Užitočný tucet:
12 tipov šéfkuchárky, ako si v kuchyni poradiť s baklažánom

Jarmila Horváthová, 19. augusta 2024     5 minút čítania

Baklažán v obchodoch či na trhoch mnohí obchádzajú. A to najmä preto, lebo netušia, čo si s ním v kuchyni počať. Nasledujúce rady zbavia neistoty všetkých, ktorí chcú objavovať nové chute.



Foto: Shutterstock

Baklažány boli u nás ešte pred niekoľkými rokmi takmer nedostupnou zeleninou. Teraz ich dostať kúpiť bežne, čo teší všetkých priaznivcov zeleniny, ale aj mediteránskej a orientálnej kuchyne, kde si bez nich nevedia varenie predstaviť. Ako na ich spracovanie, prezradila šéfkuchárka Zuzana Sisáková.

1. Kupujte len čerstvé plody

Na chutné jedlo používajte prvotriedne suroviny. To, samozrejme, platí aj o baklažáne. Preto kupujte len naozaj čerstvé plody, našťastie ich je v obchodoch dostatok. Ako dokážete na prvý pohľad zistiť, že baklažán je čerstvý? Mal by mať lesklú, pevnú šupku, nemal by byť zvráskavený, ani mäkký.

2. Uprednostnite malé kusy

U baklažánov platí príslovie, že dobrého veľa nebýva. Ak sú v debničke kusy rôznych veľkostí, vyberte si tie menšie, sú chutnejšie.

3. Neskladujte ich

Baklažány patria medzi zeleninu, ktorej skladovanie neprospieva, preto ich nekupujte do zásoby, ale až vtedy, ak viete, že ich budete pripravovať.

4. Vždy ich nasoľte

Alfou a omegou prípravy baklažánov je, že vždy ich treba nasoliť, nechať 10–15 minút „vypotiť“ a potom dobre osušiť. Je jedno, či ich krájate na plátky, na kocky alebo dužinu vydlabete.



Foto: Shutterstock

5. Pred zapekaním ich poduste v pare

Baklažány sa na rozdiel od cukiet nejedia surové, vždy sa tepelne upravujú. Ak robíte zapekaný baklažán, je dobré ho (po nakrájaní a nasolení) najprv chvíľu podusiť v pare. Robí sa to preto, aby sa z neho vyparila tekutina a neskončila tak na dne zapekacej misy. Zmes by v nej plávala, a to nechcete.

6. Pred pečením ich poprepichujte

Ak pečiete baklažán vcelku v rúre (robí sa to napríklad pri príprave orientálneho predjedla baba ganoush), vždy ho treba pred pečením dobre popichať vidličkou. Ak by ste to neurobili, v rúre exploduje.



7. Kombinujte ho s paradajkami a bazalkou

Baklažán je súčasťou stredomorskej kuchyne, a preto má „rád“ paradajky, z byliniek je vhodná na jeho dochutenie najmä bazalka, tymian a petržlenová vňať.



Foto: Shutterstock

8. Doprajte si ho s marinádou

Baklažán je výborný aj v úplne jednoduchej úprave – stačí ho ugrilovať nasucho buď na grile, alebo na grilovacej panvici a potrieť ho marinádou. Tú pripravíte zmiešaním olivového oleja, pretlačeného cesnaku, čili, soli, mletého čierneho korenia a nasekaných byliniek, ako je bazalka, tymian a petržlenová vňať. Marinádu si pripravte skôr, aby olej získal chuť ostatných prísad.

9. K cestovinám

Baklažán a cestoviny nie je u nás častá kombinácia, je však veľmi chutná. Baklažán nakrájajte na rezančeky, nasoľte, orestujte na oleji a dochuťte podľa preferencií. Potom ho stačí zmiešať s uvarenými cestovinami.

10. Vyprážaný

Baklažán môžete vyskúšať aj vypražiť, hrubšie plátky obaľte v cestíčku či v trojobale.

11. S mäsom

Ak si neviete predstaviť jedlo bez mäsa, baklažány sa dajú výborne kombinovať aj s ním. Napríklad môžete naplniť vydlabaný baklažán mäsovou zmesou a nechať zapiecť. Alebo poukladáte na jednotlivé plátky baklažánu kôpky mletého mäsa a kúsky syra a potom zapečiete v rúre. Výborný je napríklad kozí syr. Baklažán tiež môžete nastrúhať pozdĺžne na plátky, z nich urobiť rolky, naplniť rôznymi zmesami a ugrilovať alebo zapiecť.



Foto: Shutterstock

12. Baklažánové pesto

Už ste počuli o baklažánovom peste? Baklažán nakrájajte na drobné kúsky, nasoľte, nechajte „vypotiť“ a tepelne spracujte – môžete ho podusiť, prípadne opiecť. Zmiešajte ho s nadrobno nasekanými lieskovými orieškami, ktoré predtým nasucho opečte a zbavte šupiek, s pretlačeným cesnakom, olejom, soľou a čiernym korením. Používajte ho tak, ako iné druhy pesta.





ANKETA: Už ste toto leto robili niečo z baklažánu?

86,8%



13,2%







Diskusia k článku

mamec
K bodu číslo 4, platí len pri starých kusoch. Bežne predávané baklažány sú mladé a rozhodne ich netreba soliť a nechať "vypotiť". Šéfkuchárka by to mala vedieť.






 



TOPlist