Foto: Shutterstock
Možno ste to už tiež zažili – navarili ste veľký hrniec fazuľovice, gulášu či inej polievky pre celú rodinu a ďalší deň už boli kyslé, vhodné akurát na vyliatie.
Táto pohroma nastáva najmä keď je teplo, ale baktérie, ktoré kysnutie spôsobujú, sa najrýchlejšie množia už od 10 stupňov Celzia, takže tento problém je aktuálny už aj teraz.
Rýchle schladenie
Najlepším spôsobom, ako znehodnoteniu zabrániť je, polievku či guláš, ktoré hneď nezjeme, čo najrýchlejšie schladiť. Ale teplé jedlo do chladničky dať nemôžeme, preto treba urobiť všetko pre to, aby čo najrýchlejšie dosiahlo teplotu vhodnú na uloženie v chladničke.V menších nádobách
Ako teda jedlo čo najrýchlejšie schladiť? Najjednoduchšie asi tak, že polievku či guláš rozlejeme do niekoľkých menších, najlepšie plytkých nádob. Vďaka menšiemu objemu sa jedlo ochladí rýchlejšie. Ideálne je, ak nádoby umiestnime na chladný balkón alebo terasu, čo však nepripadá do úvahy, keď je vonku teplo.Foto: Shutterstock
Jedlo rozdelené do menších nádob rýchlejšie vychladne a tak ho môžeme odložiť do chladničky za oveľa kratší čas, a zabrániť tak tvorbe baktérií, než keby sme ho do vychladnutia nechali stáť na linke vo veľkom hrnci, v ktorom sme ho varili.
V prípade, že varíme vývar z mäsa a zeleniny, ten je potrebné rozdeliť na čistý vývar, uvarenú zeleninu a uvarené mäso a každé odložiť do chladničky v uzatvorenej nádobe zvlášť. Tak vydrží aj niekoľko dní.
V dreze so studenou vodou
Inou alternatívou, ak napríklad nemáme vhodný menší riad a vonku na balkóne nie je dostatočne chladno, je ochladiť polievku tak, že do drezu napustíme studenú vodu a do nej vložíme hrniec s jedlom. Vodu podľa potreby vymieňame, aby bola stále studená.Foto: Shutterstock
Diskusia k článku