Šéfkuchár radí:
Ako chutne pripraviť králika? Jeho najlepším priateľom je táto surovina

Jarmila Horváthová, 23. marca 2024     4 minúty čítania

Pre nízky obsah tuku ho odborníci na výživu považujú za najkvalitnejšie biele mäso. A to je na druhej strane tak trochu aj jeho prekliatím...



Foto: Shutterstock

Králiky a zajace sa považujú už od predkresťanských čias za symboly jari a Veľkej noci, urobiť si ho práve v tomto období teda vôbec nie je od veci. Ale jesť by sme ho nemali len raz ročne. Prečo by sa králičie mäso malo objavovať na našich tanieroch častejšie?

Prečo jesť králika

Napríklad preto, lebo má veľa bielkovín, ktoré pomáhajú pri obnove a výstavbe buniek. Okrem toho obsahuje látky, ktoré majú vplyv na zdravie srdca, kĺbov a mozgu, má nízky obsah tuku a cholesterolu a je bohaté na vitamíny skupiny B.

Čo miluje králik?

Nízky obsah tuku v králičom mäse je na jednej strane jeho výhodou, ale na druhej aj nevýhodou. Ak sa rozhodnete mať králika na tanieri ako delikatesu a prižmúrite oko nad jeho zdravotnými benefitmi, šéfkuchár Jirka Zajíček z Arte Restaurant v Kaštieli Pálffy v Svätom Jure tvrdí, že najlepším priateľom králičieho mäsa je slanina. Nielen pod mäso, ak ho pečiete alebo dusíte, ale nebojte sa ňou stehná či chrbát aj obaliť.



Foto: Shutterstock

Králičie mäso podľa šéfkuchára miluje mastné veci, nielen ako je už spomínaná slanina, ale aj maslo, smotanu, a dobre si rozumie s bylinkami ako sú estragón, tymian, trebuľka, medvedí cesnak. Králik má rád aj alkohol - biele alebo ružové víno a čierne pivo.

„Ak z neho chcete mať naozajstnú lahôdku, po ktorej si všetci ako sa hovorí oblížu prsty, použite k nemu dijonskú horčicu, kapary alebo ančovičky. Spolu s bielym vínom dodávajú králičiemu mäsu jedinečnú arómu,“ odporúča šéfkuchár.

Ak patríte do skupiny, ktorá konzumuje králika nie kvôli chuti, ale najmä kvôli zdravotným benefitom, tak si ho doprajte so zeleninou. Výborne sa k nemu hodí najmä cibuľa, cesnak, mrkva a pór.

Jediné na čo si treba dávať pri príprave králičieho mäsa pozor, je soľ – jemné mäso totiž možno ľahko presoliť.

Príprava? Najmä sa neponáhľať

Králičie mäso je vhodné na všetky druhy tepelnej úpravy. Nemusíte sa báť varenia, dusenia, pečenia alebo dokonca vyprážania. Vyprážaný králik bol voľakedy v dedinách obľúbenou nedeľnou alternatívou k rezňom či k vyprážanému kurčaťu.



Foto: Shutterstock

Keďže králičie mäso má málo tuku, treba ho pripravovať na nižšej teplote a pod pokrievkou – či už ho robíme na sporáku, alebo v rúre. Klasické pečenie bez pokrievky by mohlo mäso vysušiť, preto je lepšie ho robiť v uzatvorenej nádobe. V rúre ho šéfkuchár odporúča pripravovať pri 160 stupňoch.



ANKETA: Máte radi králičie mäso?

95,1%



4,9%







Diskusia k článku

chorvatka
T u vo Francuzku bol kedysu kralik narodnym jedlom. Takto sa robil kralik na horcici : zmiesali sa 3 lyzice dijonskej horcice, s jednou lyzicou oleja a 2 - 3 lyzicami brezli. Tymto sa potrel, naskladal sa do pekaca a podliaty bielym suchym vinom sa pomaly sa piekol. Po dopeceni sa este polial smotanou. je to naozaj rychla dobrota. V takomto "obale" nebol vysuseny, ba navyse chrumkal. Podavali sa k nemu cestoviny. Skuste a uvidite, date mi za pravdu.






 



TOPlist