
Foto: Shutterstock
Ak vám niekto povie, že do koláča patrí cvikla, možno sa prekvapene usmejete. Ale ak ju tam šupnete, bude to mať hneď niekoľko pozitív.
Prečo práve cvikla?
1. Cvikla má krásnu farbu a tú prepožičia aj dezertu. Či už čerstvá, pečená alebo varená cvikla dodá cestu nádherný rubínovo-červený odtieň. V čokoládových koláčoch ešte prehĺbi ich tmavý tón.2. Dodá šťavnatosť. Cvikla funguje podobne ako mrkva v mrkvovom koláči – zabezpečí, že dezert nebude suchý, ale vláčny.
3. Táto červená zeleninka obsahuje železo, vitamíny skupiny B a vlákninu. Ak pečiete pre deti alebo chcete mať menší pocit viny pri sladkom maškrtení, cvikla je váš priateľ.
4. Je prirodzene sladká a vďaka tomu môžete v recepte znížiť množstvo pridaného cukru.
5. Cviklovým pyré môžete znížiť množstvo tuku v koláči, dá sa ním nahradiť časť oleja alebo masla v ceste.

Foto: Shutterstock
Ako cviklu pri pečení koláčov použiť
Varenú alebo pečenú cviklu jednoducho rozmixujte na pyré. Je to základná forma, ktorú môžete primiešať do cesta. Pre zachovanie farby siahnite aj po citróne. Kvapka citrónovej šťavy do cviklového pyré pomáha udržať jeho sýtočervený odtieň.Surová nastrúhaná cvikla sa hodí tam, kde chcete jemnú textúru a viac vlákniny. Ak dezertu chcete dodať len farbu, siahnite po práškovej forme, teda po cviklovom prášku. Je ideálny do polevy alebo krému.
Účel svätí prostriedky! Ak vaše deti cviklu nemusia, keď ju schováte do brownies alebo mafinov, nikto si nič nevšimne.
Diskusia k článku