Nič nevyjde nazmar:
8 najlepších spôsobov, ako spracovať úrodu pažítky

Jana Klimanová, 16. mája 2023     5 minút čítania

Pažítka je jedna z prvých byliniek, ktoré sa na jar pýtajú na svet. Ak jej máte v záhrade na rozdávanie, môžete ju rôzne spracovať, prípadne odložiť na ochutenie jedál v zimných mesiacoch.

3. Pažítkové maslo



Foto: Shutterstock

Pažítku, ktorú ste nespotrebovali, môžete použiť na prípravu pažítkového masla. Potrvá vám to len pár minút. Zmäknuté maslo zľahka premiešajte s nadrobno pokrájanou pažítkou a trochou soli. Zabaľte do potravinovej fólie a vytvarujte do valca. Takéto maslo spotrebujte do týždňa alebo ho dajte do mrazničky.

Zelené zdravie
Pažítka je bohatá na vitamín A, C a K, draslík a kyselinu listovú. Tiež karotény luteín a zeaxantín, dôležité pre zdravie očí a alicín, ktorý znižuje produkciu cholesterolu. Má protizápalové účinky, podporuje trávenie, posilňuje imunitu a kardiovaskulárny systém.




ANKETA: Pestujete si v záhrade alebo na balkóne pažítku?

95,5%



4,5%







Diskusia k článku







 



TOPlist