
Foto: Pravda - Ivan Majerský
1. Majonéza z oleja zo sušených paradajok
Túto jednoduchú bezvaječnú majonézu pripravíte rozmixovaním oleja z nakladaných sušených paradajok, mlieka, horčice, citrónovej šťavy, soli a mletého korenia. Je ideálna ako príloha k pečeným, grilovaným či vyprážaným pochúťkam, ale aj do zeleninových šalátov či ako dip.Je to navyše aj perfektný hospodárny tip, keď ste z pohára vyjedli všetky sušené paradajky a zostal vám len olej, v ktorom boli naložené. Rovnako môžete zužitkovať aj olej z nakladaných artičokov či inej zeleniny. Takže – nič nevylievať!
2. Domáci čili olej so sezamom
Spravte si výborný ochutený olej, ktorý využijete na spestrenie šalátov, ryže, zeleniny, ale trebárs aj na praženicu, omeletu či uvarené vajíčka. Postačí vám naň slnečnicový olej, cesnak, čili vločky, cukor, soli a sezamové semienka.3. Domáca citrusová soľ
Voňavá citrusová soľ príjemne dochutí rôzne jedlá, využijete ju na ryby, hydinu, do nátierok, šalátov či majonézy. Dôležité je použiť chemicky neošetrené citróny a pomaranče v biokvalite. Aj takéto citrusy však pred použitím dôkladne umyte a osušte.
Foto: Shutterstock
Na prípravu budete okrem citrusov potrebovať už len hrubozrnnú morskú soľ. Presný návod nájdete v tomto videorecepte:
4.Výborný bylinkový olej
Čerstvé bylinky urobia z každého jedla chuťovú bombu. Vo forme bylinkového oleja ich môžete mať vždy poruke a pokvapkať ním množstvo dobrôt.
Foto: Shutterstock
Pripravte si naň petržlenovú a koriandrovú vňať, bazalku a pažítku, no a samozrejme olej. Používajte ako dochucovadlo na šaláty, cestoviny, k pečivu so syrom.
Diskusia k článku