Foto: Shutterstock
Plech musí byť horúci
Medzitým predhrejte rúru na 250 stupňov. Aby chlieb zospodu nepopraskal je dôležité, aby plech, či nádoba, na ktorom ho budeme piecť, bol tiež rozohriaty. Takže plech dávajte do rúry už vtedy, keď ju zapínate.Okrem toho dajte do rúry (na dno) ešte jeden malý plech, na ktorý, keď dáte chlieb piecť, vlejete 2 dl vody, aby sa v rúre urobil zápar. Ten je potrebný na to, aby kôrka bola taká aká má byť.
Chlieb z ošatky preklopte na lopár s papierom na pečenie a s jeho pomocou premiestnite chlieb na plech, či na pizza kameň. Ak lopár nemáte, opatrne povytiahnite horúci plech z rúry a vyklopte naň chlieb priamo z ošatky.
Niekto bochník predtým, než ho dá piecť na povrchu nareže – napríklad na okrúhlom urobí kríž, alebo na podlhovastom zárez zboku či navrchu, nie je to však nevyhnutné. Bochník môžete ešte aj potrieť vodou, to je však vec, na ktorú ja, priznám sa, pravidelne zabúdam.
Chlieb môžete piecť aj v uzavretej jenskej mise, do ktorej ho vyklopíte priamo z ošatky, vtedy netreba mať v rúre plech s vodou. V prípade pečenia v jenskej mise na posledných 5 minút pečenia kryt odstráňte.
Diskusia k článku