
Foto: Shutterstock
Nakladanie sa nezaobíde bez semienok
Sušené semená koriandra majú jemnú citrusovú, trochu orieškovú chuť. Najčastejšie sa používajú celé alebo rozdrvené. Ich chuť sa krásne rozvinie po krátkom opražení na suchej panvici.V indickej kuchyni sú koriandrové semienka základom mnohých karí zmesí, aj zmesi korenia garam masala. Aj stredomorská a blízkovýchodná kuchyňa ich často využíva. Pridávajú sa do dusených jedál, šošovicových polievok či pečeného mäsa. V niektorých krajinách sa koriander dokonca pridáva do chleba alebo do sušienok. Používajú sa aj na nakladanie zeleniny, nálevom dodávajú jemne korenistý tón.
Vňať má prenikavú chuť
Čerstvá koriandrová vňať má silnú, prenikavú chuť. Pre niektorých ľudí chutí až mydlovo a tak ju neobľúbujú. Kto si však lístky koriandra, ktoré sú tvarom veľmi podobné našej petržlenovej vňati, obľúbi, pridáva ich do množstva jedál.V mnohých kuchyniach sveta je nenahraditeľná ako čerstvá bylinka. Thajské, vietnamské a čínske jedlá sa bez nej takmer nezaobídu. Je tiež dôležitou súčasťou mexických jedál, pridáva sa do guacamole, salsy, a vňaťou sa posýpajú aj placky tacos.
Koriandrová vňať sa výborne hodí aj na polievky a šaláty. Osvieži chuť a dodá jedlám aromatický akcent. Môžete ňou posypať aj dusené mäso, uvarenú ryžu alebo aj domáce karí.
Ako ho skladovať
Koriandrové semienka sa odporúča skladovať na suchom, tmavom mieste v uzavretej nádobe. Celé semienka si zachovajú arómu dlhšie ako mleté – melieme ich preto až tesne pred použitím. Vcelku majú trvanlivosť približne 1 až 2 roky.Koriandrová vňať je najlepšia čerstvá, ale dá sa aj skladovať v chladničke, zabalená do vlhkej papierovej utierky a vložená do plastového vrecka alebo pohára s vodou (ako kvety). Môžete si ju aj zamraziť. Nasekajte, zmiešajte s trochou oleja a dajte do formičky na ľad.
Vedeli ste?
Koriander sa využíva aj v tradičnej medicíne – podporuje trávenie, znižuje nadúvanie a má antibakteriálne účinky. Semienka obsahujú esenciálne oleje ako napríklad linalool, ktoré sú zodpovedné za ich charakteristickú výraznú arómu.Sem koriander zaručene patrí
Indické kuracie karí - používajú sa mleté semienka koriandra spolu s kurkumou, rascou a zázvorom. Čerstvá vňať sa pridáva tesne pred podávaním.
Foto: Shutterstock
Vietnamská polievka Pho - čerstvá vňať koriandra spolu s mätou a bazalkou sa pridáva do vývaru spolu s ryžovými rezancami a hovädzím mäsom.

Foto: Shutterstock
Mexická salsa verde - čerstvá vňať sa mixuje s paradajkami, cesnakom, chilli a limetkou.
Domáca nakladaná zelenina - mrkva, karfiol alebo uhorky nakladané s nálevom ochuteným semienkami koriandra, horčice a kôpru.

Foto: Shutterstock
Marocký cícerový šalát - cícer sa varí s koriandrovými semienkami, alebo ich môžete nasucho opiecť na panvici, podrviť a pridať do už hotového cíceru, podáva sa s čerstvou vňaťou, citrónovou šťavou a olivovým olejom. Ale skvelo chutí aj doplnený čerstvou zeleninou.
Ak chuť a vôňa koriandra je pre vás to pravé, vychutnajte si ho aj v týchto receptoch:
Diskusia k článku