Nebojte sa toho:
Spravte si domáce oškvarky a poctivú bravčovú masť. Jednoduchý návod, ako vytopiť slaninu

Redakcia Varecha.sk, 30. novembra 2023     7 minút čítania

Lahodné a z dobrej slaniny, domáce oškvarky a bravčová masť strčia do vrecka akékoľvek z obchodu. Pustite sa spolu s nami do ich prípravy. Ak to bude vaša premiéra, nemajte obavy, s praktickými radami našich prispievateľov ste v dobrých rukách a určite sa vám vydaria hneď na prvý raz.



Foto: Shutterstock

Čo budete potrebovať

Na domácu prípravu bravčovej masti a oškvarkov budete v podstate potrebovať jedinú vec a tou je surová slanina, najlepšie bude, ak ju kúpite u overených mäsiarov či chovateľov.

Na záverečné chuťové doladenie oškvarkov si môžete prichystať trocha mlieka a soli. Mlieko dodáva oškvarkom chrumkavosť a peknú farbu a soľ ich skvelo dochutí, ale použitie týchto surovín nie je nutné. Osoliť ich môžete pokojne až keď ich budete konzumovať alebo používať na prípravu rôznych pokrmov, do nátierok či slaného pečiva.

Na vytápanie slaniny si nachystajte väčší hrniec, najlepšie s hrubým dnom. Okrem neho budete ešte potrebovať varešku, nerezové sitko a vhodnú nádobu na zber masti.

Ako postupovať

Slaninu treba najprv nakrájať na rovnaké kocky, aby sa škvarky robili rovnomerne. Ich veľkosť závisí od hrúbky slaniny a samozrejme aj od vašich preferencií. Treba však dopredu rátať s tým, že počas vytápania slaniny sa oškvarky dosť zmenšia.



Foto: @kimlo

Do hrnca vložte nakrájanú slaninu a na miernom ohni začnite škvariť. K slanine prilejte aj trocha vody, aby sa slanina zo začiatku nepripaľovala. Aby ste zbytočne nelamentovali, koľko vody pridať, náš prispievateľ @kimlo vo svojom recepte na 4 kg slaniny pridáva asi 1 dl vody. „Potom ich aj osolím asi 2 kávovými lyžičkami soli,“ dodáva.

Trik s vodou používa aj ďalšia skúsená gazdinka @izabella929: „Skôr než vložím do hrnca slaninu, vlejem na spodok vodu, aby sa slanina ľahšie miešala a neprichytávala sa na dno hrnca,“ píše vo svojom návode na vytápanie slaniny.

Slaninu vytápajte na miernom ohni a často ju miešajte. „Vhodná je varecha s ostrým koncom,“ radí @kimlo. Vytopenú masť postupne odoberajte a cez nerezové sitko nalievajte do čistej suchej väčšej nádoby.



Foto: @kimlo

Keď oškvarky začnú pekne hnednúť, ohrev ešte viac zmiernite, a veľmi opatrne, takmer po kvapkách pridajte mlieko (na 4 kg slaniny asi 1 dl). „Oškvarky tak získajú krásnu farbu a masť bude mať aj dobrú chuť. Oškvarky potom ešte pomaly dotiahneme, až začnú pri miešaní šušťať a odstavíme,“ uvádza @kimlo.

Hotové oškvarky sceďte, v site z nich ešte povytláčajte prebytočnú masť a dajte vychladnúť.



Foto: Shutterstock

Scedenú masť pridajte k ostatnej masti v zbernej nádobe a spolu premiešajte, aby mala rovnakú konzistenciu. Potom masť ponalievajte do čistých suchých sklenených pohárov alebo inej vhodnej, na to určenej nádoby.

„Keď bude masť vychladnutá, ale ešte v polotekutom stave, dobre ju ešte premiešame varechou, vďaka tomu zostane po vychladnutí tuhá a biela. Je to rada zo starodávnej knižky o zabíjačkových špecialitách,“ prezrádza @kimlo. Nakoniec po úplnom vychladnutí už len poháre uzatvorte a odložte na chladné a tmavé miesto.


Oškvarky a masť v kuchyni

Obidva produkty vytápania slaniny, teda bravčová masť a oškvarky, majú v kuchyni veľa spôsobov využitia. Oškvarky sú výborné len tak na samotné zobkanie, dá sa z nich pripraviť fantastická a v našich končinách obľúbená nátierka, či rôzne slané pečivo, a nezaobídu sa bez nich ani klasické oškvarkové pagáče.


Domáca bravčová masť je skvelá nielen na vyprážanie, ale aj do cesta na kysnuté koláče a rôzne pečivo. „Nepoznám nič lepšie na pečenie kysnutého, ako domácu škvarenú masť,“ vyznáva sa napríklad @marianne, ktorá z domácej masti v lete robí aj rôzne bylinkové mastičky. No a samozrejme, poctivá bravčová masť s čerstvo upečeným domácim chlebíkom a cibuľou, to je náš národný poklad.

Mlieko a soľ, áno či nie + pár ďalších tipov od našich používateľov:

@marienka44: Ja som masť pomocou naberačky a špeciálneho lievika na džemy nalievala do sklenených pohárov so šraubovacím viečkom. Pozor, aby nepraskol pohár! Preto sa odporúča dať pod pohár napr. čepeľ noža, ktorá odvedie naakumulované teplo. Soľ pridaná na začiatku zabezpečí konzerváciu a aj ľahšiu roztierateľnosť masti v tuhom stave.

@safflower: Nikdy nedávam soľ ani mlieko. Ak masť nalejete horúcu do fliaš a zaviečkujete, viečka sa pekne prichytia - zasterilizujú. Skladovanie je neobmedzené, do spotreby, čo je u nás dosť rýchlo.

@haji: Škvarky dělám na větší kousky, světlé. Zásadně nedávám mléko a nesolím nic, mast používám i na tělo, obličej apod. místo krému. Odeberu si škvarky do malej misky a teprve potom osolím jednu porci.

@tiginko: Škvarky topím len asi 2-3 krát do roka a potom pár dní nejem skoro nič iné, neviem sa ich dojesť. Ale mlieko pridávam až po zliatí masti, na dokončenie škvariek. Holt iný kraj, iný mrav :-)





ANKETA: Už ste niekedy doma vytápali slaninu?

93,9%



6,1%







Diskusia k článku

evanaaa
Slaninu na masť si vytápam už roky, len žiaľ, nemám vždy šťastie na dobrú, tak sa mi stane, že sa oškvarky drobia ku koncu. Vodu dávam na začiatok vždy, to je jasné, prečo a mlieko na konci už aj kvôli farbe, ale aj vône, ktorú tým masť a oškvarky získajú.






 



TOPlist