Okrem vysokého bodu zadymenia má repkový olej neutrálnu chuť a vôňu, vďaka čomu môže dokonale zvýrazniť prirodzenú chuť šalátov, či tepelne upravených pokrmov. Je to univerzálny olej, s ktorým bude varenie oveľa príjemnejšie, a predovšetkým obsahuje zložky, ktoré sú zdravé pre náš organizmus.
Studená kuchyňa
Vysoký bod zadymenia
Nepochybným prínosom je však aj skutočnosť, že rafinovaný repkový olej má vysoký bod zadymenia – až 242°C. Je charakteristický predovšetkým výbornou odolnosťou voči termickým zmenám počas vyprážania, a okrem toho má dobrú stabilitu chuti a vône2. Vzhľadom na tieto vlastnosti je repkový olej veľmi vhodný v porovnaní s inými olejmi, napr. slnečnicovým olejom3. Repkový olej sa vyznačuje veľkým obsahom oxidovateľných Omega-3 mastných kyselín, k ich ochrane prispieva o.i. aj vitamín E, ktorý repkový olej obsahuje4. A obsah omega-3 mastných kyselín je v repkovom oleji až 10-krát vyšší ako v olivovom oleji. Zároveň si uchováva ideálny pomer Omega – 6 a Omega – 3 mastných kyselín (2:1)5. Navyše repkový olej pokrm nadmerne nezamastí a rýchlo steká.
Všestranný pomocník
Poznámky:
1. - 5. Prof. dr hab. J. Krzymanski, Repkový olej – nová surovina, nová pravda, PSPO, Varšava 2009.