
Foto: Shutterstock
Crème fraîche, ako naznačuje názov, pochádza z Francúzska a je to v podstate kyslá smotana s vyšším obsahom tuku – ten je 30 percent. V regáloch našich obchodov na crème fraîche natrafíte sporadicky. Ak ho do receptu potrebujete a nezoženiete, dá sa jednoducho pripraviť aj doma. Príprava je nenáročná na suroviny, avšak náročnejšia na čas.
Ako na to
Na 150 ml domáceho crème fraîche, čo je jeden téglik z obchodu, je potrebných 150 ml smotany na šľahanie a 1–2 PL cmaru. Obe suroviny dáme do sterilného zaváracieho pohára, dobre premiešame a uzavrieme. Zmes dáme buď na 12 hodín do rúry vyhriatej na 30 stupňov, alebo ju necháme „zrieť“ pri izbovej teplote 24-48 hodín.Čím je v byte teplejšie, tým sa crème fraîche urobí rýchlejšie. Hotový je vtedy, keď viditeľne zhustne a má typickú jemne kyslú vôňu. Ak máte doma jogurtovač, môžete ho urobiť aj v ňom, pripravuje sa na rovnakom programe ako jogurt.
Domáci crème fraîche môže byť o niečo redší než ten z obchodu, ale ak ho dáte na pár hodín do chladničky, ešte viac stuhne. V chlade vydrží asi týždeň.

Foto: Shutterstock
Na čo sa crème fraîche používa
Na slano: Jeho hlavnou výhodou je, že na rozdiel od kyslej smotany sa v teplých tekutinách nezrazí. Možno ho pridávať do polievok či omáčok. Krémové polievky ním môžete aj pekne ozdobiť - nalejte polievku do taniera, opatrne na ňu dajte malý kopček crème fraîche a drevenou špajdľou vytvorte vzor.Taktiež ho možno použiť do dipov, ako doplnok k pečenej či dusenej zelenine, do šalátov ale aj do kišov a slaných koláčov a na zjemnenie guláša, perkeltu, karí či kapustnice.
Na sladko: Možno ho pridať do cesta na bábovku, bude krásne vláčna, alebo do rôznych poliev – topingov na koláče. Napríklad na čučoriedkový koláč, na citrónový či banánový chlebíček. Výborný je tiež ochutený vanilkovým cukrom alebo medom do ovocných pohárov, či na palacinky.




Diskusia k článku