Na obloženú misu:
Čakáte návštevu? Ukážeme vám, ako vyčarovať efektné pohostenie z obyčajnej salámy

Veronika Lucáková, 26. decembra 2023     4 minúty čítania

Vianočné sviatky sú aj obdobím rodinných návštev, ku ktorým patrí aj podnos s rôznymi chuťovkami. Pozrite sa, ako naň môžete nastajlovať salámu, bude to pastva pre oči.



Foto: Shutterstock

Šunka, saláma, klobásy, syry, vajíčka, zelenina, olivy... To všetko patrí na obloženú misu, ktorú tak radi pripravujeme na akúkoľvek oslavu alebo ako pohostenie pre návštevu.

Okrem samotných dobrôt však určite zabodujete aj spôsobom, ako ich na podnos či tanier poukladáte. Máme pre vás zopár tipov, ako vyskladať naozaj pekné kúsky z koliesok chutnej salámy.

Použite viac druhov

Na trhu je veľa druhov trvanlivých salám, ktoré sa líšia veľkosťou aj chuťou. Pestrý výber na podnose poteší, vďaka nemu si nájde každý hosť čo mu vyhovuje.

Ak medzi nimi budú aj deti, myslite aj na ne, pretože mnohé salámy bývajú aj pikantné alebo rôzne dochutené, čo sa malým jazýčkom nemusí páčiť. Pravdaže, nikdy sa nedá vyhovieť všetkým, ale keď je výber väčší, určite si vyberie každý.

Efektné ukladanie

Kolieska alebo plátky salámy môžete na tácku klasicky rozložiť vedľa seba, lepšie však budú vyzerať, keď ich aspoň stočíte do kornútikov.

Vyšším levelom, ktorý si vyžaduje troška viac času a energie z vašej strany, je vyskladať ich do tvaru mašličiek alebo dokonca ružičiek. Takto zložené kolieska salámy potom môžete napichnúť na špáradlo spolu s rôznymi druhmi syra, zeleniny, či olivami. Malé špízy ako jednohubky očaria každého.



Foto: Shutterstock

No a keďže sú vianočné sviatky, vyskladajte špíziky napríklad do tvaru venca, pridajte vetvičky rozmarínu, za troška námahy to bude veľa muziky :)



Foto: Shutterstock

Ako vytvoriť salámové ružičky

Salámové ružičky sú základom chutného pohostenia, na ktoré budete okrem koliesok trvanlivej salámy potrebovať tortillu a roztierateľný syr. Ako postupovať vám ukážeme v nasledujúcom videu.



Ako vytvoriť salámové mašličky

Ďalším super tipom, ktorý využijete pri príprave pohostenia sú tieto milé a chutné salámové mašličky. Okrem salámy na ne budete potrebovať ešte olivy, syr alebo, v ako v našom prípade, tofu. Návod ako postupovať nájdete v nasledujúcom videu.



Nezabudnite na dobrý chlieb alebo pečivo

K saláme sa perfektne hodí chrumkavý chlieb, bageta, žemle, či rožky... Najlepšie sú samozrejme čo najčerstvejšie, ale aj tým z predošlého dňa môžete pomôcť tak, že ich prehrejte v rúre alebo dochrumkava opečiete v hriankovači. Skvelo chutia aj potreté syrom či bylinkovým maslom.

Ďalšie spôsoby skladania salámy

V tomto videu nájdete ďalšiu inšpiráciu, ako efektne poskladať kolieska alebo plátky salámy na slávnostné príležitosti.

>

Zdroj: Youtube, Fancy Apron Cooking



ANKETA: Býva u vás súčasťou rodinných stretnutí aj obložená misa?

84,5%



15,5%







Diskusia k článku







 



TOPlist