Kulinárska predpoveď:
Sladké trendy týchto Vianoc. Ak chcete ísť s dobou, stavte na tieto chute, farby a kombinácie

Veronika Lucáková, dnes 06:00     6 minút čítania

Nielen ozdoby na vianočných stromčekoch každoročne podliehajú móde. Odborné portály sledujú aj trendy, akými sa budú uberať sladké dobroty na sviatočnom stole. Čo bude podľa nich letieť tieto Vianoce?



Foto: Shutterstock

Vianoce 2025 budú voňavé, trblietavé a plné návratov k tradičným chutiam, ale v modernom šate. Podľa cukrárskych odborníkov sa môžeme tešiť na veľa pistácií, perníkové korenie vo vylepšených kombináciách a na drobné, elegantné minikoláčiky odeté do zlata.



Foto: Shutterstock

Perníkové korenie je stále top

Perníkové korenie je nesmrteľná klasika každých Vianoc, no záver tohto roka mu pridáva nový rozmer. Tradičná zmes klinčekov, škorice, zázvoru a ďalších aromatických korenín sa spája s modernými tónmi karamelu či kávy. Výsledkom sú sladkosti, ktoré zostávajú dôverne známe, no pôsobia prekvapivo sviežo.


Farby Vianoc 2025

Farebná paleta sladkostí bude luxusná a prírodná zároveň. Trendom je metalická zlatá, ktorá sa hodí na glazúry ale aj ako jedlé trblietky. Pokračuje to pistáciovou zelenou, ktorá sa prejavuje aj v chuti pistácií v plnkách, ceste alebo ako chrumkavá posýpky navrchu koláčikov.


Hitom bude aj hlboká hnedá, ktorá je ideálna pre krémy, korpusy aj makrónky. Všetky tieto farby vyniknú najmä na minidezertoch, ktoré budú kráľmi sviatočných stolov. Lebo menšie porcie znamenajú viac druhov a ešte viac radosti z vychutnávania.


Viete, čo je „newstalgia“?

Jedným z najväčších trendov je takzvaná newstalgia – spojenie slov new (nový) a nostalgia (smútok a túžba po niečom minulom). Ide o koncept, keď sa klasické chute nášho detstva interpretujú novým, nápaditým spôsobom. Napríklad tradičný medovník v podobe minicheesecaku alebo vanilkové rožky s pistáciami, či gaštanové pyré v luxusnom čokoládovom poháriku. Je to sladká spomienka a zároveň úplne nový zážitok.


TOP 5 kombinácií chutí

Ak chcete byť pri pečení o krok vpred, skúste tento rok práve tieto trendy. Chute sú vybrané podľa globálnych predpovedí pekárskeho a cukrárskeho priemyslu.

1. Pistácia, slaný karamel a čokoláda: Zamatová pistácia v kontraste so slaným karamelom a intenzívnou čokoládou bude domácim aj profi cukrárom favoritom roka.



Foto: Shutterstock

2. Mak, pomaranč a rum: Výnimočne voňavá zimná kombinácia, ktorá skvele funguje v závinoch aj moderných dezertoch.

3. Slivka, škorica a badián: Typická zimná vôňa, ktorá sa perfektne hodí do perníkov, tartov aj punčových koláčikov.

4. Gaštany, kakao a vanilka: Luxusná, jemná a hlboká chuť – ideálna pre sviatočné mousse dezerty.



Foto: Shutterstock

5. Pomarančová kôra, kardamóm a biela čokoláda: Exotický nádych pre klasické citrusové sladkosti, ktorý dodá Vianociam ľahko orientálny nádych.

Zdroj: confectionerynews.com, bakeryinfo.co.uk a bakeryandsnacks.com



ANKETA: Budete na tieto Vianoce piecť aj niečo z pistácií?

20,0%



80,0%







Diskusia k článku










TOPlist