Foto: Shutterstock
Každý kuchynský robot alebo aj jednoduchší elektrický mixér má svoje príslušenstvo. Väčšinou sa jednotlivé kúsky líšia podľa toho, od ktorej firmy doma robot máte, ale každá má svoju špeciálnu funkciu.
Šľahacia metla
Väčšina robotov má v základnej výbave aspoň tri druhy nadstavcov. Ten najbežnejší je nadstavec (metla) na šľahanie. Je ideálny na šľahanie celých vajec, bielkov, žĺtkov, šľahačkovej smotany, piškótového cesta a napríklad aj majonézy.Foto: Shutterstock
Na trhu sú rôzne druhy, niektoré majú hustejšie vedľa seba uložené drôty, iné metly sú skôr redšie. Všetky však vynikajúco dokážu vyšľahať spomínané suroviny.
Plochý šľahač
Ten sa používa na ťažšie suroviny a zmesi, ako sú cestá na tortu a koláče, trené cestá, krémy a polevy, ale trebárs aj na rozmiešanie zemiakovej kaše, prípadne aj mletého mäsa. Niektoré roboty ponúkajú aj špeciálny plochý šľahač so stierkou, ktorá napomáha lepšiemu premiešaniu cesta bez zastavovania robota.Foto: Shutterstock
Stierka počas miešania zbiera cesto alebo suroviny z bokov misy a tým sa všetko rovnomerne premiešava. Rovnako tento nadstavec dobre spracuje aj menšie množstvo surovín, ktoré sa často prichytáva na dne alebo na bokoch misy.
Hnetací hák
Je ideálny na prípravu kysnutého cesta, s ktorým si skvelo poradí a vymiesi ho tak, že sa vôbec nelepí. Hoci si také cesto vieme urobiť aj ručne, stojí nás to oveľa viac námahy. Hnetací hák výborne spracuje aj cesto na chlieb, pečivo, na pizzu a tiež sa hodí na prípravu cesta na cestoviny.Foto: Shutterstock
Pozor na umývanie
Či sú nadstavce vhodné len na ručné umývanie alebo vhodné aj do umývačky si určite overte v návode na použitie. Hoci sú mnohé aj nerezové, mávajú hliníkové súčiastky, ktoré v umývačke nepekne zosivejú.Použité metly odporúčame umyť ručne hneď po použití, aby na nich zbytočne kúsky krému, cesta či šľahačky neobschli. Čistia sa potom oveľa ťažšie. Ak cesto už prischlo, namočte metly do misy s teplou vodou a trochou saponátu, nechajte odmočiť a potom klasicky umyte.
Diskusia k článku