Slané pečivo
Slané pečivo

Novoročné prasiatka

Jarka Horváthová
magazín Varecha, 1. januára 2021
Novoročné prasiatka
Foto: Shutterstock.com

Prasiatka patria v mnohých krajinách medzi novoročné symboly prinášajúce šťastie.

30 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
250 ml
20 g
1 PL
50 g
1 ČL
1 ks na potretie
 (alebo nové)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, primiešame cukor a necháme vzísť kvások. K múke primiešame soľ, roztopené vlažné maslo a kvások a vymiesime cesto. Cesto necháme kysnúť na teplom mieste zhruba hodinu, alebo dovtedy, kým nezdvojnásobí objem.

  2. 2

    Z vykysnutého cesta vypracujeme malé bochníčky, ktoré mierne sploštíme a do každého urobíme otvor, do ktorého vložíme kúsok párka, tak aby tvoril rypáčik. Do každého urobíme hrubším špáradlom dve nosné dierky. Z párkov urobíme takisto uši. Oči urobíme buď z celého čierneho alebo nového korenia, alebo z kúskov párkov.

  3. 3

    Preložíme na plech s papierom na pečenie, necháme ešte prikryté polhodinu kysnúť. Potom potrieme rozmiešaným vajcom a dáme piecť do rúry rozohriatej na 180 stupňov na približne 30 minút.

Diskusia k receptu