Veľký syrový manuál:
Odhaľte, v čom sa líšia rôzne druhy syrov a na čo sú vhodné

Jana Klimanová, 5. mája 2023     10 minút čítania

Aký je rozdiel medzi parmezánom a Grana Padano, prečo má ementál otvory a ktorý syr sa najlepšie hodí do hamburgerov? Oddnes to už budete vedieť.

6. Obľúbený eidam



Foto: Shutterstock

V našich končinách syr používaný na vyprážanie sa spája s prístavným mestom Edam v Holandsku, kde sa od 16. storočia konajú pravidelné syrové trhy. Bol veľmi obľúbeným syrom pri lodných výpravách, pretože počas zrenia tvrdol a nekazil sa. Už v tom čase mal svoj typický červený voskový obal.

Na výrobu eidamu sa používa pasterizované kravské mlieko, baktérie mliečneho kvasenia a syridlo. Podobne ako gouda sa syr lisuje do želaného tvaru (u nás obdĺžnikového), nasolí sa a nechá dozrievať.

Vďaka jeho obľube sa eidam dnes produkuje takmer všade, keďže samotný názov tohto syra nie je chránený. Pre holandský syr však existujú dve chránené označenia pôvodu: Edam Holland a Noord-Hollandse Edammer.





ANKETA: Máte doma vždy aspoň jeden zo spomínaných syrov?

89,3%



10,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist