Foto: Shutterstock
Od múky až po vykysnutý bochník
Múku navážte, pridajte vodu s rozpusteným droždím so štipkou cukru a 10 minút mieste v kuchynskom robote na najnižšej rýchlosti, alebo ručne, takto však treba cesto hniesť o niečo dlhšie. Potom pridajte soľ a koreniny a ešte raz premieste. Samozrejme, do cesta môžete pridať aj rôzne semienka, či orechy.Vypracovaný bochník dajte do ošatky vysypanej škrobom (je lepší ako múka, chlieb sa neprilepí), pofŕkajte vodou, prikryte a dajte kysnúť na teplé miesto bez prievanu. Bochník by mal zdvojnásobiť svoj objem, takže môže kysnúť 1,5 aj 2 hodiny.
Potom ho rukami dobre premieste a vráťte naspäť do ošatky kysnúť ešte na 30-40 minút. Ak sa vám cesto lepí na ruky (nemalo by sa, ale môže sa stať), buď si ich namočte alebo naolejujte.
Diskusia k článku