Foto: Shutterstock
Hrozienka výborne ochutia tvarohovú plnku do buchiet či koláča, neobíde sa bez nich mazanec, vianočka ani žemľovka, sú súčasťou mnohých sladkých receptov. Ešte predtým ako ich použijete, treba s nimi však podniknúť jednu zásadnú vec.
Pred pečením namočiť
Pred pečením hrozienka preberte, zbavte prípadných stoniek, opláchnite v studenej vode a zalejte horúcou vodou (do 70 °C). Nechajte stáť cez noc, aby sa napili vody a zväčšili svoj objem. Ak vás tlačí čas, stačí aj 30 minút.Pre lepšiu chuť sa v receptoch často namiesto vody používa rum alebo rumová aróma. Predtým, než hrozienka namočíte do rumu, sparte ich horúcou vodou, aby sa narušila šupka a aróma a chuť lepšie prenikla dovnútra usušeného plodu. Až potom ich namočte do rumu. Hrozienka nechajte odkvapkať - rum, v ktorom sa namáčali, môžete použiť pri príprave koláča. Ak treba, hrozienka osušte kuchynskou utierkou.
Foto: Shutterstock
Namáčanie v alkohole - v rume, vodke alebo vo víne - sa tiež odporúča v prípade, že boli hrozienka spracované pomocou síry. Okrem vody a alkoholu môžete hrozienka na pol hodinu namočiť aj v džúse, čiernom čaji alebo v jablkovej šťave.
Tip: Ak nechcete, aby vám hrozienka klesli na dno cesta, obaľte ich v hrubej múke, strúhanke, prípadne v mletom cukre.
Namiesto cukru
Keďže hrozienka obsahujú sacharidy vo forme fruktózy a glukózy, skvelo nahradia cukor či iné sladidlá. Vďaka svojej konzistencii a prírodnej sladkosti sa často používajú aj v nepečených raw dezertoch, rozmixované ich môžete pridať do cesta a nahradiť nimi cukor.
Chránia zuby aj pleť
Hrozienka sú plné vitamínov, vápnika, horčíka aj draslíka. Obsahujú kyselinu oleanolovú, ktorá chráni zuby pred zubným kazom. Je v nich resveratrol, silný antioxidant, ktorý spomaľuje starnutie pleti.
Hrozienka sú plné vitamínov, vápnika, horčíka aj draslíka. Obsahujú kyselinu oleanolovú, ktorá chráni zuby pred zubným kazom. Je v nich resveratrol, silný antioxidant, ktorý spomaľuje starnutie pleti.
Diskusia k článku