Babičkina slávnostná torta

lakocinka - fotkalakocinka, 10. novembra 2012
Babičkina slávnostná torta
Foto: lakocinka

Narodeniny, Vianoce ... , pri žiadnej ozajstnej rodinnej oslave nesmela chýbať vôňa, lahodná chuť a vždy kreatívna výzdoba babičkinej tortičky. Asi tak neodolateľne a Zobraziť celý popisNarodeniny, Vianoce ... , pri žiadnej ozajstnej rodinnej oslave nesmela chýbať vôňa, lahodná chuť a vždy kreatívna výzdoba babičkinej tortičky. Asi tak neodolateľne a jedinečne voňala preto, že bola pečená vždy s veľkou láskou a vždy špeciálne pre toho komu bola určená. Dodnes sa v rodine pečie a teší sa, myslím, veľkej obľube. Je vždy spoľahlivá. Niekoľkokrát som ju piekla na prianie i na väčšie slávnostné príležitosti pre priateľov.

Suroviny

Cesto:
6 ks
300 g
300 g
1
12 PL
plnka:
5
160 g
4 PL
250 g




Postup

  1. 1

    Uvedené množstvá sú na väčšiu okrúhlu formu, píšem ich tak, ako ich mám od babičky. Ale musím priznať, že krému robím o polovicu viac, sme totiž vééľmi čokoládoví. Takže cesto: Najprv za hrsť cukru odložíme bokom a ostatný vymiešame s 12timi polievkovými lyžicami vlažnej vody. Prisypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva a tiež lyžičkou mletej kávy, alebo kakaa, alebo jednoducho už nič, podľa chuti a prípadne farebného zámeru.

    Babičkina slávnostná torta - obrázok 1
  2. 2

    Primiešame žĺtky a vyšľaháme si bielka so zvyšným odloženým cukrom a "so štipkou soli Lucinka", hovorievala babka.

    Babičkina slávnostná torta - obrázok 2
  3. 3

    Sneh pridávame postupne "zľahúčka dušička, zľahúčka ..."

    Babičkina slávnostná torta - obrázok 3
  4. 4

    Cesto vylejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy a jemne "vyženieme vareškou od stredu k bokom, aby sa nevydula". Neviem ako to babička vedela, mávala ju krásnu rovnú. Mne sa väčšinou, napriek dodržaniu postupu aspoň trošku vyduje. Tortičku pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 3/4hodinu, môže byť aj dlhšie.

  5. 5

    Krém: Práškový cukor, kakao a celé vajíčka dáme je misy z jenskeho skla a šľaháme nad parou. Treba k tomu trocha trpezlivosti. Zvyknem si k tomu sadnúť na dres a vypiť si pri šľahaní kávu. Šľaháme nepretržite, aby sme z krému nemali praženicu. Je to celkom dobrý tréning, lebo "šľahať treba tak 20 minút". POZOR: Vody nemie byť v hrnci priveľa, aby sa nedotýkala misy, keď vrie.

    Babičkina slávnostná torta - obrázok 5
  6. 6

    Krém je hotový, keď má krásnu konzistenciu, lepí sa na okraje misy, troška zhustne a hlavne keď sa popálite, ak namočíte prst, táto skúška k tomu jednoducho patrí. Znamená to, že sa vajíčka pekne prevarili. Do horúceho ešte pridám pár kociek horkej čokolády.

    Babičkina slávnostná torta - obrázok 6
  7. 7

    Krém necháme dostatočne vychladnúť. Medzitým si vyberieme maslo z chladničky, aby nebolo studené. "Je veľmi dôležité, dušička, aby bolo maslo a krém rovnakej teploty!" Môžem len potvrdiť. Ak túto zásadu nedodržíte, "zrazí sa". Ale z toho sa dá väčšinou tiež vykorčuľovať. Keď sa mi nepodaril, babička jednoducho dala misu s krémom do nádoby s teplou vodou a trpezlivo miešala, konzistencia sa nakoniec krásne napravila. Krém po dokonalom vychladnutí zmiešame s maslom a máme vymaľované. Potom už len plníme nakrájaný korpus, alebo pláty ako v prípade tejto torty ja. Cesto zvyknem jemne pokvapkať zmesou uvarenej čiernej kávy a rumu. Zdobíme podľa chuti, času a energie. Výhoda tortičky je v tom, že je ľahká, ale pritom dobre drží tvar.

