Foto: littlechoco
Recept na úžasný domáci tvaroh. Je to jednoduchšie ako si myslíte :) . Z 3 litrov surového mlieka nám vyšlo cca 450g domáceho tvarohu.
tepelná úprava
Postup
-
1
Najideálnejšie mlieko aké môžete použiť je čerstvé, surové mlieko od tradične chovaných kravičiek pasených na tráve. Ak k takému mlieku nemáte prístup, vhodnou alternatívou je mlieko z mliekomatov, ktoré je taktiež surové. Tou poslednou a najmenej vhodnou možnosťou je pasterizované alebo trvanlivé mlieko z obchodov, ktoré je navyše homogenizované. Toľko ku kvalite mlieka :-) Mliečko si necháme skysnúť v hrnci alebo miske pri izbovej teplote 2-3 dni. Že je mlieko skysnuté, spoznáte tak, že z neho vznikne hustejšia hmota pripomínajúca tradičný kefír. Ak si chcete pochutiť aj na domácej smotane, môžete ju po 1., prípadne 2.dni odobrať z povrchu mlieka, kde sa bude smotana vytvárať.
-
2
Keď máme mlieko skysnuté, začneme ho pomaly zahrievať na miernom ohni a občas premiešame. Pozor, mlieko sa nesmie variť!!! V priebehu cca 30 minút sa zrazia tvarohové hrudky a usadnú na spodku hrnca. Ak chcete zistiť, či už sa vám vytvorili tvarohové hrudky, ponorte väčšie sitko na spodok hrnca a pokúste sa nabrať zrazené hrudky. Keď sa usadia tvarohové hrudky na spodku hrnca, na vrchu ostane srvátka, ktorá má jemne žltú farbu. To je tiež znak, že tvaroh je už zrazený a je čas ho precediť. Poznámka: Čím dlhšie budete mlieko zahrievať, tým tvrdší tvaroh vám vznikne.
-
3
Mlieko odstavíme z ohňa a cez väčšie sitko ho precedíme do väčšej misky. Tvaroh v sitku poriadne postláčame varechou aby sme z neho odstránili čo najviac vody. Srvátka, ktorá nám ostala po precedení tvarohu je plná minerálov a niektorých vitamínov, takže je škoda ju len tak vyliať. Môžete ju vypiť, ako to robíme my :-).
-
4
Z 3 litrov mlieka sme teda získali cca 450g perfektného tvarohu, pár lyžíc smotany a niekoľko litrov výživnej srvátky. Toto všetko môžete získať za asi 15 minút čistej práce a sumy cca 2e. Stojí to zato :-)
Chcem opýtať, či vie niekto ako zmeniť postup aby bol tvaroch buď nízkotučný alebo odtučnený ???
Nikdy predtym by ma nenapadlo, ze si spravim raz vlastny tvaroh :-)
Vašu fotografiu sme otočili:
Jsi nesmírně šikovný!! Tiše závidím, bo k nepasterizovanému mléku se nedostanu. Chjo...
Tak to ta poteším, lebo toto mlieko z ktorého som to robil bolo pasterizovane.
Poslane z mobilu takze zase otočené...:-/
Kde to, prosím ťa, kupuješ?
Děkuji za dobré zprávy. Ještě mám dotaz, jestli v těchto vedrech jsi mléko nechal v pokojové teplotě, nebylo to i rychlejší? Mléko ze kterého jsi robil jsem v životě neviděla - ale to půjde, s mlékem ve skle. Pevně tomu věřím.
P.S. Včera jsem dotáhla domů tvaroh, kostky, nakupovala jsem v řetězci. Vyšší, snad nejvyšší cenová relace. A je to taková chcíplá kostka, chválabohu zatavená v igelitu, celé měkké a ztratilo tvar... nemám slov. Půjdu do výroby z mléka - horší to být nemůže.
U nás je taká predajňa s mäsom, a majú tam chladiace boxy s mliekom, vozia im čerstvé zo Slatiny nad Bebravou
Mlieko som nechal 2 dni pri izbovej teplote. Potom sa navrchu vytvorila hrubá vrstva smotany.
. Obšírnejšie o ňom píše aj napr. skvelá pani Horecká na svojom blogu Terapia jedlom
Děkuji za vyčerpávající informace, vezmu to přes prodejnu zdravé výživy, prozkoumám co je k mání. Klidně půjdu i do plnotučného mléka ve skle z řetězce, je kvalitní.
Nikdy nezapomenu na domácí čerstvý tvaroh přímo od kravičky /chovaná jako v bavlnce/, nebylo třeba s ním nic podnikat, jen trocha cukru, ovoce a vidlička.
Z 3 litrov mlieka mi vyšlo presne 647g kvalitného tvarohu. To v obchode nekúpiš. ;-)