Fedor Malík:
Srbská sarma

Fedor Malík, 30. januára 2024     3 minúty čítania

Pochádzam z rodiny „pracujúcej“ inteligencie. Tie úvodzovky tam patria. Leninov roľník či robotník totiž nikdy neverili, že inteligent dokáže pracovať. Nuž a on to po „víťaznom“ (opäť úvodzovky) februári skutočne dokázal!



Foto: Pravda

Doktori, inžinieri aj advokáti stavali fabriky, zarábali betón, robili kuričov, dreli na družstvách. Môj otec vo víre času však zostal verný svojmu účtovníctvu. Matka učiteľka musela do jéerdé. Kopať vinicu, mlátiť obilie a starať sa o tri deti.

Navyše sa zvŕtať v kuchyni, na dvore. Chovali sme sliepky, prasa, mali sme vlastnú zeleninu aj zavárané marhule. Poslednou domácou činnosťou bola každoročne príprava kvasenej kapusty. Kameninový súdok z Poštornej, kapusta z Oravy, cibuľa z Maďarov. A ešte soľ, korenie, bobkový list, chren a dula. Inovácia po modransky, na spodok nádoby sa ukladali celé kapustné listy. Masa sa stlačila, vrch zaťažil kameňom a kvasinkovo-bakteriálna fermentácia frčala. Po mesiaci, po dvoch bolo hotovo. Akurát prichádzali Vianoce, Nový rok.

Všetci si pýtali našu paprikovo-klobásovú kapustnicu... Dnes si pripravíme čosi iné. Dolnozemskú, srbskú sarmu. Z mletého mäsa, ryže, mletej papriky, čierneho korenia, na kocky pokrájanej údenej slaniny a nasekanej petržlenovej vňate si ukuchtíme sarma-plnku.

Tú potom nakladáme na kapustové listy, ktoré pevne zvinieme a nastískame ich do pekáča. Na vrch naukladáme klobásové kolieska, pokryjeme ich znova kapustou a zalejeme kyslou smotanou. "Surovú" sarmu potom dusíme 4 -5 hodín pri nižšej teplote. Srbi vravia, že sa "sarma krčka"...

Sarma je zimné jedlo a možno ju prihrievať. Môj priateľ Miro Demák, rodom zo Starej Pazovy mi radí, aby som sarmu na nedeľu pripravil už vo štvrtok. A potom ju vždy prihrieval. Heterogénna činnosť mikroorganizmov má nepredstaviteľnú vitalitu. Skúste to a dáte mi za pravdu...

Srbi sú však predsa len iný národ. My, keď máme sarmu na tanieri, dáme si pohár vyzretého ryňáku. Naši balkánski bratia majú, nie v pohári, ale v poháriku naliaty destilát z "drevenej jahody". Aj také priateľstvo jedla a nápoja nemusí byť zlé...



Diskusia k článku

chorvatka
No co, nebudem sa stazovat ! Moj otec bol riaditel podniku v 48.roku, no chovali sme sliepky, zajace, rylovali a pleli zahradu, mame sme pomahali pri vykostokovani ovocia na dzem, (taku kvalitu ani tu na zapade nemozno kupit), tlacili kapustu do sudka a som tu, ba povazujem moje detstvo za stastné. Vieme si so vsetkym poradit, vselico uvarit a napiect, co ani v najlepsej cukrarni nekupime. A s tou sarmou vam davam uplne za pravdu, ba aj iné jedla (kapustnica, fazulovica i kvak s paprckou ak to poznate), maju sviatocnu vianocnu vônu a chut. Nuz cakm na vase dalsie spomienky tu vo Francii a tesim sa. Vdaka !






 



TOPlist