    Babičkina slávnostná torta - obrázok 7
  8. 8

    Prajem príjemnú a radostnú prípravu a dobrú chuť!

Diskusia k receptu

jerica
nádhera , prefektne popísané , dokonca aj dobrá rada pri spájaní masla s vareným krémom, "VIVAT PRVÝ SUPER RECEPT " určite sa nebudem do toho dielka púšťať , recept použijem na rezy.Myslím si , že babička ťa dobre viedla láske k pečeniu , ako píšeš, ty si dáš pri tom miešaní aj kávičku , čo si tak dala babka :-)
ebaka
práve pečiem vanilkové rohlíčky,ale tvoja tortička ma oslovila,ukladám
varechaa
nádherná, ten popis skvelý, raz darmo tie naše babičky mali úžasné príbehy, trpezlivosť a niektoré, teda všetky múdrosti sa aj ja snažím stále opakovať ak mojim deťom, no ale mám otázočku tortu si potiahla marcipánom alebo hmotou?
renka73
Je krásna a určite aj veľmi dobrá.Ukladám :-)
betka11
Tortička sa ti vydarila nádherne,chem sa spýtať kolko korpusov si použila,dva ako na foto alebo viac ďakujem
elixir
Ja som v úžase, keď vidím torty na tejto stránke... Poniektoré sú vskutku veľmi detailná práca, vrátane tejto. Cez Vianočné sviatky chcem skúsiť svoju prvú vskutku ozdobenú tortu a toto je tiež jedna z inšpirácií, už ju mám uloženú... :)
irenaw
pekný recept s ešte krajším popisom :-) tiež mám od babky zopár vychytávok, často si na ňu pri varení spomeniem.
palokuchki
Krasna torta. Na to slahanie kremu treba naozaj trpezlivost, ale vysledok urcite stoji za to.
lakocinka
Dík, táto bola pre kamarátkinu sestru, stredoškolskú prof nemčiny, je veľmi zažratá do práce... Vraj kým ju stihli ochutnať, výdatne sa v nestráženej chvíli ponúkol psík, až volali veterinára, či sa neotrávil z čokolády
Použila som 4 korpusy, striedavo biely a čierny.
Potiahla som ju čoko hmotou, aby vyzerala starosvetsky, ale neviem čo to bolo za hmotu, mala som ju od švagrinky
Veru aj ja už idem hľadať vianočné inšpirácie, kde inde ako na varecha!
lakocinka
Dík, táto bola pre kamarátkinu sestru, stredoškolskú prof nemčiny, je veľmi zažratá do práce... Vraj kým ju stihli ochutnať, výdatne sa v nestráženej chvíli ponúkol psík, až volali veterinára, či sa neotrávil z čokolády
Použila som 4 korpusy, striedavo biely a čierny.
Potiahla som ju čoko hmotou, aby vyzerala starosvetsky, ale neviem čo to bolo za hmotu, mala som ju od švagrinky
Veru aj ja už idem hľadať vianočné inšpirácie, kde inde ako na varecha!
lakocinka
Teším sa, že som konečne aj ja niečím prispela, lebo ja vaše recepty hojne využívam, ďakujem za povzbudivé pochvaly.
sonulienka
@lakocinka ja Ti zo srdca ďakujem za výborný recept určite ho vyskúšam ja naozaj aj krásna 1*********. Receptík je už uložený v mojej KK.
danielas
Moja milá dcérenka, vylúdila si mi slzy v očiach...
Krásne si to napísala.
frezia68
Tá je teda peknučká :-) takú krásnu ani neskúšam :-)))
babav
To je nie len krasna,ale aj velmi fajnova torta.Plnu poznam...pouzivam na iny druh zakuskov;-)
marijanka712
@lakocinka tortička sa ti v skutku vydarila na 1***** lutujem maškrtného psíka , dúfam, že to prežil v zdraví , ale aspoň vidíte že tej kráse a dobrote ani on neodolal , a tak by to bolo aj so mnou , ten krém skutočne je s truhlice starých materí aj ja som sa ho za mlada učila robiť od starých kuchárok a dnes aj mne zopár krížikov pribudlo čiže svädčí o jeho originalite a vysokej kvalite - velmi ťa chválim, že si sa do takejto tortičky pustila a tak krásne sa ti vydarila spojila si staré s novým / poťahovka / tak ako je to dnes módne/ .... super receptík.
