Gója fotorecept

enerrgizer - fotkaenerrgizer, 12. júla 2010

...raz som góju jedol a bola perfektná (oni (rómovia)vedia, čo je dobré)... pôvodný recept ktorý som dostal je trošku doplnený, upravený a pozmenený...

5-6
porcií
60 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

0,5 kg
100 g
5-6 strúčikov
1 meter
1-2 ks




Postup

  1. 1

    ...pripravíme si všetky suroviny, bravčový bôčik nakrájame na malé kocky a vyškvaríme...

    Gója (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...cibuľu nakrájame na kolieska, poprášime hladkou múkou a orestujeme vo výpeku...

    Gója (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...zemiaky nastrúhame, zasypeme múkou a zmiešame s prelisovaným cesnakom, soľou, majoránkou, čiernym mletým korením a vyškvareným bôčikom...TIP: nové zemiaky majú veľa vody, preto takéto jedlá (halušky, placky...) pripravujeme radšej zo starých zemiakov...

    Gója (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...bravčové črevá dôkladne prepláchneme a naplníme zemiakovou zmesou. Pri varení zväčšia svoj objem, preto plníme asi len na polovicu objemu. Konce dôkladne uzavrieme...

    Gója (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...dáme variť do studenej vody asi na pol hodinu. Na vymastený pekáč položíme uvarenú góju a v rúre zapečieme...

    Gója (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...pôvodný recept som doplnil o bôčik. Ak chceme toto jedlo ešte viac zdokonaliť, góju nakrájame na centimetrové kolieska a opečieme ich na panvici do schrumkovatenia (krásne slovo)...

    Gója (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...podávame s kyslou kapustou, feferónkami, ozdobené chrumkavou cibuľkou...gója je najlepšia s chladeným pivom...dobrú chuť

    Gója (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

frezia68
Ej veru,hneď by som si zachrumkala :-))))))))) a tá paprika je plnená ryžou a je zapečená?Ja nakladám do paprík kapustu (ako uhorky) a k tomu by šlo......
evusik
toto som kedysi dávno videla v TV, ale recept som si nezapísala, vyzerá to výborne, ozaj chrumkovato :-) ukážem manželovi hádam sa nato dá
enerrgizer
ďakujem... @frezia68 je to alma paprika a feferóny plnené kapustou a presne ako píšeš, výborne to k tomu pasuje...
alexdidi
Schrumkovatenie - naozaj krásne slovo, ešte krajšie sú tvoje chrumkavé zemiakové klobásy...veľa som o nich počula a vždy chcela ochutnať...teraz, po tak perfektne spracovanom fotorecepte to musím vyskúšať...ďakujem...
evanaaa
Niekedy som to jedla, zostala mi len " chrumkavá" spomienka, pretože roky som sa s tým nestretla, až raz, ako spomína evušik, či vlastne dva razy som to videla v TV ( Aj v " servítke" ), ale tam to plnili len krupicou (Kmeťo), a potom raz zemiakmi, mne tam to mäso chýbalo, takže, enerrgizer, výborne si to vymyslel a ešte lepšie vylepšil.
enerrgizer
...ak nemáš taký nástavec na plnenie, čo sa nasadí na mlynček, tak to je babračka. Ja som to plnil cez odrezanú plastovú fľašu, lebo som nevedel nájsť ten nástavec...
honestka
dalsi nazov jedla, dnes, co nepoznam, ale pohostit by som sa dala tiez. zaujimave, vyskusam...
klaura
hmmmm, dobre to vyzerá ... ukladám, príležitostne vyskúšam :)
amelie
o goji som pocula uz velakrat, ale k receptu som sa neprepracovala. ukladam si tvoj recept a dakujem. urcite vyskusam. nieco podobne som jedla pred rokmi u kamaratkinych rodicov v liptovskom mikulasi. neboli romovia, vraj na liptove je to bezne jedlo. velmi mi to chutilo, ale nepamatam si, ako sa to volalo :-)
denisaleona
GoJA nase tradicne romske jedlo :))))) ...super no len mi k gojam podavame zemiaky z celku k tomu lokse
julanda
Keď pojeme zabíjačku, určite vyskúšam, odložila som si črevo.
používateľ nemá avatar
rom
rom
Romale ..ked mate zaujem o goja( střewá.)..ták ich dokažem zohnát a priwiest až kwám...jedná goj (střewo) 15kč.....Mobil 00420603777243
havino
super jedlo, super recept, nevidela som ho tu, robievam ich dva, tri krát do roka, ale len so škvarkami a strúhankou 2,3 PL na zahustenie zemiakov, nie moc, plním lievikom. Najhoršie je plnenie. Tá cibuľa je pre mna inšpirácia, nenapadlo ma ju poškvariť, surovú dávam zotrenú so zemiakmi. No ako som videla, naučila sa, tak robím. Je to pracné, no ale výsledok, kto ochutnal vie, že tá robota okolo a bordel, stojí za to. Črievka nasolené mám v chladničke stále, aj teraz, čo ak by chuť prišla. Dostať ich už aj kúpiť, Liptovské droby sa volajú, ale len raz som ich kúpila a šťastná,ako blcha, že snád budú dobré,no zostalo len pri tom jednom raze a dosť. My ich voláme ,,pukáče", podla jednej rodiny z detstva od susedov. Bolo ich 8 detí a každé malo kamarátov. Ked ich oni doma robili, zemiaky boli natrené a to ručne, vo vedrách. Vtedy to bol sviatok pre pol dediny, ked sa u nich varili a piekli. Len varené, nie to pečené sa vynášali, kradli na ulicu od nich.
pusta
perfektné. nie som si istá, ale pokiaľ viem, Gója u Rómov sa pripravuje bez mäsa, nie?
enerrgizer
...ďakujem a som rád, že sa vám recept páči :) áno @pusta , v úvode receptu a v 6. bode to spomínam...
pusta
@enerrgizer , áno. všimla som si až ked som už odoslala svoj komentár a ešte raz som si prečítala.
prepáč mi, prosím, moju nepozornosť.
dakujem :-)
havino
@enerrgizer , ešte mi porad,ako ich ty plníš? Ja ich robievam také krátke, no krátke, ako klasické jaternice, nekrájam ich potom už. Zviazané črievko z jednej aj druhej strany, naplnené do polovice, ako píšeš a viac menej riedše cesto. Len to plnenie je prplačka ?!
havino
bomba nápad, moje nervy !!!! ja cez širší lievik som sa mordovala. Si mi veľmi pomohol, srdečná vdaka.
pusta
to je fakt dobrý nápad, pripomína mi to klasickú starú plničku na zabíjačkách kedysi dávno. pravda, tá bola kovová. :-)

len tak mimochodom ma napadlo, že mnohí dnes majú elektrické mlynčeky na mäso, do ktorých výbavy patrí aj plnička. používajú ju na plnenie jaterníc, klobás i párkov. čo myslíš, @enerrgizer , nedala by sa použiť aj na Góju?
eviana
Krásny recept, úžasné spracovanie... cigánska kuchyňa je veľmi zaujímavá, je fajn, že si sem pridal tento recept, ďakujem :)
jojto
Mám kamarátku (cigánku) trocha ma učí do cigánskych jedál ale jesť,nechce mi povedať nič ako robí, ale nebolo mi za ťažko ísť s ňou 30 Km autom pre odrytňáky (črevá) tak to volá. robí to bez mäsa ale perfektná GOJA

45678
@enerrgizer , dnes si prezeram tvoje recepty,pacia sa mi,vyhovuje nasim chutiam..mozho sa odhodlam aj na goju
mijaita
V Liptovskom Hradku na jarmoku je pekli, plnené byly ve strivkach jehnecich pod nazvem "šialence". To jehněčí střevo mi k tomu moc nesedelo. Zelí k tomu jsme nejedli, bylo priserne kysele. Ale beranní rohy byly jedinecné. Receptů jsem nasla víc, ale tenhle je hezky, nejsou to jen brambory.
marauder
Neveril som, ze TU najdem Rpt na GÓJU! :O Ten bocik MI tam celkom pasuje, ale, "original", myslim si, je len naplnene hrube bravcove stehno zemiakmi, mukou a cibulou.... Deloreskhers Cchaves ma pozvali, ked dostali "socialkis". :) Ara more, motorkaris vakere romalis! Trosku sa mi tie vylepsenia vidia preexponovane, ale.... Cigani poznali moj "dvojtakt" a vedeli ze na zadku mam PB, devinu so 17 polopancierovanymi S&W cal. 7,62.
Prekvapilo MA, ze to poznate aj mimo "Zapadnej Azie!" :D
Btw: podava sa k tomu "čučo"! Dostal som aj pribor, dali si zalezat, aby chatrc bola cista... Kysla kapusta bocik su moje oblubene suroviny. Tak ako? Dame dokopi Rpt na goju, ci ine nazvy, alebo navstivime este raz geto na original? :D



marauder
Pardon, jasne, ze CREVO!!! Grrrrr... Stehno mam vybrate na rezne, tak Sedlo predbehlo kona! :(
A to mam povest uzasneho kuchara, rasistu, bitkara, copraka, suknickara, rockera, basmana, psickara, koniara, labuznika, Cigana, Araba, Madara...... :(






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia