
Foto: Shutterstock
Tvaroh
Tvaroh poznáme hrudkovitý, ale aj krémový hladký, takzvaný termizovaný. Má mierne kyslú chuť. Obsahuje vysoký podiel bielkovín a je bohatý na vápnik.Tento tradičný mliečny výrobok sa vyrába zrazením mlieka pomocou kyslej prísady, ako je citrónová šťava alebo ocot. Po zrazení sa mliečne pevné látky oddelia od srvátky, pričom vznikne tvaroh.
Tvaroh si väčšinou kupujeme už hotový, pripravený v priemyselných podmienkach, ale tento proces sa môže bez problémov vykonávať aj doma. Ak máte chuť, môžete si domáci tvaroh vyrobiť podľa tohto receptu:
Na bielkoviny bohatý tvaroh sa hodí na raňajky skombinovaný s ovocím, orechmi a medom. Ochutený čokoládou, vanilkou alebo džemom bude zase skvelý ako sladká nátierka napríklad na nedeľnú vianočku.
Kto nemá rád sladké, môže si na celozrnnom pečive dopriať tvaroh ochutený rôznymi bylinkami a koreninami.
Tvaroh sa využíva v sladkej kuchyni často ako plnka do koláčov z kysnutého, lístkového ale aj piškótového cesta, ale okrem použitia do plniek môže byť aj súčasťou cesta.

Foto: Shutterstock
Uplatnenie nájde aj v rôznych hlavných chodoch, napríklad ako chutná náplň do palaciniek alebo v podobe tvarohových guliek. Tvaroh sa pridáva aj na uvarené cestoviny, zväčša na halušky či rezance a môže byť použitý vo verzii nasladko aj naslano. Hodí sa aj do rôznych nákypov a to nielen do žemľovky.
Vyskúšajte náš recept na perfektnú kráľovskú žemľovku:
Syr cottage
Má charakteristické malé biele kúsky syra plávajúce v smotanovej tekutine. Je menej kyslý ako tvaroh a má jemnú, mierne sladkú chuť. Obsahuje vysoký podiel bielkovín a nízky obsah tuku. Preto je veľmi obľúbený u všetkých, ktorí športujú a dbajú na zdravú stravu.
Foto: Shutterstock
Cottage sa vyrába podobným spôsobom ako tvaroh, ale s niekoľkými rozdielmi. Po zrazení sa krája na menšie kúsky a potom sa jemne zahrieva, aby sa odstránila srvátka. Nakoniec sa do syra cottage pridáva smotana, ktorá mu dodáva krémovosť a vlhkosť.
Na raňajky si cottage syr vychutnáte s ovocím, orieškami a medom. Je vynikajúci v šalátoch, kde dodáva krémovosť a chuť. Cottage je skvelý aj ako rýchly a výživný snack. Používa sa aj v rôznych slaných receptoch, napríklad v zapekaných jedlách alebo rozmixovaný ako prísada do studených omáčok.
Cottage sa hodí aj na prípravu rýchlych buchiet, skúste ich podľa nášho videoreceptu:
Diskusia k článku