Pečie celé Slovensko:
Zabudnutý dezert spod Tatier. Súťažiaci o ňom ani nepočuli a čo vy, poznáte Lohengrin?

Jana Klimanová, 8. decembra 2024     7 minút čítania

Zákusok s tajomným názvom, pečené broskyne ako živé a stavby z páleného cukru. V dnešnej epizóde sladkej šou sa budú zo zabudnutia vyťahovať staré recepty, o niektorých finalisti ani nechyrovali.



Takto vyzerá dezert Lohengrin z popradskej cukrárne Malý princ.
Foto: Cukráreň Malý princ, Poprad


Osobná výzva: Tajomný dezert spod Tatier

Úloha pre súťažiacich v osobnej výzve nesie priam tajomný názov - Lohengrin. Aj keď to na prvé počutie nevyzerá, ide o zabudnutý dezert spod Tatier, ktorý na Spiš kedysi priniesli Nemci.

A že je zabudnutý naozaj poriadne, sa presvedčili pri príprave na osobnú výzvu aj samotní súťažiaci. "O dezerte Lohengrin som nepočula nikdy v živote a nevedela som ho nájsť ani na internete. Prvé, čo mi vyskočilo bol nejaký vojak," opisuje Tonka. "Ja som bývalá vojačka a ani toho vojaka nepoznám," dodáva ďalšia účastníčka šou, bývalá vojačka Martina.

No a do tretice, Janka si spomína, že na internete pri hľadaní narazila aj na obrázok vojaka. "Bol taký vyrysovaný, že mi napadlo, či nejdeme robiť nejaké buchty," usmieva sa narážajúc na pekáč buchiet pripomínajúci vyšportované brucho.

Ich spolusúťažiaci Pali pod názvom Lohengrin objavil operu a zdá sa, že sa k pôvodu tohto dezertu dostal najbližšie. Ten je totiž údajne pomenovaný podľa svetoznámej romantickej opery nemeckého skladateľa Richarda Wagnera a pravdepodobne bol vytvorený pre slávnu opernú speváčku 19. storočia Nellie Melba, ktorá v nej účinkovala.

Zákusok do súťaže priniesla porotkyňa Petra Tóthová: "Na tento dezert ma upozornil jeden fanúšik našej šou. Je veľmi zaujímavý, netradičný. Keďže som ho nepoznala, pri návšteve Tatier som ho vyskúšala."

Lohengrin je kusový zákusok zložený z okrúhlej piškóty (buffleru), vanilkového maslového krému, kandizovaného ovocia alebo hrozienok, ktorý sa zvrchu potiahne fondánom a odspodu namáča do čokoládovej polevy.



Finalizácia Lohengrinu v popradskej cukrárskej výrobni.
Reprofoto: STVR


Martina Blašková z popradskej rodinnej cukrárskej výrobne, v ktorej sa zákusok dodnes pripravuje, hovorí, že jeho príprava je pomerne zložitá. Súťažiaci by si mali podľa nej dať pozor najmä na teplotu krému a fondánu. "Ak nebudú správne, nebudú sa kamarátiť," prízvukuje.

Podľa porotkyne Jožky Zaukolcovej cukrárov môže potrápiť aj príprava maslového krém a správne namočenie do fondánovej polevy. Finalisti budú musieť podľa zadania dodržať tvar dezertu, ale chuť a zdobenie dvanástich kusov Lohengrinu bude len na ich kreativite.

Technická výzva: Broskyne ako živé

Jedna z najutešenejších technických výziev v histórii šou prichádza v podobe dezertu broskyne. "Keď som bola malá, ochutnala som ich na jednej svadbe a odvtedy som ich nevidela," spomína porotkyňa Petra Tóthová na retro dezert, ktorý tvoria dve pologule cesta spojené maslovým krémom.



Porotkyne šou Pečie celé Slovensko Jozefína Zaukolcová a Petra Tóthová. A broskyne...
Foto: STVR


Pre súťažiacich Petra recept trochu inovovala - preniesla do 21. storočia a maslový krém vymenila za ricottový. Sladké broskyne súťažiaci privedú k životu farbami, kryštálovým cukrom a zeleným lístkom.



Súťažiaca Danka finišuje s technickou výzvou.
Foto: STVR


Ak máte chuť sa trocha vyhrať, upečte si tento dezert podľa receptov z Varechy.





Kreatívna výzva: Pôjde o život?

V kreatívnej výzve by sa finalistom veru zišli azbestové ruky. Vytvárať budú totiž stavby z horúceho páleného cukru. A hoci ich diela nemusia byť plnené, porotkyne uvítajú akékoľvek prekvapenie vo vnútri.



Košičanka Tonka pri zdobení svojej stavby z páleného cukru.
Foto: STVR


Torty z páleného cukru sú známe najmä na juhu Slovenska a ich príprava si vyžaduje trpezlivosť a sústredenie. Pripravujú sa totiž z griláže, s ktorou je potrebné pracovať rýchlo a priebežne ju zohrievať, aby sa dala tvarovať.

Súťažiaci Pali však objavili fintu, ako sa vyhnúť popáleným prstom a zároveň vytvarovať lepkavú hmotu podľa predstáv. Pomôže im pri tom obyčajný surový zemiak.

Základom stavieb z páleného cukru je dobrý karamel - ktorý nesmie byť ani bledý, ani tmavý. Pri jeho príprave je hlavnou surovinou vždy cukor. Avšak podľa toho, aké ďalšie ingrediencie k nemu pridáte, bude karamel vždy iný a vhodný na rôzne použitie.


Ak milujete chuť karamelu, prepašujte ju tento rok aj do tradičných sviatočných koláčikov. Určite na ne nezostanete sami...





ANKETA: Počuli ste niekedy o dezerte Lohengrin?

23,7%



76,3%







Diskusia k článku







 



TOPlist