Foto: Richard Rehorovský
Zemiaková polievka, džatky na sladko i slano a chumer s bukami, teda halušky s pečienkou.
Počas druhého aprílového týždňa je pre Vás pripravený výnimočný gastronomický zážitok v bratislavských reštauráciách El Gaucho, St. Marten, Pohoda Caffe, Funki punki, Lemon tree, Pod Kamenným stromom, Prašná Bašta a ďalších. Reštaurácie zostavia svoje menu z tradičných receptov rómskej kuchyne a v niektorých vám k jedlu zahrá rómska kapela. Navyše, Gipsy Food Festival je aj formou ako búrať predsudky a navrátiť Bratislave jej historický kolorit.
Foto: Richard Rehorovský
Autorka receptov Zdenka Mahajová v škole varenia a jej výtvory.
Ani po skončení festivalového týždňa sa nálada v bratislavských uliciach nekončí. Divé maky nájdete aj na Dobrom trhu na Jakubovom námestí v sobotu 26. 4. 2014. Okrem tradičnej atmosféry Dobrého trhu, budete mať možnosť ochutnať špeciálnu palacinku Divé maky od Funki Punki palaciniek a pod taktovkou Laci Cmoreja sa naučíte základy rómskeho tanca.
Aká je rómska kuchyňa
Foto: Richard Rehorovský
Kuchár Zdenko Michálek zo školy varenia ChefParade učí prípravu góje - črevá plnené zemiakmi, cibuľou a korením.
Pri príprave rómskeho jedla dominovali múka, zemiaky, strukoviny, mliečne výrobky, vnútornosti a údeniny. Známe tradičné rómske jedlá ako Gója, Džatky alebo Marikľa, pripravujú Rómovia v Španielsku, Rumunsku, Indii, Rusku a na Slovensku úplne inak. Základ ostáva, ale každý si pridáva nové koreniny, obmieňa suroviny, skúša nové recepty. Typické a obľúbené rómske jedlo je práve Gója. Jedlo podobné jaternici sa plní rôznymi plnkami podľa jednotlivých regiónov, zvyklostí v rodine, či jej finančných možností. Najčastejšie sa plnia zmesou zo surových zemiakov, cibule, rasce a soli. V niektorých častiach Slovenska nájdete v zmesi aj ryžu, rôzne koreniny či cesnak.
Inšpirujte sa receptami, ktoré sa objavujú v rómskej kuchyni:
Zaujímavosti o rómskej kuchyni sa dočítate v článku
Rómska kuchyňa v bratislavských reštauráciách
Diskusia k článku