Kysnutý koláč so žinčicovým krémom a s ovocím
šéfkuchár, dnes 12:30

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
250 ml |
|
20 g čerstvé (alebo 7 g sušeného) |
|
80 g |
|
1 ks |
|
80 g rozpustené |
|
štipka |
|
1 ks |
|
Žinčicový krém: | |
250 ml |
|
200 g |
|
1 PL (alebo práškový cukor) |
|
1 ČL |
|
Ovocná zložka: | |
400 g sezónne (marhule, maliny, čučoriedky, broskyne) |
|
1 PL |
|
|
Postup
-
1
Pripravíme cesto. Vlažné mlieko zmiešame s cukrom a droždím, necháme 10 minút aktivovať kvások. Múku dáme do misy, pridáme soľ, nastrúhanú citrónovú kôru, vajce, kvások a nakoniec rozpustené maslo. Vypracujeme hladké cesto (môžeme ručne alebo mixérom s hákovými nadstavcami), zakryjeme a necháme kysnúť 60 minút.
- 2
Pripravíme krém zo žinčice. V miske zmiešame žinčicu, tvaroh, med a vanilkový extrakt. Vznikne hladký, jemne tekutý krém s ľahkou slanosťou.
- 3
Ovocie umyjeme, nakrájame (napr. marhule na mesiačiky), pokvapkáme citrónovou šťavou a jemne premiešame s trstinovým cukrom. Necháme v chladničke 20 minút postáť.
- 4
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na veľkosť menšieho plechu alebo ho vložíme do okrúhlej formy (koláčová alebo tortová). Navrch rozotrieme žinčicový krém a rovnomerne rozložíme ovocie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 25–30 minút, kým okraje nezozlatnú.
- 5
Podávame vychladený, pokrájaný na obdĺžniky, pokvapkaný medom a posypaný lístkami mäty.
Tiež koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu