Pistáciovo-čokoládové piškóty fotorecept
Momentálny nápad zo surovín, ktoré som mala doma, a ktorého výsledok ma naozaj milo prekvapil. Určite vyskúšam aj iné varianty tohto nepečeného dezertu. Zobraziť celý popisMomentálny nápad zo surovín, ktoré som mala doma, a ktorého výsledok ma naozaj milo prekvapil. Určite vyskúšam aj iné varianty tohto nepečeného dezertu.
Zdroj: Viac receptov nájdete na mojej stránke dobrotynatanieri.blogspot.com
porcií
príprava
Suroviny
7 ks |
|
2-3 PL opražená a pomrvená |
|
60 g |
|
Krém: | |
70 ml |
|
50 g |
|
10 g |
|
1 ks |
|
50 g (izbovej teploty) |
|
20-25 ml |
|
1-2 PL (100 %-ná) |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Najskôr som si pripravila jednotlivé komponenty. Ja som si ako prvé pripravila piškóty. Každú piškótu som pomocou vykrajovača vydlabala tak, aby v strede vznikla jamka na krém.
-
2
Potom som pripravila krém tak, že polovicu mlieka (35 ml) som dala do menšieho hrnca, pridala som práškový cukor a túto zmes som priviedla k varu a pár minút som ju povarila (cca 3 minúty). Do druhej polovice mlieka som pridala žĺtok, múku a rum (12 ml) a dobre som tieto suroviny rozmiešala tak, aby v nich neboli hrudky. Túto žĺtkovú zmes som pridala k vriacej zmesi mlieka a cukru a za stáleho miešania som uvarila hustý puding, ktorý som odložila bokom a prikryla potravinárskou fóliou tak, aby sa fólia dotýkala priamo povrchu pudingu. Takto ošetrený puding som nechala vychladnúť - nie úplne, keď bol puding ešte vlažný postupne som ho pridávala do masla izbovej teploty, ktoré som vyšľahala do peny. Nakoniec som všľahala 100%-nú pistáciovú pastu.
- 3
Na chrumkavú vrstvu som zmiešala opraženú a pomrvenú kadayif cestovinu s roztopenou čokoládou (čokoládu som pridávala opatrne tak, aby vznikla hustejšia hmota - použila som asi 1/4 rozpustenej čokolády), zvyšok čokolády som použila pod chrumkavú vrstvu.
- 4
Keď som mala všetko pripravené, išla som plniť. Najskôr som vnútro piškót potrela rozpustenou čokoládou, na čokoládu som rozdelila chrumkavú zmes a nakoniec som ozdobila pistáciovým krémom, ktorý som dala do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
- 5
Úplne nakoniec som naplnené piškóty poprášila kakaovým práškom. Kakao je najlepšie dávať až pred servírovaním, aby zbytočne nenasalo vlhkosť z krému. Naplnené piškóty som uložila do dózy s vrchnákom a skladovala som ich v chladničke. Nie je to dezert na príliš dlhé státie, odporúčam spotrebovať do dvoch dní, pretože potom už bude spodná vrstva vlhká od plnky. Prvý a druhý deň boli piškóty chrumkavé, tretí deň už boli vláčne a chrumkavosť zabezpečila iba chrumkavá vrstva vo vnútri.
Tiež piškóty:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 3
Diskusia k receptu