Trendy:
Originálny Gipsy Food Festival opäť oživí bratislavské ulice a reštaurácie

Andrea Červenková, 28. marca 2014     5 minút čítania

Radi spoznávate iné kultúry? Chutia vám netradičné jedlá? Chcete ponúknuť šancu?


Foto: Richard Rehorovský

Zemiaková polievka, džatky na sladko i slano a chumer s bukami, teda halušky s pečienkou.


Už po druhýkrát organizuje občianske združenie Divé maky od 7. do 13. apríla 2014 Gipsy Food Festival. Pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov je festival možnosťou, ako sa zúčastniť na veľmi chutnej forme verejnej zbierky. Z každého objednaného jedla ide minimálne jedno euro na podporu projektov, ktorými občianske združenie Divé maky pomáha talentovaným rómskym deťom. Cieľom Divých makov je prostredníctvom pozitívnych príkladov týchto mladých ľudí budovať novú, úspešnú a hrdú rómsku generáciu.

Počas druhého aprílového týždňa je pre Vás pripravený výnimočný gastronomický zážitok v bratislavských reštauráciách El Gaucho, St. Marten, Pohoda Caffe, Funki punki, Lemon tree, Pod Kamenným stromom, Prašná Bašta a ďalších. Reštaurácie zostavia svoje menu z tradičných receptov rómskej kuchyne a v niektorých vám k jedlu zahrá rómska kapela. Navyše, Gipsy Food Festival je aj formou ako búrať predsudky a navrátiť Bratislave jej historický kolorit.


Foto: Richard Rehorovský

Autorka receptov Zdenka Mahajová v škole varenia a jej výtvory.


V spolupráci so školou varenia Chefparade máte možnosť s pomocou uznávaných šéfkuchárov naučiť sa variť tradičné rómske jedlá, ktoré môžete ochutnať aj v Starej tržnici v rámci festivalu menšín [fjúžn] počas víkendu 12. - 13. 4. 2014.

Ani po skončení festivalového týždňa sa nálada v bratislavských uliciach nekončí. Divé maky nájdete aj na Dobrom trhu na Jakubovom námestí v sobotu 26. 4. 2014. Okrem tradičnej atmosféry Dobrého trhu, budete mať možnosť ochutnať špeciálnu palacinku Divé maky od Funki Punki palaciniek a pod taktovkou Laci Cmoreja sa naučíte základy rómskeho tanca.

Aká je rómska kuchyňa


Foto: Richard Rehorovský

Kuchár Zdenko Michálek zo školy varenia ChefParade učí prípravu góje - črevá plnené zemiakmi, cibuľou a korením.


Stále platí zásada, že každá rómska matka sa snaží ponúknuť svojej rodine až prehnané množstvo jedla. Možno tak nevedomky zaháňa strach z veľkého hladu, ktorého si Rómovia v minulosti užili viac ako dosť. Preto je jedlo pre Rómov dôležitejšie než to, aby sa obklopovali novými vecami.

Pri príprave rómskeho jedla dominovali múka, zemiaky, strukoviny, mliečne výrobky, vnútornosti a údeniny. Známe tradičné rómske jedlá ako Gója, Džatky alebo Marikľa, pripravujú Rómovia v Španielsku, Rumunsku, Indii, Rusku a na Slovensku úplne inak. Základ ostáva, ale každý si pridáva nové koreniny, obmieňa suroviny, skúša nové recepty. Typické a obľúbené rómske jedlo je práve Gója. Jedlo podobné jaternici sa plní rôznymi plnkami podľa jednotlivých regiónov, zvyklostí v rodine, či jej finančných možností. Najčastejšie sa plnia zmesou zo surových zemiakov, cibule, rasce a soli. V niektorých častiach Slovenska nájdete v zmesi aj ryžu, rôzne koreniny či cesnak.


Inšpirujte sa receptami, ktoré sa objavujú v rómskej kuchyni:






Zaujímavosti o rómskej kuchyni sa dočítate v článku
Rómska kuchyňa v bratislavských reštauráciách



Diskusia k článku







 



TOPlist