Výborné broskyne

tothka - bez fotkytothka, 25. novembra 2010
Výborné broskyne
Foto: tothka

Dosť dlho mi trvalo kým som si zohnala formičky na broskyne a tiež kým som dostupné recepty doladila na taký, s ktorým som bola Zobraziť celý popisDosť dlho mi trvalo kým som si zohnala formičky na broskyne a tiež kým som dostupné recepty doladila na taký, s ktorým som bola spokojná. Teraz vám ho dávam na posúdenie

15
porcií
120 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

5 ks
10 PL
10 PL
2 PL
1 ks
1/2 malá lyž.
 alebo marhuľový
 na obaľovanie




Postup

  1. 1

    60 ks formičkiek - pologule si dobre vymastíme a vysypeme múkou. Celé vajcia šľaháme spolu s cukrom do hustej peny, pridáme múku zmiešanú so sódou, šťavu a postrúhanú kôru z citróna a olej. Cesto lyžicou rozdelíme do formičiek. Nedávame plné, pretože napuchnú. Upečieme v predhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 8 - 10 min . Teplé vyklopíme na dosku, pomôžeme si lyžičkou.

  2. 2

    Vychladnuté pologule dobre potrieme džemom a spájame dve dohromady. Necháme chvíľu postáť a pripravíme si do misky broskyňový sirup, do ktorého sme pridali trochu kyseliny citronovej, môžeme pridať aj trošku žltého potrav. farbiva, ale nie je to nutnosť. Ja požívam sirup kupovaný v Lidli v 1/2 litrovej sklenenej fľaške, na túto dávku spotrebujem skoro celú fľašu. Do šálky si dáme asi 1 dcl sirupu a trochu červeného potrav. farbiva.

  3. 3

    Pripravené zlepené pologule dobre ponamáčame v broskyňovom sirupe a štetcom ich ešte potrieme červeným sirupom, aby vzhľadovo pripomínali zrelé broskyne. Pri manipulácii s broskyňami doporučujem použiť gumové rukavice, nakoľko cervená farba urobí svoje s vašimi rukami, dá sa síce na viac krát zmyť, ale lepšie predísť zafarbeným prstom. Keď máme všetky guličky namočené a zafarbené , pogúľame ich ešte v jemnom kryštálovom cukre a ukladáme do papierových košíčkov . Ozdobila som lístočkom zo zbytku poťahovej hmoty a ako stopky som použila klinček /korenie/- je to na vás, čo požijete na prizdobenie

Diskusia k receptu

danculka
Tak a ešte ked´mi povieš,kde si kúpila formičky tak budem nanajvýš spokojná,tiež ho zháňam už roky,je mi nepríjemné si to požičiavať od kamošky,hlavne ked´ich potrebujem do koša na torte,ked´že nemám recept so sódou tak ho vyskúšam dám si to do KK.
mariaklara
danculka,buď taká dobrá a prezraď,kde sa dá zohnať tá formička,práve tento týždeň sme s dcérou spomínali,že by sme to aj skúsili urobiť,ale kde vziať formičku?Ďakujem za odpoveď!
honestka
tieto broskyne mi pripomenuli kolaciky, ktore sa niekedy predavali v cukrarni a volali sme ich zemiaciky. tiez piskotove koliecka plnene plnkou, potiahnute marcipanom a popraseny kakaom. Tieto tvoje mozu byt velmi osviezujuce a naviac zrejme mozu viacej postat, ked su plnene lekvarom? Tym syrupom myslis taky ovocny, ktory sme kupovali v obchodoch a prilievali do vody a pili ako limonadu? dakujem.
evanaaa
Nevedela som, že sú nejaké také formičky- na broskynky.Škoda, že ich tu nevidím. Ale veľmi pekne to vypadá, dobré sú iste.
pupavciatko
presne na takéto broskynky si pamätám z detských čias. Pekávali sme ich s maminou, hlavne ako svadobné koláčiky. na svadbu sa potom odniesli v košíku, takže pripomínali plný košík čerstvého "ovocia". formičky nemám, vždy sme si ich požičiavali od nejakej tety z dediny. teraz som objavila viacero receptov na broskynky z lineckého cesta plnené orechovým krémom, ale to nie je ono. tie pravé, sú tieto tvoje, Tothka. ďakujem, ukladám si ich
tothka
@danculka ja som si formičky zohnala cez internet ale teraz som ich videla aj Tescu. Predávajú sa tu ako formičky na vianočné gule z perníkového cesta, popozeraj v Tescu. Ja sa chystám vyskúšať aj také, keď budem robiť medovníčky na Vianoce.
@honestka , sirup myslím presne taký ovocný, ktorý sa dá riediť vodou a piť ako limonádu. Našla som ho náhodou v Lidli a veľmi som sa mu potešila. Broskyne skutočne môžu pár dní postáť, neublíži im to, naposledy som ich piekla na svadbu krstnej dcére a deti nič iné nechceli, chodili len na broskyne.
matased
U nás pečú broskyne hlavne na svadby, tie Tvoje sú ako vyšité a ozajstné! Kráááááááása!
jeka
@Tothka páradá,si riadna šikulka,ja tiež pečiem broskyňky,ale so sodou ešte recept nemám,tak skúsim upiecť tie tvoje.Ja používam zase jahodový a citrónový sirup + troška fabiva a veľmi jemnúčky kryštalový cukor,do prostriedku niekedy davám buď olúpanú mandľu alebo lieskovak.A ešte formičky ja ich mám napr. z malých varešiek.
mariaklara
Evanaaa ,ja som videla takú formičku,je to niečo podobné,ako na mufinky,len nie hranaté,je to ako naberačka.Piekla mi ich u nás jedna pani na svadbu.
tothka
Formičky na broskyne sú také malé mištičky, sú síce na dne trošku sploštené, ale broskyne po namočení v sirupe sa dajú pekne vyformovať, takže im to nevadí. Ešte by som chcela poradiť tým z vás, ktoré si ich budú kupovať a piecť v nich, aby si dali pozor na ruky pretože okraje na nich sú veľmi ostré a mohli by ste sa porezať.
Požiadajte manžela, aby Vám ich pilníkom trošku upravil, naozaj to pomôže. Na adrese, ktorú dala @mamimna som ich kupovala aj ja,
ale majú ich teraz pred Vianocami aj v rôznych predajniach domácich potrieb, teda aspoň u nás v Nitre som ich videla.
jarunka
To som ani nepocula, ze by sa piekli broskyne. Su krasne.
mariaklara
Forma,ktorú som ja videla bola veľmi stará. Pani, ktorá to u nás pečie už 40 rokov mi vravela, že ju má z Maďarska. Veď viete,že voľakedy sa odtiaľ nosilo všeličo možné. tothka,prosím ťa, môžeš mi prosím upresniť, kde v NR ju majú. Ďakujem!
tothka
@mariaklara sľúbila som pozrieť formičky na broskyne - vianočné gule
majú ich aj v Lipe na síd. Chrenová na Výstavnej ulici a jedno balenie stojí 3,09 E mám to cez ulicu, takže v pohode.
maartina
...kráásne ...na svadbu mi teta dala upiecť tortu s broskyňami ...bol ich plný košík, bola prekráásna a veľmi dobrá :D
yanah
nádherné ... prekrásne ... tento recept som už dlho hľadala ... ukladám
mia2404
konečne už mám formičky :-)) , takže som zvedavá ako budú vyzerať moje broskyne , držte mi palce xixi
fkatica
Gratulujem, veľmi sú pekné. Veľmi dlho som snívala o tom, ako aj ja raz upečiem niečo takéto. Podarilo sa mi kúpiť formičky a upiekla som! Veľmi boli dobré. A predsa by som potrebovala poradiť- na obrázku vypadajú veľmi úhľadne. Moje boli také "strapaté", cukor sa na ne nalepil v takých zhlukoch. Skúšala som ich menej namočiť do sirupu, no nepomohlo. Cukor som tiež vybrala ten jemný. Kde môže byť zrada?
tothka
@fkatica , musíš ísť na to jemne a toho sirupu radšej menej, dôležité je jemný cukor a skutočne ísť na to s citom, ale to ťa naučí prax.
ala651
Žiadne formičky nekupujte. Postačí vám plastový stojan (pohárik) na varené vajíčka. Cesto doň vtlačíte a vyklopíte hneď na plech. Potom dáte upiecť. Nemusíte umývať toľké formičky. Efekt je veľmi dobrý.
tothka
@ala651 Prepáč, ale cesto z tohoto receptu sa jednoducho natlačiť do formičky, vyklopiť a potom piecť ako si napísala ty prosto nedá, lebo je tekuté.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia