Predstavujeme Varecháčov:
Kto sa skrýva za prezývkou @navardaco? Ďoďo z Pečie celé Slovensko!

Jana Stárková, 24. septembra 2023     18 minút čítania

Keď pred pár rokmi na náš portál Varecha.sk začal ako @navardaco pridávať svoje recepty, jemu ani nám vo sne nenapadlo, že ho onedlho uvidíme na televíznych obrazovkách. Sympatický východniar Jozef Lukáč sa spomedzi mužských účastníkov druhej série Pečie celé Slovensko prebojoval najvyššie, skončil pred bránami semifinále. Ako s odstupom času spomína na účinkovanie v cukrárskej súťaži a ako si žije dnes?



Foto: Archív RTVS

Máte pred sebou nejakú výzvu v podobe zákuska či dezertu, na ktorý si ešte netrúfate?

Takýchto koláčov je naozaj veľmi veľa. Účasť v cukrárskej šou ešte nezaručuje, že viem všetko pripraviť dokonale. Musím sa priznať, že neobľubujem prácu s čokoládou a ani detailnú drobnú prácu – keďže mám veľké ruky.

Jedna vec je koláče piecť, druhá jesť. Obľubujete sladké? Aký typ dezertov máte najradšej? A aké dezerty, naopak, veľmi nemusíte?

Milujem sladké, čo je na mne aj vidieť. Už dlhšie mám prezývku „kritik punčákov“, lebo ak je niekde punčák, je to moja prvá voľba a kritériá sú jasné: vláčny, punčový so super polevou. Obľubujem tiež smotanové dezerty, ale aj vyprážané šišky. Na druhej strane, nechutia mi príliš sladké koláče a musím sa priznať, že nemám rád, ak niekto používa extrémne veľa umelých farbív.

„Obľubujem tradičnú kuchyňu zastúpenú pirohmi, segedínskym gulášom, lokšami s kačkou. Zjem všetko, čo nezje mňa.“

Podľa príspevkov, ktoré zverejňujete na Varecha.sk a svojich sociálnych sieťach, to vyzerá, že vôbec nevaríte...

V posledných mesiacoch sa venujem predovšetkým pečeniu a varenie nechávam skôr na manželku, ktorá vie pripraviť neskutočne dobré regionálne jedlá, ale aj svetovú kuchyňu v podobe indických a čínskych jedál, no aj perfektný domáci burger s hovädzím mäsom.

Na akých jedlách si rád pochutnáte? A čo by ste, naopak, nikdy do úst nedali?

Obľubujem tradičnú kuchyňu zastúpenú pirohmi, segedínskym gulášom, lokšami s kačkou. Zjem všetko, čo nezje mňa. Samozrejme, je pár jedál, ku ktorým neprechovávam sympatie, možno skôr z nejakých predsudkov. Mám na mysli napríklad jedlá z vnútorností.

Vnímate pečenie stále ako koníček, relax, alebo, najmä po súťaži, je to už istým spôsobom pre vás aj práca?

Nemôžem povedať, že je to moja práca, skôr je to spôsob relaxu. Musím však priznať, že sa mi v tejto oblasti naskytli rôzne ponuky, o ktorých poviem neskôr.





Diskusia k článku

farbuska
Sympatický rozhovor, sympatický mladý muž, sympatické recepty. Tie som si všimla už dávnejšie, aj keď nie som zdatná cukrárka/pekárka. Čokoládové crinkles som s úspechom piekla podľa tvojho receptu minulé Vianoce. Držím palce do ďalších úspechov v kuchyni, v novom dome a záhrade, v práci aj osobnom živote.
kucharka
Rada ťa spoznávam. Ďakujem, že sa s nami delíš o super recepty.
Držím palce do ďaľších ( nielen ) kulinárskych projektov. :-)
olinecka
Hoci som dlho na Vareche, ale túto prezývku @navardaco som nepostrehla... Sympatického cukrára som registrovala až pri súťaží, "Pečie celé Slovensko". Bol môj tip na výhru.... Prajem veľa úspechov vo varení, pečení.






 



TOPlist