Foto: Shan’shi
História červenej a žltej karí pasty
Karí pasta má pôvod v Indii a je neodmysliteľnou súčasťou indickej kuchyne. Karí, ako koncept, sa vyvinulo pred viac ako 4000 rokmi, ale prvotné karí pasty, ktoré dnes poznáme, vznikli v juhovýchodnej Ázii. Zatiaľ čo červená a žltá karí pasta majú rôzne korenisté a chuťové charakteristiky, obe sú neoddeliteľne späté s tradíciou thajskej a indickej kuchyne.Červená karí pasta pochádza z thajskej kuchyne a vyznačuje sa intenzívnou pikantnosťou, ktorá pochádza z červených čili papričiek. Práve tieto papričky, spolu s čerstvými bylinkami a koreninami ako citrónová tráva a galangal, vytvárajú základ pre jedinečnú a silnú chuťovú kompozíciu.
Foto: Shan’shi
Žltá karí pasta má miernejšiu, ale rovnako výraznú chuť. Založená na kurkume, koriandri, zázvore a ďalších aromatických prísadách, je ideálna pre tých, ktorí preferujú jemnejšie a menej pálivé varianty. Je obľúbená predovšetkým v thajskej a indickej kuchyni, kde sa používa na prípravu lahodných a pikantných pokrmov.
Obe pasty od Shan’shi sú pripravené podľa tradičných receptov, no v modernom balení a kvalite, ktorá vyhovuje potrebám dnešných kuchárov.
Červená a žltá karí pasta od Shan´shi sú neodmysliteľnými pomocníkmi v kuchyni, ktoré dodajú jedlám jedinečnú chuť a arómu. Tieto pasty sú skvele využiteľné v indických, thajských aj vegetariánskych pokrmoch. Červená karí pasta perfektne ladí s kokosovým mliekom v thajských karí, zatiaľ čo žltá karí pasta s kurkumou a koriandrom obohatí indické kuracie karí.
A pre vegetariánov je tu ideálna voľba – červená pasta skvelo dopĺňa chuť batatov, mrkvy a ďalšej zeleniny.
Univerzálnosť týchto pást je jednoducho neoceniteľná!
Čím sú tieto pasty výnimočné?
Autentickosť a kvalita: Pastové zmesi Shan´shi sa vyrábajú z kvalitných a čerstvých surovín. Bez pridaných konzervantov, umelých farbív a sladidiel. Tým sa zaručuje, že každý pokrm bude mať čistú a prírodnú chuť.Jednoduché použitie: Tieto pasty sú ideálne pre tých, ktorí si chcú vychutnať autentickú chuť Ázie, ale nemajú čas ani možnosť zháňať širokú škálu špecifických ingrediencií. Stačí pridať pastu do jedla a okamžite získate výraznú a vyváženú chuť.
Univerzálnosť: Červená aj žltá karí pasta sú neuveriteľne všestranné. Môžete ich použiť na prípravu karí, ale aj na marinovanie mäsa, dochucovanie polievok, omáčok alebo dokonca na pečenie.
Foto: Shan’shi
Fun fakty o karí pastách:
Názov "karí" nie je pôvodný: Slovo "karí" pochádza od tamilského slova "kari", ktoré znamená "omáčka" alebo "jedlo s omáčkou". Pôvodne sa označovalo akékoľvek jedlo s tekutou omáčkou, no dnes je synonymom pre rôzne pikantné ázijské pokrmy.Kurkuma je základ: Žltá farba v karí paste pochádza z kurkumy, ktorá je nielen zložkou so silnými chuťovými vlastnosťami, ale aj známa svojimi zdravotnými benefitmi, ako je protizápalové pôsobenie.
Červené papričky vs. žlté korenie: Kým červená karí pasta je silná vďaka čili papričkám, žltá pasta sa vyznačuje jemnejšou, ale stále výdatnou chuťou, vďaka koreňu zázvoru a bylinke koriander.
Dôležitý mix byliniek: Kľúčom k autentickému thajskému alebo indickému karí je správne zmiešanie korenín, ako sú citrónová tráva, galangal, kurkuma, karí listy a samozrejme rôzne druhy čili papričiek.
Červená a žltá karí pasta od Shan´shi sú ideálnym spôsobom, ako priblížiť thajskú a indickú kuchyňu priamo do vašej domácnosti. Tieto kvalitné pasty zaručujú autentickú chuť, ktorá zmení každé jedlo na nezabudnuteľný zážitok.
Či už ste milovníkom pálivých jedál, alebo uprednostňujete jemnejšie varianty, Shan´shi ponúka produkty, ktoré vyhovujú každému.
Vyberte si červenú alebo žltú karí pastu a objavte nové možnosti vo vašich kulinárskych dobrodružstvách.
Foto: Shan’shi
Červené thajské karí so zeleninou
Shan´shi prísady:400 ml Kokosové mlieko
2-3 ČL Červená karí pasta
140 g Bambusové výhonky
Ostatné prísady:
300 g kreviet alebo kuracieho mäsa
300 g zeleniny (napr. huby, hrášok, baby kukurica, paprika, jarná cibuľka, cesnak...)
200 ml vody
2 PL arašidového oleja
2 ČL cukru
1 čili paprička
1 limetka
20 g zázvoru
koriander
Postup:
Zeleninu nakrájame na malé kúsky (baby kukuricu, huby, papriku, cesnak, zázvor a čili papričku). Cesnak a zázvor opražíme na arašidovom oleji a pridáme nakrájanú čili papričku. Následne pridáme kokosové mlieko, červenú karí pastu a necháme variť. Pridáme vodu, zeleninu, krevety a znova necháme variť. Dochutíme cukrom, soľou a limetkou. Nakoniec pridáme bambusové výhonky a koriander. Podávame s basmati ryžou.
Kokosové mlieko
Je neodmysliteľnou súčasťou thajskej kuchyne. Mlieko je získavané z čerstvých kokosových orechov a je ideálne na zjemnenie omáčok a polievok. Obsah tvorí 78% kokosu, čo môže viesť k tuhnutiu produktu, t.j. kvapalná časť klesne na spodok. Stuhnutá časť kokosového mlieka sa môže použiť namiesto oleja alebo masla na prípravu jedál vo woku.
Foto: Shan’shi



