Babičkina slávnostná torta
Foto: lakocinka
Narodeniny, Vianoce ... , pri žiadnej ozajstnej rodinnej oslave nesmela chýbať vôňa, lahodná chuť a vždy kreatívna výzdoba babičkinej tortičky. Asi tak neodolateľne a Zobraziť celý popisNarodeniny, Vianoce ... , pri žiadnej ozajstnej rodinnej oslave nesmela chýbať vôňa, lahodná chuť a vždy kreatívna výzdoba babičkinej tortičky. Asi tak neodolateľne a jedinečne voňala preto, že bola pečená vždy s veľkou láskou a vždy špeciálne pre toho komu bola určená. Dodnes sa v rodine pečie a teší sa, myslím, veľkej obľube. Je vždy spoľahlivá. Niekoľkokrát som ju piekla na prianie i na väčšie slávnostné príležitosti pre priateľov.
Postup
-
1
Uvedené množstvá sú na väčšiu okrúhlu formu, píšem ich tak, ako ich mám od babičky. Ale musím priznať, že krému robím o polovicu viac, sme totiž vééľmi čokoládoví. Takže cesto: Najprv za hrsť cukru odložíme bokom a ostatný vymiešame s 12timi polievkovými lyžicami vlažnej vody. Prisypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva a tiež lyžičkou mletej kávy, alebo kakaa, alebo jednoducho už nič, podľa chuti a prípadne farebného zámeru.
-
2
Primiešame žĺtky a vyšľaháme si bielka so zvyšným odloženým cukrom a "so štipkou soli Lucinka", hovorievala babka.
-
3
Sneh pridávame postupne "zľahúčka dušička, zľahúčka ..."
-
4
Cesto vylejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy a jemne "vyženieme vareškou od stredu k bokom, aby sa nevydula". Neviem ako to babička vedela, mávala ju krásnu rovnú. Mne sa väčšinou, napriek dodržaniu postupu aspoň trošku vyduje. Tortičku pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 3/4hodinu, môže byť aj dlhšie.
- 5
Krém: Práškový cukor, kakao a celé vajíčka dáme je misy z jenskeho skla a šľaháme nad parou. Treba k tomu trocha trpezlivosti. Zvyknem si k tomu sadnúť na dres a vypiť si pri šľahaní kávu. Šľaháme nepretržite, aby sme z krému nemali praženicu. Je to celkom dobrý tréning, lebo "šľahať treba tak 20 minút". POZOR: Vody nemie byť v hrnci priveľa, aby sa nedotýkala misy, keď vrie.
- 6
Krém je hotový, keď má krásnu konzistenciu, lepí sa na okraje misy, troška zhustne a hlavne keď sa popálite, ak namočíte prst, táto skúška k tomu jednoducho patrí. Znamená to, že sa vajíčka pekne prevarili. Do horúceho ešte pridám pár kociek horkej čokolády.
- 7
Krém necháme dostatočne vychladnúť. Medzitým si vyberieme maslo z chladničky, aby nebolo studené. "Je veľmi dôležité, dušička, aby bolo maslo a krém rovnakej teploty!" Môžem len potvrdiť. Ak túto zásadu nedodržíte, "zrazí sa". Ale z toho sa dá väčšinou tiež vykorčuľovať. Keď sa mi nepodaril, babička jednoducho dala misu s krémom do nádoby s teplou vodou a trpezlivo miešala, konzistencia sa nakoniec krásne napravila. Krém po dokonalom vychladnutí zmiešame s maslom a máme vymaľované. Potom už len plníme nakrájaný korpus, alebo pláty ako v prípade tejto torty ja. Cesto zvyknem jemne pokvapkať zmesou uvarenej čiernej kávy a rumu. Zdobíme podľa chuti, času a energie. Výhoda tortičky je v tom, že je ľahká, ale pritom dobre drží tvar.
- 8
Prajem príjemnú a radostnú prípravu a dobrú chuť!
Tiež 3d torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 5
Použila som 4 korpusy, striedavo biely a čierny.
Potiahla som ju čoko hmotou, aby vyzerala starosvetsky, ale neviem čo to bolo za hmotu, mala som ju od švagrinky
Veru aj ja už idem hľadať vianočné inšpirácie, kde inde ako na varecha!
Použila som 4 korpusy, striedavo biely a čierny.
Potiahla som ju čoko hmotou, aby vyzerala starosvetsky, ale neviem čo to bolo za hmotu, mala som ju od švagrinky
Veru aj ja už idem hľadať vianočné inšpirácie, kde inde ako na varecha!
Krásne si to napísala.
:-)
čím som staršia, tým viac vnímam ako domov vytvára aj vôňa jedla a láskavá starostlivosť, ktorá sa v uponáhľanom živote často redukuje na chvatnú starostlivosť a hasenie toho, čo horí, takže keď mám čas a nejakú tú energiu, čo zas nie je tak často ako by som si to želala, rada sa pohrám, len tak pre pohodu a vychutnám si to
Keď potrebuješ tenký plát, napr. pod ľahký parížsky krém, dávam dávku polovičnú t.j. z troch vajec....
Máš šikovnú dcéru... :-)
Pláty som robila 4, každý z 3 vajec a tomu prislúchajúceho množstva ostatných surovín. Bola to ale veľká torta na veľkú oslavu. Myslím, že na bežnú veľkosť torty stačia dva, max tri pláty a o čosi viac krému.
Dajanca, držím palce , aby ti krásne vyšla, hlavne dobre a neustále šľahaj krém, radšej sa daj vystriedať ako by si mala prestať. Daj vedieť ako ti vyšla. Dík
www.bonvivani.sk/recepty/cinska-torta...