martabj
Babičkina slávnostná torta je hotové umelecké dielo a určite aj dobrá,hned si ju pridam,dakujem
mama3chlapov
Predstavujem si babičku. Krásne veci ťa naučila... Lucka, torta je jednoducho super, nechýba ti kreativita ani trpezlivosť. Popis je perfektný, som rada, že si si našla ten čas, aby si babičkin klenot uviedla na vareche. Proste: SUPER!
dajanca
torta sa mi páči :-) s takýmto postupom pri pečení korpusu som sa ešte nestretla, no ako píšeš recept je na okrúhlu tortu, keď by som chcela takúto veľkú ako je kniha, treba dávky zdvojnásobiť? Ďakujem...
:-)
jerica
@danielas prezerám si v robotke, máš pravdu , pri spomienke na milovaného blízkeho, príde aj slzička na kraj očka:-)
dasu
Lucka moja, tá torta je ozaj vynikajúca ako napokon všetky tvoje torty, ktoré som ochutnala a tiež všetky sú majstrovské diela. Gratulujem Ti zo srdca. Si veľká šikovnica.
mracik9
Krááásna tortička,všetko čo je robené z láskou sa podarí,ten krém robievam aj ja,je lahodný a hlavne v orechovej torte,šikovnica.
albe
Milá Lucka, vyborna chuť tejto torty mi je dôverne známa. No a vôňa? Vonia mi mojou mamou...Keď som si to prečítala, spomenula som si, ako si jej pri pečení trpezlivo pomáhala a ona Ti s láskou odovzdávala svoje skúsenosti. Vidíš a opaltilo sa! Tvoja zručnosť a nápaditosť však dala tomu pridanú hodnotu. Zelam Ti, nech Ta láska k pečeniu neopúšťa a všetkým tortu odporúčam, je naozaj prima!
iva63
krásna tortička, si šikovná-:)
lakocinka
ďakujem pekne všetkým, ono sa to nejako prilepilo, ale to asi každému z nás niečo ... pre mňa je na tej torte ozaj asi najvznácnejší osobný vzťah k nej,
čím som staršia, tým viac vnímam ako domov vytvára aj vôňa jedla a láskavá starostlivosť, ktorá sa v uponáhľanom živote často redukuje na chvatnú starostlivosť a hasenie toho, čo horí, takže keď mám čas a nejakú tú energiu, čo zas nie je tak často ako by som si to želala, rada sa pohrám, len tak pre pohodu a vychutnám si to
danielas
@dajanca na koláčik na veľký plech ti stačí jedna dávka zo 6tich vajec.
Keď potrebuješ tenký plát, napr. pod ľahký parížsky krém, dávam dávku polovičnú t.j. z troch vajec....
danielas
a ešte: keď robím do tortovej formy stačí dať pol pr.do pečiva, na koláč /zo 6 vajec/ na velký plech ide jeden celý prášok do pečiva
dajanca
@danielas ďakujem, nejako si s tým poradím, upečiem buď 4 pláty, alebo by mohli byť možno dva a rozpoliť a kniha bude mať 4 poschodia, ale menší formát... nie sme až taká početná rodina :-)))
Máš šikovnú dcéru... :-)
lakocinka
Ahoj
Pláty som robila 4, každý z 3 vajec a tomu prislúchajúceho množstva ostatných surovín. Bola to ale veľká torta na veľkú oslavu. Myslím, že na bežnú veľkosť torty stačia dva, max tri pláty a o čosi viac krému.
Dajanca, držím palce , aby ti krásne vyšla, hlavne dobre a neustále šľahaj krém, radšej sa daj vystriedať ako by si mala prestať. Daj vedieť ako ti vyšla. Dík




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia