Ovocný koláč
Ovocný koláč

Kysnutý koláč so žinčicovým krémom a s ovocím

Adam Vasko
šéfkuchár, dnes 12:30
Kysnutý koláč so žinčicovým krémom a s ovocím
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
12
porcií
30 (+ kysnutie) minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
250 ml
20 g čerstvé (alebo 7 g sušeného)
80 g
1 ks
80 g rozpustené
 štipka
1 ks
Žinčicový krém:
250 ml
200 g
1 PL (alebo práškový cukor)
1 ČL
Ovocná zložka:
400 g sezónne (marhule, maliny, čučoriedky, broskyne)
1 PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme cesto. Vlažné mlieko zmiešame s cukrom a droždím, necháme 10 minút aktivovať kvások. Múku dáme do misy, pridáme soľ, nastrúhanú citrónovú kôru, vajce, kvások a nakoniec rozpustené maslo. Vypracujeme hladké cesto (môžeme ručne alebo mixérom s hákovými nadstavcami), zakryjeme a necháme kysnúť 60 minút.

  2. 2

    Pripravíme krém zo žinčice. V miske zmiešame žinčicu, tvaroh, med a vanilkový extrakt. Vznikne hladký, jemne tekutý krém s ľahkou slanosťou.

  3. 3

    Ovocie umyjeme, nakrájame (napr. marhule na mesiačiky), pokvapkáme citrónovou šťavou a jemne premiešame s trstinovým cukrom. Necháme v chladničke 20 minút postáť.

  4. 4

    Vykysnuté cesto rozvaľkáme na veľkosť menšieho plechu alebo ho vložíme do okrúhlej formy (koláčová alebo tortová). Navrch rozotrieme žinčicový krém a rovnomerne rozložíme ovocie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 25–30 minút, kým okraje nezozlatnú.

  5. 5

    Podávame vychladený, pokrájaný na obdĺžniky, pokvapkaný medom a posypaný lístkami mäty.

Diskusia k receptu