Zemikavé krokety
Zemikavé krokety

Vyprážané zemiakové krokety plnené údeným mäsom

Kulinární studio Mafra
mesačník Varecha, 7. novembra 2024
Vyprážané zemiakové krokety plnené údeným mäsom
Foto: Kulinární studio Mafra

Mäskom plnené krokety môžete servírovať ako malé pohostenie, predjedlo na sviatočné menu alebo pokojne ako večeru.

4
porcie
25 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
120 g
2 ks
10 g
120 g
1 ks
1 PL
2 ks
100 g
Na vyprážanie:




Postup

  1. 1

    Zemiaky v šupke zalejeme studenou vodou, osolíme a uvaríme do mäkka.

  2. 2

    Údené mäso a olúpanú cibuľu nakrájame na kocky. Rozpustíme masť a cibuľu na nej orestujeme. Potom vmiešame údené mäso a zmes necháme vychladnúť.

  3. 3

    Uvarené zemiaky ošúpeme, prepasírujeme do misy a premiešame so soľou. Na dosku vysypeme múku a na ňu preložíme prepasírované zemiaky. Pridáme vajce, nasekanú petržlenovú vňať, asi 1/2 lyžičky soli a štipku korenia a vypracujeme cesto.

  4. 4

    Pripravíme si misku s rozšľahanými bielkami a misku so strúhankou. Zemiakové cesto nakrájame na rovnako veľké kúsky, do každého vložíme lyžičku zmesi údeného mäsa a cibule a vytvarujeme krokety. Namočíme ich do bielka a obalíme v strúhanke.

  5. 5

    V širokom hrnci zohrejeme masť (asi 100 g), vložíme do nej obalené krokety a vypražíme ich zo všetkých strán do zlatista. Potom ich necháme odkvapkať na papierovej utierke.

  6. 6

    Krokety pokvapkané olejom môžeme namiesto vyprážania upiecť v rúre na plechu vystlaným papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 200 °C asi 20–25 minút, kým nebudú chrumkavé a zlatisté.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia