Bezlepková tortička - Levík

andrea3 - fotkaandrea3, 8. augusta 2011
Bezlepková tortička - Levík
Foto: andrea3

Tortičku som piekla neterke k 9.narodeninám. Kedže je v znamení leva, priala si tortu s levom .Upiekla som bezlepkovú verziu, aby mohla ochutnať Zobraziť celý popisTortičku som piekla neterke k 9.narodeninám. Kedže je v znamení leva, priala si tortu s levom .Upiekla som bezlepkovú verziu, aby mohla ochutnať aj moja dcérka. Nikomu sme to však neprezradili . Čo myslíte, všimol si to niekto?

16
porcií
120 minút
príprava
120 minút
na 140 °C

Suroviny

Svetlý korpus:
5 ks
150 g
150 g
Tmavý korpus:
5 ks
150 g
120 g
30 g
Trasený krém:
180 ml
1 ks
3 dcl
Čokoládová plnka:
6 ks
300 g
2 ks
150 g
500 g




Postup

  1. 1

    Upečieme si svetlý korpus: vyšľaháme si bielka, pridáme cukor a keď máme sneh vyšľahaný do tuha, pridáme žltka a potom opatrne vmiešame múku. Tmavý korpus urobíme rovnako, len s múkou pridáme kakao. Piekla som v teplovzdušnej rúre na 140C.

  2. 2

    Trasený krém asi poznáte. Uvedené suroviny dáme do uzatváratelnej nádoby a trasieme s ňou, kým krém nezhustne.

  3. 3

    Čokoládová plnka - Vajíčka s cukrom a polámanou čokoládou vyšľaháme nad parou do zhustnutia. Mne to trvalo asi 20 minut. Necháme vychladnúť. Maslo si vyložíme z chladničky skôr, aby bolo makké. Najprv vyšľaháme maslo a potom po troche pridávame čokoládovú zmes. Mali by byť rovnakej teploty, aby sa plnka nezrazila.

  4. 4

    Poťahovaciu hmotu si zafarbime podľa potreby, vyvaľkáme a jednotlivé tvary vyrežeme. Priliepame tak, že jednotlivé časti potrieme vodou. S čiernou opatrne, dosť farbí. Tortu naplníme a celú potrieme plnkou. Odložíme do chladničky, aby stuhla. Na druhý deň, na tortu položíme levíka a plnku rozstrapkáme vidličkou, aby sa to trochu podobalo na hrivu :-)

Diskusia k receptu

dorisa
Krásna tortička, neterka bude mať radosť.
sonulienka
Asi ju tiež upečiem dcéra je Zuzana a vo štvrok mámeniny a tiež má bezlepkovú dietu ak dostanem kúpiť múku.
baboja
Torticka je prekrasna,a urcite aj chutna.Krem slahany nad parou je fantasticky,objavila som ho len nedavno.Urcite si nik nevsimol,ze je bezlepkova.Fajn napad,ukladam,urcite pouzijem.
andrea3
@sonulienka múku nie je problém kúpiť, je od firmy Schär, na obale býva napísané Mix Pan- používa sa na pečenie chleba.
@dorisa ďakujem, neterke sa veľmi páčila :)
andrea3
@baboja , @ancicka ďakujem za pochvalu :)
To, že je torta bezlepková sme povedali, až keď ju všetci ochutnali a boli veľmi prekvapení, mysleli si, že to chutí inak :-)

sonulienka
a kde je kupuješ? Ja kupujem bezlepkovú múku v Bile NOVALIM PROMIX T je písaná na chlieb ale vyskúšala by som túto.
andrea3
@sonulienka my máme múku na recept, takže iba v lekárni, ale možno predajú aj bez receptu. Alebo sa skús opýtať v nejakom obchodíku so zdravou výživou. Pokiaľ by si nedostala kúpiť túto, môžeš použiť aj PROMIX PK alebo PROMIX UNI.
evusik
parádne vyzdobená tortička... odkladám pretože aj moja vnučka je Lev :-)
evanaaa
Ajéé, ďalšie zvieratko na zjedenie! A aké pekné. A to som ešte neochutnala, ale o dobrej chuti nepochybujem, aj keď je bezlepková.
pivonka
Levík je krásny a verím, že nik nespoznal, že je bezlepkový. Piecť pre deti je vďačné. Keď človek vidí, ako sa im zavďačil a akú majú radosť, sám má tiež radosť a to je krásne. A najkrajšie je, že v deťoch to zanecháva úžasné spomienky, poznám to podľa detí v našej rodine.
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
veľmi pekný levík
hubarka35
pekná tortička,aj moja dcerka je nar.v znamení leva i otec,o rok im urobím takúto zvieraciu.....
alexola
krásny levík, hlavne, že aj oslávenkyňa sa mohla ponúknuť a námet využijem na tortu pre babku- aj ona je levica :)))
3sandra3
určite dievčatkám nevadil iný druh múky,,,, krásny levík
alexola
až pri opätovnom obdivovaní tortičky som si všimla, že som to najskôr zle pochopila, tak sa opravujem: "hlavne, že aj malá gratulantka sa mohla ponúknuť" :)
cica2
neterke dodatočne všetko najlepšie k narodeninkám, určite sa tak krásnej a milej tortičke velmi potešila!:))
andrea3
Ďakujem ešte raz za všetky milé komentáre :-) Tortička sa páčila aj oslávenkyni aj gratulantom, niektorí dokonca chodili aj na duplu :)))
erikacvm
Dávam ***! Podotýkam, že najvhodnejšia na zákusky a torty je bezlepková Shär Mix C, ale v pohode sa dá aj z Mix B, len táto obsahuje viac soli... I chlebík vyzerá a chutí úplne inak z Mix B ako od Promixu. Takže je to vidieť nielen na cene, ale aj chuti, a za tú sa oplatí priplatiť pár centov...
dada1010
Tortička vyzerá krásne a tak iste aj chutila, mne sa na piškótové cesto najlepšie osvedčila múka z Viedenských pekární v Modre - Bezlepkový mix, keď som skúsila mix C od Shäru tak nám korpus nechutil
andrea3
Ďakujem @dada1010 :) ani nám z mixu C cesto tak velmi nechuti, preto pouzivam mix B, aj ked je urceny na chlieb a pecivo, ale vsetko co s nim urobim, mi chutovo najviac pripomina to normalne :)
jenny4
Celú tortu by som sama nezjedla, tak som použila iba recept na cesto. Piekla som z MIX C a vyzerá a chutí ako "normálne" piškótové cesto. Spravili ste mi veľkú radosť =D
ottka1
Chcela by som sa spýtať, či dávaš aj prášok do pečiva ? Nikde nie je v recepte napísaný. Potom pekne narastie cesto ? Ja som chcela namiesto múky použiť puding, ale asi vyskúšam mix B.
andrea3
@ottka1 prášok do pečiva nedávam, cesto narastie aj tak. S pudingom som neskúšala, radšej by som dala mix b.
martab
Mozem pouzit aj inu muku? napr. Promix uni, PK ...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia