4. Záhadný ementál
Foto: Shutterstock
Tvrdý syr pôvodom zo Švajčiarska sa vyrába v rôznych oblastiach. Jedným z najznámejších je ementál z Bernských Álp. Vyrába sa z nepasterizovaného kravského mlieka, vody, soli a bakteriálnych kultúr. Ani pri výrobe ementálu nie sú povolené konzervačné látky.
Typické otvory vo veľkosti čerešne alebo väčšie sa tvoria počas procesu fermentácie. Záhadu dier v ementáli odhalil švajčiarsky inštitút Agroscope a ústav pre výskum materiálov EMPA. Podľa ich výskumu spôsobujú diery v syre malé čiastočky sena, ktoré padajú do mlieka počas dojenia kráv. Tieto čiastočky počas fermetácie uvoľňujú plyny, ktoré potom vytvárajú otvory v syre. Výskumníci zistili, že diery začínajú miznúť, keď sa mlieko odoberá modernou technikou.
Hmotnosť bochníkov, ktoré patria k najväčším na svete, je po vyzretí 80 až 120 kilogramov. Na výrobu jedného takéhoto bochníka treba až 1200 litrov mlieka. Podľa švajčiarskeho zákona sa ementál môže vyvážať až po 4 mesiacoch zrenia. Vtedy sa však stále považuje za mladý.
Ementál je sladší než iné syry a má orieškovú príchuť. Pridáva sa do sendvičov, šalátov alebo sa servíruje ako súčasť syrových tanierov. Je výborný v zapekaných pokrmoch, ako základ fondue či raclette.
Diskusia k článku