Veľký syrový manuál:
Odhaľte, v čom sa líšia rôzne druhy syrov a na čo sú vhodné

Jana Klimanová, 5. mája 2023     10 minút čítania

Aký je rozdiel medzi parmezánom a Grana Padano, prečo má ementál otvory a ktorý syr sa najlepšie hodí do hamburgerov? Oddnes to už budete vedieť.

4. Záhadný ementál



Foto: Shutterstock

Tvrdý syr pôvodom zo Švajčiarska sa vyrába v rôznych oblastiach. Jedným z najznámejších je ementál z Bernských Álp. Vyrába sa z nepasterizovaného kravského mlieka, vody, soli a bakteriálnych kultúr. Ani pri výrobe ementálu nie sú povolené konzervačné látky.

Typické otvory vo veľkosti čerešne alebo väčšie sa tvoria počas procesu fermentácie. Záhadu dier v ementáli odhalil švajčiarsky inštitút Agroscope a ústav pre výskum materiálov EMPA. Podľa ich výskumu spôsobujú diery v syre malé čiastočky sena, ktoré padajú do mlieka počas dojenia kráv. Tieto čiastočky počas fermetácie uvoľňujú plyny, ktoré potom vytvárajú otvory v syre. Výskumníci zistili, že diery začínajú miznúť, keď sa mlieko odoberá modernou technikou.

Hmotnosť bochníkov, ktoré patria k najväčším na svete, je po vyzretí 80 až 120 kilogramov. Na výrobu jedného takéhoto bochníka treba až 1200 litrov mlieka. Podľa švajčiarskeho zákona sa ementál môže vyvážať až po 4 mesiacoch zrenia. Vtedy sa však stále považuje za mladý.

Ementál je sladší než iné syry a má orieškovú príchuť. Pridáva sa do sendvičov, šalátov alebo sa servíruje ako súčasť syrových tanierov. Je výborný v zapekaných pokrmoch, ako základ fondue či raclette.





ANKETA: Máte doma vždy aspoň jeden zo spomínaných syrov?

89,3%



10,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist