajú sa rôzne aromatizované varianty čedaru s bylinkami, írskou whiskey alebo tmavým pivom.
Čedar je ideálny do sendvičov, hamburgerov, na pizzu, do šalátov aj syrových omáčok. Tak ako väčšina syrov, je bohatý na bielkoviny, vápnik, zinok a vitamín B12.
Diskusia k článku